Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Det har vært høy temperatur i debatten om vindkraftutbygging den siste tida, og blant vindkraftmotstandere i Trøndelag har det festet seg et inntrykk av at mediene tar side i konflikten om utbygging på øya Frøya.
– For oss blir dekninga veldig ensidig, sier Lene Dahlø Skarsvåg i aksjonsgruppa «Nei til vindkraft på Frøya» til Journalisten.
Aksjonsgruppa opplever at mediene i stor grad tar side med utbyggeren Trønderenergi. Skarsvåg mener motstanderne framstilles som voldsomme og useriøse aksjonister, som gjør hærverk og holder ulovlige aksjoner.
– Det er et feil bilde av oss som motstandere. Det virker som at de ikke er interessert i å publisere våre saklige argumenter, mens utbyggerne stadig får slippe til med sine, sier hun.
– Det handler ikke om at vi ikke vil ha vindmøller i bakgården vår, vi vil ikke ha det noen steder. Det ødelegger økosystemet, tar fugler og insekter og bygger igjen urørt natur.
Har laget presentasjon om mediedekninga
Under en demonstrasjon i Oslo opplevde aksjonsgruppa at mediene ikke lot dem slippe til med hvorfor de engasjerer seg i saken, hevder Skarsvåg.
– Vi fikk snakke om at vi hadde reist langt, at det var fint å være i Oslo og at vi er imot vindmøller, men ikke hvorfor. Men professoren som uttalte seg for vindkraft fikk komme med sine saklige argumenter.
På et seminar i Oslo om mediedekninga av vindkraftutbygging på Frøya, fortalte aksjonsgruppa om sitt syn på mediedekninga, i Powerpoint-presentasjon med tittelen «Hvorfor trues, lyves og feilinformeres det?»
Her konkluderte de med følgende punkter – sitert direkte fra presentasjonen:
Media kildesjekker ikke uttalelser fra selskaper med makt.
Media oppleves som urettferdig.
Media går ikke i dybden, kun salg og fortjeneste.
Media kan virke forstyrrende.
Men også gi en hjelpende hånd.
De svakeste i samfunnet er også svakest iht media.
Energibransjeavisa enerWe omtalte presentasjonen i juni.
Annonse
– Noe er falske nyheter
– Vil du gå så langt som å si at mediene kommer med falske nyheter?
– Noe er falske nyheter, det er det ikke tvil om. At vi holder ulovlige aksjoner og har stanset arbeidet, er for eksempel noe som verserer rundt i alle mediene, men dette er ikke sant, sier Skarsvåg.
Hun peker på en NRK-artikkel der Trønderenergi fortalte at det hadde blitt utført sabotasje mot en anleggsplass, og at en gravemaskin ble tilsølt med avføring.
– Den saken inneholder usannheter. Akkurat da saken dukket opp på nettet, sto vi på den andre siden av veien, rett ved der det skulle ha skjedd. Der så vi ingen spor til noen form for hærverk på utsiden av gravemaskinen, sier Skarsvåg og legger til:
– Den uriktige artikkelen spredte seg overalt, til aviser vi ikke hadde hørt om engang, og skadet saken vår stort. Påstandene fra Trønderenergi ble ukritisk gjengitt av NRK og mange andre.
Stig Tore Laugen, konserndirektør for kommunikasjon i Trønderenergi, avviser på det sterkeste at de har gitt uriktige opplysninger til mediene.
– Den konkrete hendelsen er reell, den har blitt politianmeldt og er under etterforskning. Gravemaskinen har blitt tilsølt, men med nøyaktig hva må politiet fastslå, sier Laugen til Journalisten.
Han beskriver det som fortvilende at Trønderenergi beskyldes for løgn og skittent spill.
– Jeg har aldri opplevd lignende mistro til et ansvarlig selskap, som det vi ser fra dette miljøet, sier Laugen, som ikke sier seg enig i at aksjonistene slipper lite til i mediene.
– Jeg vil si det er nærmest motsatt, vindkraftmotstanderne har jo fått enorm dekning og uttelling i mediene for saken sin. De har fått opp en vindkraftdebatt på nasjonalt plan, sier Laugen.
Om sabotasje-artikkelen svarer distriktsredaktør Merete Verstad i NRK Trøndelag at hun tar kraftig avstand fra at den kalles «fake news».
– Dette er en nyhetssak basert på en politianmeldelse som er under etterforskning. Tradisjonell nyhetsformidling. Alle parter får slippe til og uttale seg. Våre kilder har vært politiet og anleggsledelse. I tillegg hadde vi reportere ute i anleggsområdet i flere døgn. Vi var tett på alle parter. Vi kommer til å følge opp etterforskninga journalistisk, og lage sak når politiet er ferdig med sin etterforskning, skriver Verstad.
Adresseavisen er også blant mediene som har fått gjennomgå, og tidligere i sommer svarte de på anklage. I deres egen podkast OmAdressert meldte avisa at flere påstår at Trønderenergi har kjøpt seg en lederartikkel hos dem.
Det var særlig etter lederartikkelen «Slaget om vindkraft på Frøya bør være over nå», at avisa opplevde det de selv beskriver som et voldsomt engasjement i debattfeltene og på sosiale medier, og at de fikk «massiv kjeft».
I podkasten går Adressa-kommentatorer inn for å forklare skillet mellom lederartikler, kommentarer, nyhetsdekning og meningsinnlegg - og at en lederartikkel ikke kan kjøpes.
– Jeg kan skjønne at man føler litt avmakt hvis man opplever at en mektig avis som Adresseavisa mener noe som går på tvers av det man selv mener. Lederartiklene bør diskuteres mer, ikke mindre, og noe av poenget med dem er nettopp å skape debatt, også folkelig debatt, sier kommentator Terje Eidsvåg i podkasten.
– Jeg blir litt oppgitt når overraskende mange påstår at Trønderenergi har kjøpt seg en lederartikkel. Jeg kan ikke forstå at noen egentlig innerst inne tror at samfunnet fungerer på en sånn måte, sier politisk kommentator Harry Tiller i samme podkast.
Skarsvåg i aksjonistgruppa på Frøya erkjenner at debatten i sosiale medier kan «ta litt av» og sier det er vanskelig å kontrollere det som skrives der. Aksjonsgruppa består av åtte personer, og i tillegg engasjerer mange andre seg med leserinnlegg og kommentarer.
– Hvis du skulle sagt én ting til journalister som skal dekke saken framover, hva skulle det ha vært?
– Hør på oss som jobber med dette og vær nysgjerrig på sannheten. Det er ingen som har spurt om hva vi har gjort som er ulovlig, slik det påstås, eller vært kritisk til det utbyggerne sier.
Til dét svarer NRKs distriktsredaktør Merete Verstad:
– Vi har fått mye kritikk via sosiale medier fra vindkraftmotstandere om at vi har sprunget Trønderenergi sitt ærend. Dette kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i. Vi har drevet normal nyhetsjournalistikk hvor folk med mange ulike meninger har fått slippe til. Det er vanlig nyhetsjournalistikk, skriver Verstad, og legger til:
– Vi har også vært svært nøye med tilsvarsrett fordi vi vet dette er en kontroversiell sak. NRKs oppdrag er ikke å drive kampjournalistikk for noen. Vi er opptatt av å få fram flest mulig ulike stemmer i en sak, som har mange sider, og som mange mener noe om.