Kulturminister Trine Skei Grande ble flere ganger i dag avbrutt av applaus i Drammen. Men ikke alle jublet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lokalavisene jubler, det gjør ikke regionsavisene

– Mange er ikke over kneika, sier flere medietopper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturminister Trine Skei Grande ble flere ganger avbrutt av applaus da hun presenterte den nye mediestøttemeldingen på landsmøtet til Landslaget for lokalaviser (LLA) i Drammen i dag. Fra scenen varslet hun en solid dreining av pressestøtten i retning små og lokale medier.

En av dem som jublet høyt, var LLAs styreleder Tomas Bruvik:

– Dette er en stor dag for oss.

– Statsråden kom ikke med så mange konkrete tall?

– Hun gjorde ikke det, men etter det hun sa i dag forventer vi betydelige summer, sier Bruvik.

– Vi har grunn til å feire i dag.

Oversett i dag

En av dem som ikke jublet like høyt i Drammen er sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen.

Adressa-sjefredaktør Kirsti Husby. Foto: NTB scanpix

– Det kom jo en rapport for noen år siden... sier Husby, og sikter til Mediemangfoldsutvalgets anbefalinger.

– Jeg mener også det er viktig at de små lokalavisene løftes fram, men jeg synes det er uheldig at de ikke ser den rollen større lokalaviser og regionsaviser spiller. Vi er et mangfold, de små, de mellomstore og regionsavisene.

– En reduksjon i arbeidsgiveravgiften for en en periode, som Mediemangfoldsutvalget anbefalte, ville kanskje hjulpet?

– Det ville ha hjulpet, men vi har jo skjønt en stund at det ikke vil komme, sier Husby, og legger til:

– Hvilke tiltak er ikke så nøye, men vi hadde håpet på noe.

– Har også behov for tiltak

Nestleder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, reagerer også på at de mellomstore ser ut til å være glemt i dagens presentasjon.

– Denne meldingen peker på løsninger for mange av de små avisene, men det kan virke som om de tror at de regionale og de større lokalavisene har kommet seg over kneika. Vi mener at man må lytte mer til disse mediene, for her vil det også være behov for tiltak.

Tryggestad peker på at dette ofte er mediehus som ligger i større lokalsamfunn og mindre norske byer, og som jobber beinhardt for å oppnå gode resultater, men som vil trenge hjelp.

– Grunnen til at vi anbefalte et midlertidig fritak av arbeidsgiveravgiften for redaksjonelle medarbeidere, er at det ville ha truffet disse. Nå ser jeg at de åpner for dette tiltaket i meldingen hvis situasjonen forverrer seg, og vår anbefaling er at man setter i gang med å utrede dette nå, for den tiden kan komme, sier Tryggestad.

– De av våre medlemmer som jobber i disse mediehusene, og som har ventet på denne stortingsmeldingen i to år, har grunn til å være skuffet i dag.

Det er Mediebedriftenes Landsforening enig i:

– Det er kjempefint at det er økt støtte til de minste lokalavisene, men vi savner et tiltak for de større lokalavisene og regionavisene, slik Mediemangfoldsutvalget foreslo, sier administrerende direktør Randi S. Øgrey i MBL til NTB.

Må vente på nytt regelverk

Kulturminister Trine Skei Grande sier til Journalisten at de større avisene ikke er glemt.

– Husk at vi ikke kommer med hele systemet her. Vi sier at Stortinget skal vedta bare målsetningene, og så ønsker vi et mediestøtteråd som skal ta inn over seg utviklingstrekk og jobbe for å nå målsetningene, sier Grande.

– Dette betyr ikke at vi bare skal satse på lokalaviser framover, de tematiske og geografiske skyggene kan også utfordres av regionale medier. Konkrete tiltak for disse vet vi ikke noe om før vi har et nytt regelverk på plass. De avgjørelsene mener jeg uansett at det ikke er politikere som skal ta. At vi rigger et system for enkeltmedier vil være med på å undergrave tilliten til systemet over tid. Derfor ønsker vi en armlengdes avstand, så vi ikke skal ta avgjørelser om enkeltmedier, som vi jo gjør i dag.

Powered by Labrador CMS