Fagpresse-medier skal nå også få fritak for moms på sine nettaviser. Her ved kulturminister Abid Raja på pressekonferanse tidligere denne uka.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fagpressen får digital nullmoms
Regjeringa har hørt på kritiske høringsuttalelser.
I dag ble revidert nasjonalbudsjett lagt fram av regjeringa. I forrige uke ble det klart at en koronastøtte til mediebransjen skulle inn i det reviderte budsjettet.
Det har også blitt satt av penger til at fagpresse-medier skal få fritak for moms på sine nettaviser.
– Tidsskrifter og fagpresse har en viktig rolle for debatt og utvikling innenfor ulike næringsgrener, fag, organisasjoner og særinteresser. Det er derfor viktig at vi nå får et momsregelverk som åpner for å utnytte mulighetene som ligger i digital publisering av dybdejournalistikk, skriver kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja i en pressmelding.
Revidert nasjonalbudsjett skal først vedtas av Stortinget før det blir gjeldende.
Fra 1. juli
Ordningen vil tre i kraft fra 1. juli 2020 og er beregnet til å koste 25 millioner kroner i året. Det har lenge vært et ønske fra fagpresse-mediene at de også skal slippe å betale moms på sine nettaviser, slik andre redaktørstyrte aviser gjør.
I dag er det de tidsskriftene og fagpresse-mediene som har en betalingsløsning som betaler moms. Dette gjelder ikke veldig mange, men det ventes at flere vil satse på digitale abonnementsløsninger nå som regjeringa går inn for momsfritak.
Regjeringa skriver også at det forventes at summen på 25 millioner kroner vil bli høyere på sikt.
Kritikk på høring
Fra 19. juli 2019 ble det klart at elektroniske tidsskrift og bøker også skulle slippe moms. Da var det ikke lagt opp til at dette skulle gjelde de tidsskriftene og fagpresse-mediene som driver som en vanlig nettavis og publiserer forløpende, men mer rettet mot et e-avis-produkt.
I revidert nasjonalbudsjett står det at regjeringa har lyttet til høringsinstansene som var kritiske til dette.
I pressemeldinga skriver Kulturdepartementet at regjeringa ønsker å fremme innovasjon, og vil sikre at regelverket ikke er begrensende for den digitale utviklingen av dybdejournalistikk.
Regjeringa foreslår derfor å endre merverdiavgiftsloven, slik at den bestemmelsen som allerede handler om momsfritak for aviser, også skal gjelde aviser som driver med dybdejournalistikk om nyheter og aktualitetsstoff fra et avgrensa samfunnsområde.