Journalistpris:

Ole Martin Wold (t.v.) og Jonas Alsaker Vikan fra Adresseavisen hentet hjem den gjeveste prisen på Hellkonferansen 2015. Foto: Bjørn Åge Mossin

Hedret for narkoavsløring

HELL (Journalisten): Adresseavisen-duo gikk til topps med graveprosjekt om skjult dopsalg på nettet. Se hvilke andre som tok pris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hovedprisen som ble delt ut på Hellkonferansen i år, Den trønderske journalistprisen, gikk i år til Adresseavisen. I prosjektet “Silkeveiene” avslørte journalist Jonas Alsaker Vikan og fotograf Ole Martin Wold at flere norske narkotikanettverk selger store mengder dop til norske kunder på en skjult del av internett.

- Vi er skikkelig glad for at vi fikk klarsignal til og fikk stå løpet ut i dette prosjektet, som endte på 40.000 tegn, sa vinnerne fra scenen lørdag kveld.

[factbox:1-left]

De to gikk også til topps med “Silkeveiene” i kategorien Nyhetsjournalistikk. Medarbeiderne i Trønder-Avisa seiret i to kategorier for dekningen av den omfattende Flatanger-brannen for et år siden.

Avansert teknologi

I Adresseavisens presentasjon av “Silkeveiene” heter det:

“Nettverkene omsetter for millioner av kroner på det “mørke nettet”, hvor avansert teknologi, krypteringstjenester og Posten muliggjør tusenvis av norske transaksjoner av kokain, amfetamin, ecstasy, LSD, hasj og marihuana i året. Fortjenesten føres ut i en anonym, digital valuta, og pengestrømmene kan ikke spores gjennom det tradisjonelle banksystemet. Virksomheten har bygd seg opp over flere år, og omfanget øker mens bakmennene ikke trues av politi og rettsvesen.”

“Silkeveiene” forteller blant annet om The Onion Router project (TOR), et anonymiseringsprogram som skjuler brukerens digitale fotavtrykk. Adresseavisens team jobbet i tre måneder med prosjektet og klarte via et av de krypterte nettverkene å få tak i en 16 år gammel kilde, “Øystein”. Unggutten var en av kundene som fikk narkotika levert på døra via Posten.

“Nyskapende metode”

Juryen uttaler om “Silkeveiene”:

“Prisen i kategorien nyhetsjournalistikk går til to journalister som på imponerende vis har bidratt til å avdekke forhold som ikke tidligere har vært kjent for allmennheten. Vinneren skiller seg fra andre sterke kandidater ved bruk av original og nyskapende metode.  Serien “Silkeveiene” er i tillegg svært godt og forståelig presentert, og har fått betydelige konsekvenser i form av faktiske endringer i postsystemet, samt økt fokus på disse problemstillingene fra politiets side. (…) Samtidig viser metoderapporten hvor viktig kombinasjonen av datagraving og tradisjonelt journalistisk håndverk i felt er for å nå målet. Årets vinnere har satt en ny standard for bransjen når det gjelder gravejournalistikk.”

“Silkeveiene” var med i finaleheatet under NODA Awards på den nordiske konferansen i datajournalistikk, NODA15, som ble arrangert i Ålesund forrige helg. Adresseavisen har også sendt inn prosjektet som kandidat til årets Skup-pris.

Hovedprisen ble plukket ut blant vinnerne av de i alt fem kategoriene. Dette er de øvrige vinnerne:

Alexander Killingberg, fersk redaktør av Fosna-Folket. Foto: Bjørn Åge Mossin

Lokaljournalistikk

“Inhabilitet i lokalpolitikken” - Skjalg Ledang, Alexander Killingberg og Snorre Berg, Fosna-Folket

Juryen sier følgende:

“Å avdekke kritikkverdige forhold og forsømmelser fra offentlige myndigheter er en av grunnpilarene i pressens samfunnsoppdrag. Vinnerbidragets avsløring av inhabile politikere har ført til opphevelse av tidligere politiske vedtak og økt oppmerksomhet om uryddige forhold i lokalpolitikken. I en krevende tid for mange aviser, ønsker juryen å gi honnør til den pågående og kritiske lokaljournalistikken som utfordrer den lokale makta, og avdekker forhold som er vesentlig for lokalsamfunnet.”

Gøril Engesvik, Marius Langfjord og Johan Arnt Nesgård fra Trønder-Avisa. Foto: Bjørn Åge Mossin

Hendelsesjournalistikk

“Flatanger-brannen” - Nyhetsredaksjonen i Trønder-Avisa

Juryens vurdering:

“Med nytenkende visuelle grep har vinneren klart å skille sin dekning av Flatanger-brannen fra konkurrerende medier på både lokalt og nasjonalt nivå. Redaksjonenen har levert innhold med svært høy informasjonsverdi for leserne, i form av livedekning med tekst, foto og video underveis, samt interaktivt kart i etterkant. Tross nettprioritet klarer også redaksjonen å ta steget videre i papir, takket være sterke historier og tydelig visuell prioritering.”

Bildejournalistikk

“Sjanseløs mot flammehavet” - Marius Langfjord, Trønder-Avisa

Juryen mener:

“Historisk og unik bildedokumentasjon som med all tydelighet viser menneskets kamp mot naturen. Retrett og blått lys for et lite samfunn. Vinnerbildet har et estetisk og journalistisk innhold som gjør at det står like sterkt i dag som den gang det ble publisert. Samtidig viser arbeidet bak bildet hvor viktig nærhet til lokalsamfunnet er for å få tilgang når det trengs.”

Camilla Tjønn Tingvoll, NRK Trøndelag. Foto: Bjørn Åge Mossin

Featurejournalistikk

“Salmeboka minutt for minutt” - NRK Trøndelag

Juryen uttaler:

“Sakte-TV er ikke lenger et nytt konsept, men her har NRK klart å gi det en ny dimensjon. I et sekularisert Norge klarer de å treffe bredt med et smalt tema, ved å fokusere på kulturarv og frivillighet. Dette er journalistikk som i aller høyeste grad engasjerer seeren, noe sosiale medier la godt til rette for.”

 

Juryen for de trønderske prisene har denne gangen bestått av følgende:

Sveinung Uddu Ystad, juryleder og leder for Pressefotografenes klubb

Espen Leirset - lektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, tidligere journalist

Inga Skogvold Rygg - ansvarlig redaktør for Studentmediene i Trondheim

Jorid Nordmelan - student og 1. vara til Stortinget for Nord-Trøndelag Ap, tidligere journalist

Hans Petter Sundal, daglig leder i produksjonsselskapet TMM Dyveke Nilssen, utgavesjef i TV2

Powered by Labrador CMS