DELTE ÆREN: Adressa-journalist Åge Winge, vinner av årets hovedpris, kalte opp redaktør Dag Rønning (t.v.) og journalist Trond Ola Tilseth fra gatemagasinet Sorgenfri. Foto: Bjørn Åge Mossin
Delte prisen i respekt
HELL (Journalisten): Etter gripende takketale kalte Adressa-journalist Åge Winge opp kolleger i gatemagasinet Sorgenfri.
De ansatte i Adresseavisen kunne glede seg over det reneste prisras da juryen for Den trønderske journalistprisen 2013 offentliggjorde vinnerne i de ulike kategoriene (se lenger ned i artikkelen). Årets hovedpris gikk til journalist Åge Winge og fotograf Therese Alice Sanne.
Winge rørte mang en deltaker under festmiddagen på Hellkonferansen lørdag kveld med sin respektfulle gest og følelsesladete takk på vegne av seg selv og Sanne, som ikke var til stede under prisutdelingen. De fikk prisen for reportasjen “Siste dagers varme”, om menneskene på Kong Carl Johans arbeidsstiftelse. Stiftelsen har hvert år siden 60-tallet gitt husrom til mellom 60 og 100 av Trondheims tyngste rusmisbrukere.
- Enestående arbeid
Juryen uttalte at Winge og Sanne hadde gitt “et verdig, sterkt, sympatisk og mangfoldig bilde av mennesker vi ellers ser lite av”.
- Bildebruk, tekst og komposisjon er helhetlig. En varm og viktig reportasje, hvor det er gjort et enestående journalistisk arbeid, sa juryleder Gjermund Haga, førstelektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.
- Jeg ønsker å dele denne prisen med dere, i respekt for den jobben dere gjør, sa Åge Winge til redaktør Dag Rønning og journalistene Trond Ola Tilseth og Erlend Paxal i gatemagasinet Sorgenfri, som selges av rusbelastete og bostedsløse personer i Trondheim.
- Dere gir dem en stolthet, la Winge til.
Overfor Journalisten betegner han prisen som en anerkjennelse for reportasjejournalistikken.
- Den er blitt mye bedre de siste 20 årene, men storytellingen henger fortsatt litt igjen.
Menneskelige historier
Winge har tidligere jobbet i en årrekke for Dagens Næringsliv og formidlet mange menneskelige historier fra finansmiljøene. De siste årene har han arbeidet i Adressa. I 2012 fikk Winge og kollega Grete Holstad hederlig omtale i forbindelse med utdelingen av Den trønderske journalistprisen, for dekningen av Roll Danielsen-konkursen.
Winge forteller til Journalisten at han ønsket å dele årets hovedpris med kollegene i Sorgenfri, fordi vinnerprosjektet handler om hans egen motivasjon for å bli journalist.
Ville bli fotballproff
- Egentlig ønsket jeg å bli profesjonell fotballspiller. Jeg spilte på juniorlaget til Rosenborg. Teknisk holdt jeg mål, men jeg var ikke rask nok. Så ble jeg politisk engasjert og ville være en stemme for underdogene i samfunnet. Dermed ble jeg journalist. Jeg har klassisk arbeiderklassebakgrunn og har alltid tatt de svakes parti. Jeg har alltid søkt den typen miljøer, enten det gjelder rus eller barn som ikke har det godt. Det er der de viktige historiene ligger, sier Winge.
Prisvinneren mener at hans viktigste verktøy er evnen til å komme inn på menneskene han intervjuer, blant annet ved å være åpen selv om sine opplevelser og problemer.
- Da åpner andre seg lettere, sier Winge, som benytter anledningen til å berømme det arbeidet Sorgenfri gjør.
De øvrige prisene
* Prisen for nyhetsjournalistikk gikk til Lajla Ellingsen og Marit K. By Rise, Adresseavisens erfarne gravejournalister som er tildelt en rekke priser gjennom de siste ti årene. De fikk prisen for 2013 for nyhetsprosjektet “Helsereisene”, der de rullet opp et skjult nettverk av kommunale helseledere som reiste på ferieturer sponset av leverandører.
* Prisen for hendelsesjournalistikk gikk til Stein Bjøru, Svein Inge Meland og den øvrige nyhetsavdelingen i Adresseavisen, for “Brukollapsen på Rotvoll”.
* Prisen for bildejournalistikk ble tildelt Rune Petter Ness og Jonas Alsaker Vikan fra Adresseavisen, for dekningen av tyfonkatastrofen på Filippinene. Begge har hentet hjem trønderske journalistpriser tidligere.
En glad sjefredaktør Arne Blix hadde følgende kommentar om prisene til Adresseavisen:
- Dette er svært positivt for den grundige og langsiktige journalistikken. De som har et godt prosjekt skal få lov til å jobbe med det.
* Andreas Ryen Eidem og Vegard Mahle Aas fra Innherreds Folkeblad Verdalingen kunne hente hjem Den trønderske lokalavisprisen for 2013. De fikk prisen for sitt multimedieprosjekt om hverdagslivet på Verdalsøra Bo- og aldersheim.
* I featureklassen ble det, i tillegg til hovedprisen til Winge og Sanne, delt ut hederlig omtale til Erling Koldaas, Lars Lilleby Macedo og Håvard Bartnes fra Trønder-Avisa. Hederen ble gitt for det omfattende og nyskapende multimediale prosjektet “Felttoget i Nord-Trøndelag”.
* Sverre Krüger, som arbeider ved NRK Tyholt og har vært tilknyttet programmet Schrödingers katt siden 1990, ble hedret med hederspris.