Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Så vidt flere norske organisasjoner og engasjerte kjenner til, er ingen av afghanerne som er evakuert til Norge, hentet på grunnlag av å være journalister, får Journalisten opplyst.
Menneskeretts- og sivilsamfunnsforkjempere utgjør 72 av de 860 afghanerne som har blitt evakuert til Norge, kunngjorde UDI onsdag.
Afghanske journalister blir av Utenriksdepartementet (UD), på lik linje med menneskerettighetsforkjempere og aktivister for kvinners rettigheter, kategorisert som en gruppe mennesker med høy risiko for å bli forfulgt av Taliban.
– Ingen på vår liste
Generalsekretær i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, Hege Newth, bekrefter at de har jobbet med å evakuere afghanske journalister, forfattere og kunstnere til Norge. De har spilt inn en liste med navn på utsatte personer som trenger beskyttelse til UD.
– Det er ingen på vår liste blant de Norge har evakuert, sier Newth til Journalisten.
– Etter at bomben smalt var det stengt. Da stod det noen av våre utenfor porten og kom seg ikke ut av Afghanistan, forteller hun om tiden etter terrorangrepet mot flyplassen i Kabul 26. august.
For å bli evakuert til Norge har afghanske journalister måttet dokumentere en tilknytning til Norge. Enten om de har vært med i et norskstøttet program, eller har vært med i organisasjoner som Norge har støttet, som International Media Support (IMS) og Afghansk PEN.
– Det er klart det finnes journalister som har tilknytning til Norge som må få komme hit. Da er det jo kun snakk om definisjon av tilknytning, sier Newth.
Hun er tydelig på at afghanske journalister med tilknytning til Norge kan være i fare i det nå Taliban-styrte landet:
– Er noe finansiert og kanskje til og med fullfinansiert av Norge i årevis, er det snakk om en ganske solid tilknytning. Den utgjør en reell fare for journalister i Afghanistan nå, det er ikke tvil om det.
Annonse
– Desperat situasjon
Tidligere styreleder i Amnesty International i Norge og ansvarlig redaktør for nettavisen Nett.no, Kjetil Haanes, har som privatperson de siste ukene engasjert seg for å få afghanske journalister evakuert. Han beskriver situasjonen som kaotisk.
– Det har vært skuffende at Norge ikke har vært mer resolutte med å få journalister ut. Det har vært en desperat situasjon der det har stått om tid, og det har vært vanskelig for oss på kort varsel å dokumentere hvilke journalister som har hatt norsk tilknytning, sier Haanes til Journalisten.
Han forteller at han har vært i kontakt med mange utenfor portene, både direkte og via andre.
– Mange av journalistene har vært desperate, og det hadde vært veldig greit om vi hadde fått en klar beskjed om at Norge stod klar til å ta imot disse menneskene, men sånn har det ikke vært.
– Det er mange som har jobba og engasjert seg i dette, og det er mange organisasjoner som presser på for å få journalistene hit, men slik jeg har forstått det har ikke Norge tatt imot journalister hittil, sier Haanes.
– Jeg synes det er litt rart at Norge, som har hatt en rolle i Afghanistan, som har bygget opp det sivile samfunnet og som støtter fri og uavhengig journalistikk, ikke står med åpne armer og tar imot dem når de er i livsfare, som mange sier at de er.
Profil evakuert til Sverige
Det er liten tvil om at mange afghanske journalister ønsker å flykte landet:
Flere hundre afghanske journalister har blitt evakuert til blant annet Frankrike og Irland.
Svenske Journalisten meldte nylig at den profilerte journalisten Najwa Alimi har blitt evakuert til Sverige, men det er ikke bekreftet hvor mange andre journalister landet har tatt imot.
Annonse
UD: – Fikk dessverre ikke hjulpet alle
I kontakt med Journalisten bekrefter UD ikke at antallet evakuerte journalister til norge er null. De viser til at de ikke kan kommentere enkeltsaker.
Kommunikasjonssjef Trude Måseide uttaler over e-post:
– Situasjonen på flyplassen var farlig, komplisert og uoversiktlig. Sikkerheten avgjorde hva som til enhver tid var mulig å gjennomføre. Vi fikk dessverre ikke hjulpet alle vi var i kontakt med. Det ble jobbet intenst med å få flere inn på flyplassen helt fram til terroranslaget mot flyplassen gjorde det umulig å fortsette.
– Vi jobber nå sammen med andre land med klare forventninger om at den sivile flyplassen må åpnes igjen, slik at norske borgere og afghanere som ønsker det selv kan komme seg ut av landet. Taliban er også ansvarlig for å holde sine løfter om at de skal få reise uhindret, og det vil også bli viktig å åpne grenseovergangene til nabolandene igjen.
– Vi er også bekymret over utsatte grupper som menneskerettighetsforsvarere, kvinneaktivister, journalister og sivilt samfunn. Vi har allerede evakuert mange av dem til Norge. Vi holder kontakt med de som er i Afghanistan, og også med organisasjoner som har dialog med dem, avslutter Måseide.