Petter Northug under søndagens 30 kilometer. Foto: Stian Broch/Oslo 2011
Trønderkamp om Northug
– Vi skal være verdensledende på VM.
Tre journalister fra Trønder-Avisa jobber med å dekke ski-VM i Holmenkollen. I pressesenteret på bordet ved siden av, sitter konkurrenten Adresseavisen med sine 15 journalister på det meste.
– Vi konsentrerer oss om oss selv, sier Johan Arnt Nesgård, fotograf i Trønder-Avisa.
De er fem ganger flere enn oss. Vi kan ikke skrive så mange saker som dem, men våre saker skal være bedre, forteller han.
Det blir mye mediefokus på de store stjernene og trønderne Petter Northug og Marit Bjørgen. Det er stor kamp om sitatene, og de beste vinklingene. Trønder-Avisa dyrker derfor det lokale for å skille seg ut fra Adresseavisen og de andre store redaksjonene. Avisa har blant annet hatt en Petter-quiz mellom Petter Northugs far og Oddbjørn Hjelmeset, og en sak om Eldar Rønnings oppladning til VM på hytta.
– Alle er på Petter-kjøret, derfor må vi prøve å gjøre ting på egen måte. Vi må ha vår egen vri.
Konkurrenten
Adressa har på det meste 15 journalister til stede, like mange som VG, Dagbladet og Aftenposten.
Journalistene dekker VM på papir, nett, radio og sosiale medier.
– Vi skal være verdensledende på VM, sier Geir Svardal, reportasjeleder i Adresseavisen.
Anne-Marit Dahl er en av dem som er sportsjournalist kun for anledningen. Hun jobber til vanlig i Adresseavisens magasin Ukeadressa.
– Hva hadde VM vært uten Petter og Marit? Det er klart at det blir mye fokus på dem, sier Dahl. Til og med svensk presse sier at saker om Petter genererer mange klikk.
Dahl understreker at selv om de er trøndere og sportsinteresserte så har de en profesjonell tilnærming til sakene.
– Det er ingen heiing på jobb, vi er ikke supportere.
Savner kvinnelige sportsjournalister
Anne Marit Dahl i Adresseavisen savner flere kvinner i pressesenteret på Holmenkollen. Hun jobbet som sportsjournalist for fire år siden.
– Det ser ut som det er færre jenter nå enn før, sier hun.
Dahl mener sport har alle ingrediensene som trengs i en god historie. Hun forstår derfor ikke hvorfor det ikke er flere kvinnelige sportsjournalister.
– Sport er naturlig dramatisk. Vinnere, tapere, fall og mye følelser, forteller hun og legger til at det dessuten er mange gode idrettsjenter i dette landet.
Hanne Talsnes i Trønder-Avisa tror noe av årsaken til at det er få kvinnelige sportsjournalister er at det er vanskelig å kombinere jobben med familieliv.
– Sportsjournalistikk er en livsstil. Det er mye helg- og kveldsjobbing, og mye reising.
Å være sportsjournalist under VM betyr lange dager med mye venting i kaldt vær. Det er spesielt utfordrende for små redaksjoner som Trønder-Avisa.
– Det er veldig artig, men det er lange dager og vi blir veldig slitne, sier Nesgård.