Michael Smith fra Australian Financial Review (bildet) og Bill Birtles fra kringkasteren ABC ble i alle hast hentet hjem til Australia etter fem dager med diplomatisk dragkamp med kinesiske myndigheter.Foto: ABC / AP / NTB scanpix
Australske journalister hentet hjem fra Kina etter diplomatisk dragkamp
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
De to siste journalistene som jobber for australske medier i Kina, er i all hast hentet hjem. Flere amerikanske journalister er også nektet opphold i landet.
Annonse
Michael Smith fra Australian Financial Review (AFR) og Bill Birtles fra kringkasteren Australian Broadcasting Corporation (ABC) ble hentet ut av Kina etter at kinesiske myndigheter krevde avhør i forbindelse med en nasjonal sikkerhetssak, melder begge medier.
Kina-korrespondentene ble nektet å forlate landet før de hadde svart på spørsmål om den australsk-kinesiske TV-verten Cheng Lei, som holdes igjen og er «under overvåking» i Kina, melder AFR. Cheng har jobbet for den engelskspråklige statlige TV-kanalen CTGN i Kina i åtte år.
Oppsøkt av politiet
Kinesisk politi oppsøkte journalistenes hjem onsdag forrige uke og forlangte at de svarte på spørsmål og opplyste at de var nektet utreise fra landet, skriver ABC.
Smith og Birtles tilbrakte deretter fire dager ved australske diplomatiske stasjoner i henholdsvis Shanghai og Beijing mens diplomater forhandlet med kinesiske myndigheter.
De fikk begge lov til å forlate Kina mandag etter å ha gått med på å la seg avhøre.
– Det er veldig skuffende å reise hjem under slike omstendigheter, og det er en lettelse å være tilbake i et land med et reelt rettsvesen, sa Birtles da han landet i Sydney tirsdag.
Annonse
USA: Kina truer utenlandske journalister
Også amerikanske journalister har den siste tiden møtt utfordringer i Kina. Ifølge organisasjonen for internasjonale journalister i Kina, The Foreign Correspondents' Club of China (FCCC), har minst fem journalister fra blant annet Wall Street Journal, CNN og Bloomberg, blitt nektet pressekort i Kina, melder nyhetsbyrået AFP.
Journalistene er avhengig av pressekortet for å kunne jobbe og bo i landet.
– Kina har en flere tiår lang historie med å true, sjikanere og utvise amerikanske og andre internasjonale journalister, sier Morgan Ortagus, talsperson for USAs utenriksdepartement i en uttalelse via den amerikanske ambassaden i Beijing.
Forholdet mellom USA og Kina har tilspisset seg som følge av uenigheter knyttet til handel, situasjonen i Hongkong, håndteringen av koronaviruset og teknologi.
Ifølge FCCC har 17 internasjonale journalister blitt utvist fra Kina i første halvdel av 2020.
Kina hevder på sin side at dette er en reaksjon på at USA har redusert visumperioden for kinesiske journalister til kun 90 dager.