Bokseren Moreen Ajambo (30)er på det ugandiske landslaget, men trener i Katanga-slummen i hovedstaden Kampala. Bildet er nominert til World Press Photo i klassen Sport, enkeltbilde. Foto: John Terje Pedersen
Frilansfotograf John Terje Pedersen nominert til World Press Photo
– Jeg har ikke landa helt ennå.
Frilansfotograf John Terje Pedersen er nominert til World Press Photo i klassen Sport enkeltbilde. World Press Photo er verdens største konkurranse for fotojournalister og pressefotografer.
Pedersen er eneste nordiske fotograf nominert i konkurransen.
– Jeg har ikke landa helt ennå, jeg fikk jo nesten akkurat vite det. Det er veldig spesielt, og en stor ære å bli lagt merke til på denne måten, sier Pedersen til Journalisten.
På egen regning
«Dear John, We are writing with exciting news - the jury of the 2019 World Press Photo Contest has nominated your work for a World Press Photo award!»
Slik åpnet e-posten fotografen fikk klokka 12.00 onsdag. Samtidig ble alle de nominerte offentliggjort på World Press Photos egne nettsider. At han er nominert betyr at han enten vil ta 1.-, 2.-, eller 3.-pris i denne kategorien, men hvilken plass han havner på får han ikke vite før 11. april.
Bildet han er nominert for, er av bokseren Moreen Ajambo (30), som trener i Katanga-slummen i Kampala, Uganda. Bokseren er på det ugandiske landslaget, men trener i slummen.
Pedersen er tilknytta Dagbladet, men tok bildet på en reportasjereise til Uganda, som han gjorde alene, på eget initiativ og egen regning. Bildene han tok er heller ikke publisert.
På reisen lagde han en reportasje om flyktningstrømmen fra Sør-Sudan, og var tre uker i flyktningeleire mot grensa. Mens han var i hovedstaden Kampala besøkte han også bokseklubben Rhino Boxing Club, som han hadde hørt om fordi Cecilia Brækhus også har besøkt dem. Der fikk han følge Ajambo i én dag.
– Jeg fikk følge henne på trening. Hun har en sterk historie og ble blant annet misbrukt som barn. Det er slike reportasjer der en kommer tett på mennesker jeg brenner for å lage, sier Pedersen.
– Spesielt med sportspris
Han har jobba som fotograf i 30 år, og vært tilknytta Dagbladet i 19 av de. Fotografen beskriver seg som en «allround-fotograf», som tar mest nyhets- og reportasjebilder.
Derfor syns han det er gøy å bli nominert i sport, en sjanger han ikke gjør like mye av.
– En sportspris er litt spesielt for meg, men dette er jo heller ikke et klassisk sportsbilde. Det er en treningssituasjon, og er en del av en reportasje. Jeg brenner for å komme tett på menneskeskjebner, sier han.
Pedersen sendte også inn Uganda-bildene til Årets bilde i Norge, men der holdt de ikke til en nominasjon.
– Sånn er det, juryer vil alltid ha forskjellige meninger. Det er jo litt artig at det nådde opp her da.