Andreas Bakke Foss er journalist i Aftenposten og programleder for avisas «Forklart»-podkast. Foto: Aftenposten
MORGENRUTINEN:
Andreas Bakke Foss irriterer seg over lite konkrete spørsmål som gir dårlige svar
– Det ligger mye kraft i å holde seg til de enkle spørreordene.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Andreas Bakke Foss er journalist i Aftenposten og programleder for den daglige nyhetspodkasten Forklart.
Her kan du lese flere Morgenrutinen.
– Kaffe eller te?
– Kaffe!
– Hva har du på nattbordet?
– Mobilen min og et glass vann.
– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?
– Jeg starter å tenke jobb når jeg ser på mobilen min 30 sekunder etter jeg har våknet. Sjekker Aftenposten, VG, TV 2 Sporten og er innom Facebook og Twitter. Og så hører jeg innom The Guardians daglige nyhetspodkast Today in Focus og hører Forklart på nytt før jeg er på plass i Akersgata rundt klokken 08.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– Ståle Solbakken returnerer til Hamar og blir ny trener i HamKam - får 500 millioner kroner til satsing.
– Hvor leter du etter gode saker?
– Jeg finner ofte de beste ideene til saker og prosjekter mens jeg lytter til andre mennesker. I diskusjoner med gode kolleger, venner eller familien kan jeg plutselig få ideer eller inspirasjon til å undersøke saker nærmere. Jeg henger meg også ofte opp i en bisetning i et foredrag eller en tale som jeg går videre med. Jeg mener det kan komme veldig mange gode saker ut av å lytte godt til andre mennesker. Jeg er også veldig glad i de offentlige postjournalene, der jeg er flere ganger i uken.
– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?
– IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi og South Park-skaper Trey Parker. Baghdadi har fascinert meg siden jeg første gang så bilde av ham på forsiden av Time for mange år siden. Jeg lurer virkelig på hva han tenker og hvordan han egentlig ser på verden. Og jeg skulle gjerne lært mer om hvordan Parker utvikler alle ideene sine og hvordan de klarer å være så kreative i idéfasen.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?
– Å stille åpne korte fordomsfrie spørsmål, som gir forklarende og gode svar. Et av de områdene jeg mener norske journalister har en lang vei å gå er i arbeidet med å lage gode nok spørsmål som viser en reell undring. Jeg synes alt for mange spørsmål er ledende og fulle av premisser. Det gir både dårlige og ledende svar. Det ligger mye kraft i å holde seg til de enkle spørreordene. Og om du viser en reell nysgjerrig fordomsfri undring kommer du etter min mening alltid mye bedre gjennom til lytterne, seerne og leserne. Og det blir mer spennende for alle.
– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg synes hver dag i Aftenposten er en fest! Jeg jobber med masse morsomme folk hver eneste dag og vi ler mye hos oss. Jeg opplever så mye gøy og rart i denne jobben, så jeg klarer ikke velge én ting.
– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?
– Jeg blir alltid mer inspirert av journalister enn journalistisk arbeid. Jeg inspireres av kreativitet og utholdenhet, og av de personlige egenskapene til ulike journalister. Hvordan de klarer å finne saker, lete etter svar og holde ut til de får ting frem.
– Jeg inspireres både av folk som klarer å stille de åpne avslørende spørsmålene, og av de som klarer å rendyrke historien så mye at du bare må bli med videre. Et eksempel på det første er historien om S-Town i podkasten til Brian Reed. Den kan jeg høre om og om igjen for å bli inspirert. Et eksempel på det andre er dokumentaren «The Defiant Ones», som tar for seg livene til Dr. Dre og Jimmy Iovine.
– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?
– Jeg synes norske medier er veldig gode, men jeg irriterer meg ofte over for mange dårlige og lite konkrete spørsmål som helt åpenbart vil gi dårlige ulne svar.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?
– Om vi ser bort fra de økonomiske utfordringene i bransjen, tror en av de største utfordringene journalistisk er at det er store viktige områder i samfunnet vårt som nå får for lite oppmerksomhet, rett og slett fordi vi må prioritere så hardt. Jeg tror også det er en utfordring å klare spagaten det er både å dekke løpende nyheter godt nok og klare å stoppe opp og klore seg fast over lengre tid der vi må for å komme til bunns.
– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?
– Det første bildet av en mørbanket Phillip Manshaus i det første fengslingsmøtet i august.
– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?
– Jeg har ikke veldig behov for å være uten mobilen fordi den er mitt viktigste verktøy både på og utenfor jobb, men jeg vil tippe at det på det lengste har gått et par timer.
– Når logger du av for kvelden?
– Når jeg legger meg.