Milkissa Chimdessa Wodajo var lærer i engelsk, journalistikk og kommunikasjon ved universitetet i Hawassa, men måtte flykte fra Etiopia.

– Dere er heldige som har pressefrihet og ytringsfrihet

Etiopiske Milkissa håper å jobbe som journalist i Norge.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Å jobbe som journalist i Etiopia i dag kan være farlig. Bare de siste to månedene er syv etiopiske journalister arrestert.

Landet ligger på plass nr 101 av 180 land på RFS World press freedom index, rangeringen der Norge ligger på førsteplass.

Milkissa Chimdessa Wodajo var lærer i engelsk, journalistikk og kommunikasjon ved universitetet i Hawassa, men beskriver at han måtte flykte da han ble forfulgt.

Nå har han etablert seg i Sogndal etter seks år i Norge.

– Jeg kom til Norge i 2015. Det var vanskelig for meg å være i Etiopia, så jeg måtte flykte til Norge, sier han.

Vil jobbe som journalist

Journalisten møter Wodajo i Bergen senhøsten 2021. Han har meldt seg på journalistkonferansen Hauststormen for å bygge nettverk. Planen er å jobbe som journalist i Norge, han må bare bli enda bedre i norsk først.

Wodajo er glad i språk. Han tok arbeidspraksis på Sogndal videregående skole og jobber nå som tilkallingsvikar der.

– Det tok meg et år å lære språket, og jeg er fortsatt ikke ferdig. Jeg har en bachelorgrad i engelsk og litteratur fra universitetet i Hawassa, og mastergrad i journalistikk og kommunikasjon. Jeg påbegynte en doktorgrad i lingvistikk og kommunikasjon, men jeg kunne ikke fullføre, forteller han.

Ingen pressefrihet

– Å møte andre journalister er fint, sier han og ser ut i lokalet. Det er pause mellom foredragene, og det surrer i gangene på konferansehotellet på Flesland. I Etiopia har ikke journalister den samme muligheten til å møtes for å diskutere faget.

– Jeg skulle ønske vi kunne ha sånne samlinger for journalister i Etiopia, men det er det ikke anledning til. Journalister er ikke uavhengige av staten, alltid skal staten blande seg inn i journalistikken og hva journalistene gjør, det er stor forskjell mellom journalister i Norge og Etiopia, sier han og utdyper:

– Problemet er at vi ikke har pressefrihet og ytringsfrihet. Journalister er redde for å være kritiske. De er tvunget til å skrive positive ting om statsministeren. Det er jo folk som prøver å skrive kritisk om ledelsen i landet og engasjerer seg i gravejournalistikk, men de er enten fengslet eller har flyktet fra landet.

Ønsker å jobbe som journalist

Han ønsker å jobbe med journalistikk her i Norge, men synes ikke han kan språket godt nok ennå. Det er ikke mange stillinger i Norge for journalister som skriver på engelsk.

– Språket er viktig, jeg må jobbe med det. Jeg må jobbe videre og utvikle min kompetanse slik at jeg kan vise frem at jeg kan gjøre noe. Jeg har kunnskap, erfaringer og språkkompetanse som journalistikken i Norge trenger, sier han og smiler.

Før han legger til:

– Dere er heldige som har pressefrihet og ytringsfrihet her i Norge. Pressefriheten er tatt for gitt i Norge. Du har den alltid. Men for journalister som jobber i Afrika og andre plasser er det ikke så lett.

– Så det er viktig at journalister i Norge bruker den friheten til å gjøre arbeidet sitt på riktig og effektiv måte, og å sette pris på det og forstå hvordan det er å leve i et land som ikke har ytringsfrihet, eller pressefrihet.

Powered by Labrador CMS