Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter og Camara Lundestad Joof, scenekunstner og dramatiker, er to av de norske stemmene som takker nei til å delta i Aarebrot-samtalen under Nordiske Mediedager. Foto: NTB scanpix / Maria Gossé (Creative Commons-lisens)

Flere profiler sier nei til Nordiske Mediedager: – Deler ikke plattform med høyreekstremister

Norske stemmer takker nei på grunn av Steve Bannon-besøk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Scenekunster, dramatiker og forfatter Camara Lundestad Joof takker nei til en invitasjon til å delta under Nordiske Mediedagers (NMD) årlige Aarebrot-samtale, som i år har ytringsfrihet som tema.

Det samme gjør Morgenbladet-kommentator og debattant Mohamed Abdi, samt Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter.

Alle viser til at de ikke vil dele plattform med den omstridte ytre høyre-personligheten Steve Bannon, tidligere toppsjef for nettstedet Breitbart og en stund en av Donald Trumps nærmeste rådgivere, som kommer til Bergen som et av trekkplastrene når NMD går av stabelen 8. mai.

Bannon blir intervjuet på scenen dagen før Aarebrot-samtalen.

– Kan ikke være med på å legitimere dette

Det er i et nylig innlegg med tittelen «Til Nordiske Mediedager: Jeg deler ikke plattform med høyreekstremister», publisert på nettstedet Radikal Portal, at Camara Lundestad Joof forteller at hun takker nei til NMD-invitasjonen, og hvorfor:

Tidligere Breitbart-redaktør og Trump-rådgiver Steve Bannon blir trekkplaster for Nordiske Mediedager i Bergen. Her er han fotografert i Roma i februar i år. Foto: Reuters / NTB scanpix

«Temaet for panelet deres er så viktig, og jeg skulle virkelig så gjerne deltatt da jeg selv var en stor beundrer av Frank Aarebrot, men jeg er er ferdig med å delta på samme plattformer som høyreekstremister med makt. For det er det som er kjernen for meg – makt. De som allerede har mulighet på mulighet til å spre hatet sitt i det offentlige rommet, som får gi intervjuer, skrive bøker og stille til valg», skriver Joof, og videre:

«Alt for ofte opplever jeg at min deltagelse blir brukt for å legitimere en slik invitasjon, som for å sende signalet om at vi har invitert folk fra begge sider. Det er ikke to sider her. Steve Bannon vil rekruttere ytre høyre og populister til en bevegelse som ikke vil at jeg, og mennesker som meg, skal eksistere i vesten. Jeg finnes her. Dette er ikke en uenighet. Og jeg kan ikke være med på å legitimere dette.»

– Spørsmål om eksistens og menneskeverd

Mohamed Abdi har kritisert Bannon-bookingen siden den ble kjent i februar, og har fortalt på Facebook at han selv ble invitert til å delta i Aarebrot-samtalen, men takket nei.

– Bannon er en høyreekstrem ideolog som er i Europa på rekrutteringsturné, men for meg virker det som NMD tenker å holde ham fram som en interessant, «alternativ» mediemogul. I så fall har de ikke skjønt noe som helst om det reelle politiske prosjektet hans, basert på forakt for etniske, religiøse og seksuelle minoriteter, sier Abdi til Journalisten.

Slik oppsummerer han hvorfor han selv takker nei til NMD:

– Jeg opplever at NMD vil begrense denne diskusjonen til et spørsmål om ytringsfrihet, men for meg handler ikke dette bare om dét. Dette handler også om politiske handlinger. For å være personlig: Med min somaliske bakgrunn er det stor sannsynlighet for at jeg vil få problemer med å komme meg inn i USA, og én av arkitektene bak Trumps «muslim ban» er jo Steve Bannon, sier Abdi.

– For NMDs programkomité handler dette kanskje om ytringsfrihet. For sånne som meg er det et spørsmål om eksistens og menneskeverd. Bannon er en som mener at muslimer ikke har noe å gjøre verken i Norge eller i Vesten.

– Men hvorfor ikke stille på Nordiske Mediedager og si nettopp dette?

– Fordi det har ingenting å si at de inviterer meg, når de uansett ikke hører på hva jeg prøver å fortelle. Det er som å bli invitert på besøk hjem til noen, men bli plassert inne på soverommet, fordi en som hater deg skal komme på storfint besøk i stua.

– Man diskuterer ikke med fascister

I Morgenbladet skriver Abdi at invitasjonen fra NMD viser til at kritikken av Bannon-bookingen kan bli et naturlig tema i Aarebrot-samtalen.

«Dermed viser de at de ikke har skjønt noe som helst av kritikken jeg og andre har fremmet siste måneden. Jeg kan ikke snakke for alle andre kritikere, men jeg opplever invitasjonen som en måte å «stilne» kritikken min på. Men det er ikke slik det funker. Kritikken handler ikke ene og alene om muligheten for å ha en samtale, men om hva man legitimerer ved å invitere Bannon», skriver Abdi, og avslutter:

«Jeg vil ikke være med på normaliseringen og intellektualiseringen av islamofobien og rasismen i vår tid. Jeg vil ikke delta på Nordens største mediekonferanse sammen med Steve Bannon. Og jeg oppfordrer andre til å ta samme standpunkt. Man diskuterer ikke med fascister – man nekter dem scene.»

NMD-general: – Synd

Festivalsjef Guri Heftye sier at hun synes det er synd at Abdi og Joof takker nei til invitasjonen til Aarebrot-samtalen.

– Abdi og Joof har vært blant våre argeste kritikere, og vi har invitert dem til en samtale om ytringsfrihet, men den ønsker de ikke å ta. Det er synd at de takker nei, men det er deres valg. Jeg kan bare gjenta det jeg har sagt flere ganger: Vi mener at vi ikke legitimerer noe av Bannons syn ved å invitere ham til et intervju, men at vi tar ham og den problematiske agendaen hans på største alvor, sier Heftye til Journalisten.

I et svar til Abdi i Morgenbladet skriver Heftye at Abdi «misforstår fundamentalt» NMDs motiver for å invitere ham.

– Han skriver at vi forsøker å stilne kritikken hans, og jeg påpeker at tvert imot, vi gir ham anledning og ramme til å fremme sitt syn, sier Heftye.

Et tredje nei

– Er det andre enn Abdi og Joof som har takket nei til NMD-deltakelse, med Bannon som bakgrunn?

– Også Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter, har takket nei til Aarebrot-samtalen og vist til Bannon, sier Heftye.

Rune Berglund Steen, Antirasistisk senter. Foto: NTB scanpix

Berglund Steen bekrefter dette overfor Journalisten.

– Jeg oppfatter det som meningsløst, på en uklok måte, å invitere Bannon. Jeg tviler sterkt på muligheten til å få noe meningsfylt ut av dette, og ser ingen grunn til å ha noe med det å gjøre, sier Steen.

– Idéen om at den eneste måten å lære om den ytterliggående høyresiden på, er å invitere dem inn, synes jeg er merkelig og historieløs. Det er alltid en viss grad av kamp i den offentlige debatten. Å slippe til en høyrepopulist med en pressefiendtlig agenda på en arena som dette, er for meg en merkelig tilnærming til kampen for den seriøse pressen, sier Berglund Steen, og legger til:

– Å invitere en aktør som dette er ikke en nøytral handling. Det går ut over noen, nemlig de minoritetene slikt så ofte går ut over.

Steve Bannon skal ifølge NMDs nettsider stå på scenen klokken 15.00 torsdag 9. mai. Dagen etter arrangerer festivalen Aarebrot-samtalen 2019: Ytringsfrihet under press?

På nettsidene er journalist og kommentator Anki Gerhardsen og jurist og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf ført opp som deltakere i panelet per tirsdag 9. april. Heftye opplyser at flere navn kommer til.

Powered by Labrador CMS