Frilans fotojournalist Adrian Nielsen vil ha bilder som kompletterer og ikke bare illustrerer. Foto: Erlend Daae

MORGENRUTINEN:
– Det er sykt lett å være middels, helt overkommelig å være god - men jævlig vanskelig å levere noe nytt, sier fotograf Adrian Nielsen

Vil helst se bilder som viser innsats.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Adrian Nielsen er frilans fotojournalist, som jobber for blant andre Dagens Næringsliv, Aftenposten, Vårt Land og Finansavisen.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe på jobb, te hjemme.

– Hva har du på nattbordet?

– Jeg har ikke nattbord! Men på gulvet ligger en haug med ladere, en haug med med klær, enda en haug med klær og softboksen jeg alltid tråkker på.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Det er vel liten stigende kurve fra jeg åpner øynene, tråkker på softboksen og vandrer ut døren mot kontorfelleskapet. Hvis jeg ikke har fotosekken på ryggen føles det rart. For lett. Etter å ha stirret litt tomt inn i regnearket og scrollet igjennom diverse nyhetsstrømmer, ramler jeg innom VG, NRK, DN og Vårt Land.

– Hvilket bilde skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Et bilde som viser innsats. Vi bruker mye tid og krefter på spaltefyll. Vi har jo egentlig lyst å være brisne. Vis meg et bilde som kompletterer og ikke bare illustrerer.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Foreløpig er jeg nok litt for avhengig av en telefon som sender meg i en eller annen retning. I 2018 har jeg vært næringsdrivende. Forhåpentligvis blir jeg mer selvstendig i året som kommer. Ellers hjelper det mye å ha en nysgjerrighet. Da er det muligens noen andre der ute som lurer på det samme, om det blir fortalt riktig.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å portrettere og hvorfor?

– Kanskje noen som ikke har blitt fotografert ordentlig på en stund. Kjell Inge Røkke? Så vidt jeg vet er det bare de solbrillebildene fra 2016 som resirkuleres om og om igjen. Hadde vært nice å ha noen bilder som ingen andre hadde. OK, det var kanskje litt dølt. En langhelg med Putin?

– Hva er din viktigste egenskap som fotograf, og hvordan bruker du den?

– Det er nok at jeg ikke vet hva den er enda, så jeg leter hele tiden. Det er sykt lett å være middels, helt overkommelig å være god, men jævlig vanskelig å levere noe nytt.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben som fotograf?

– Den merkelige seansen med Erna Solberg i stuen til foreldrene til Knut Arild Hareide sist valgkamp var gøy. Og rart. Kaos.

Pressen var samlet i stua til Knut Arild Hareides foreldre, da Erna Solberg var på besøk i fjor sommer. Foto: Adrian Nielsen

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– De visuelle kortstokkene som Christian Nicolai Bjørke leverer i NRK Østfold er inspirerende. Så enkelt, så fint og effektfult:

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Den tullete avvisningen av frilanssatsene fra de største mediehusene. Lik lønn for likt arbeid, for faen!

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Å være frilanser trenger ikke være ensbetydende med det å være alene. Å hegne om felleskapet blant de frie, informere og få folk til å forstå og følge frilanssatsene. Vender man ryggen til satsene så vender man ryggen til fremtiden. Og jo, journalistisk egenreklame som er mer opptatt av å vise frem hva avisen har gjort enn hva de faktisk har lyst å fortelle.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Universitas har brukt Fritt Ord-pengene sine godt, så Gina Grieg Riisnæs’ bilder fra Romania. Video: Paragons Aleksander Andersens frihetsprosjekt

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg mistet den for et par måneder siden. Var vel rundt 48 timer uten.

– Når logger du av for kvelden?

– Rundt midnatt om jeg er flink.

Powered by Labrador CMS