Onsdag 11. mars sto et debattinnlegg av en russisk student på trykk i Aftenposten. Innholdet i innlegget har fått flere til å reagere.

KRIGEN I UKRAINA

Flere reagerer på «russisk propaganda-innlegg» i Aftenposten: – Ikke noe overraskende, sier debattredaktøren

Erik Tornes håper det går an å ha en diskusjon om krigen i Ukraina på debattplass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

7. april publiserte Aftenposten en kronikk av forfatteren Erlend Loe, hvor han henvender seg til sine russiske venner. Han vil fortelle dem at krigen er basert på en løgn og at den russiske staten fører dem bak lyset

Nesten en måned senere, 10. mai, fikk den russiske studenten Anna Jevsejeva sitt debattinnlegg publisert, nemlig et svar til Loes kronikk. Innlegget sto også på trykk i papirutgaven onsdag 11. mai.

I debattinnlegget skriver hun at norske aviser trykker russofobiske artikler, og at hun ser Loes sammenligning av Russland med Nazi-Tyskland som en fornærmelse.

«Kreml-løgner»

Jevsejeva er bosatt i Moskva hvor hun fordyper seg i internasjonale relasjoner. Hun har gått på norsk-russisk videregående skole i Moskva, og har kjennskap til Loes bøker derfra.

«Leit at du ikke merker dobbeltmoralen og hykleriet. Jeg tviler sterkt på at du har hørt nøye på hva den russiske ledelsen formidlet under konferanser, forhandlinger og i FN. Det virker heller ikke som at du ordentlig har analysert de regionale og globale årsakene til konflikten», skriver Jevsejeva i sitt svar til Loe.

Debattinnlegget har fått flere til å reagere, deriblant forfatter og historiker Øystein Hellesøe Brekke. På Twitter retter han sin kritikk mot Aftenposten og publiseringen av det han kaller et russisk «propagandainnlegg»:

Journalisten har vært i kontakt med debattredaktør i Aftenposten, Erik Tornes, som forklarer at den russiske studenten selv tok kontakt med avisen i kjølvannet av Loes kronikk.

– Erlend Loe henvender seg til russere, og får svar fra en russisk leser. Det som er vanskelig med innlegg som dette, er jo det som har med faktasjekking å gjøre. Virkelighetsoppfatningen til de som støtter Putins linje, og til de som ikke gjør det, er totalt forskjellig, sier Tornes til Journalisten.

– Ikke noe overraskende

Tornes legger vekt på at debattinnlegget stort sett dreier seg om Jevsejevas meninger og perspektiver. Hun gjør heller ikke krav på å representere alle russere, men skriver fra sitt eget standpunkt, mener redaktøren.

Debattredaktør Erik Tornes i Aftenposten.

– Vi har fått noen spørsmål om at det som kommer frem i innlegget ligner på uttalelser fra Putin eller den russiske ambassaden. Og det er helt riktig. Nyhetsmediene har rapportert om at mange russere støtter Putins linje, så det er heller ikke noe overraskende med det.

– Hva tenker du om at folk sier at Aftenposten har publisert russisk propaganda?

– Alle ser at synspunktene her ligner ting Putin har sagt, men det betyr ikke at hun ikke mener det. Jeg håper og tror at det går an å ha en diskusjon om krigen i Ukraina, og om hva russere vet og ikke vet, på debattplass.

Tornes tydeliggjør at redaksjonen har hatt løpende kontakt med den russiske studenten, og Aftenposten har sjekket de faktapåstandene de mener er nødvendig å sjekke.

Torsdag 12. mai publiserte Aftenposten ytterligere et debattinnlegg hvor Erlend Loe kommer med sitt svar på påstandene fra Jevsejeva.

Powered by Labrador CMS