NRK-journalistene Martin Skjæraasen og Javier Auris viser hele verdikjeden fra produksjon til konsum i deres reportasje om kokain.

Brukte sosiale medier-triks for å vise kokainets reise til Norge

Dramatisk reportasjetur for NRKs utsendte journalister. 

Publisert

Mesteparten av oppmerksomheten rundt bruk av kokain i Norge, har vært rundt de helsemessige konsekvensene for brukerne. Det påpeker NRK-fotojournalist Javier Auris til Journalisten. 

Han og kollega Martin Skjæraasen reiste nylig fra Peru til Amsterdam og tilbake til Norge for å vise konsekvensene av den norske etterspørselen etter stoffet.

– Vi ønsket å se på hva forbruket fører til i landene der stoffet produseres og distribueres.

Brukte story-format

Resultatet ble en reportasje noe utenom det vanlige. Da de dro ut på turen var de utstyrt som en normal avisjournalist-duo med stillskamera og notatblokk. Det hele endte imidlertid med reportasjen Prisen for stripa, som har formen til en klassisk story i sosiale medier. 

– Vi tok opptak underveis på mobilen, og fant ut etterpå at vi kunne lage noe som dette. Vi håper jo at det kan inspirere andre til å tenke på nye typer historiefortelling på nett. Et sånt format kan fungere, sier Skjæraasen til Journalisten.

Det har vært laget lignende ting i NRK tidligere, sier han, og referer til saken Smellet.

– Men vi prøvde å utvikle noe nytt. Virkemidlene er hentet fra story-formatet, man har mulighet til å skippe frem og tilbake, og man kan se både med og uten lyd. Man kan også bare høre saken uten bilder, forteller Skjæraasen.

Beskjed om drap

Reportasjereisen i Sør-Amerika ble svært dramatisk for de to journalistene. Da de undersøkte kokainindustriens konsekvenser i den ecuadorianske byen Duran, som ligger nær havneområdene der kokainet skipes ut, fikk de erfare hva blant annet norsk etterspørsel har å si for lokalsamfunnet.

En lærer de nettopp hadde intervjuet på den lokale skolen, fulgte med dem hjem til en ung gutt journalistene også skulle intervjue. Da de kom frem fikk læreren en telefon med beskjed om at to unge menn var blitt drept der NRK-journalistene nettopp hadde vært.

– Det var sjokkerende. Da vi snakket med barna på skolen tidligere den dagen var det bare glede å spore. Men utenfor veggene er det en helt annen realitet som utspiller seg, sier Auris.

– Henrettet

Det hadde knapt gått en halvtime siden de to journalisten hadde vært utenfor skolen, forteller Skjæraasen.

– Vi kjørte i full fart tilbake igjen, og der var det to unge menn som hadde blitt henrettet. Politiet hadde fortalt at det dreide seg om et gjengopprør. Det er en ekstrem vold der.

Hendelsen fungerte som en morbid påminnelse om ambisjonen med reportasjeprosjektet:

– Vi ønsker å tegne det store bildet. Mange vet nok at det er en blodig industri, men målet vårt var å møte menneskene som rammes og koble det til Norge.

Powered by Labrador CMS