Aftenposten-sjef Trine Eilertsen forteller om initiativet som førte til at fire nordiske aviser ryddet forsidene torsdag.
Foto: Thomas Brun / NTB / skjermdump
Aftenposten med protestbrev til Kina over hele forsiden:
– En grense er nådd
Aksjonerer sammen med tre andre storaviser.
Aftenposten går til det oppsiktsvekkende skritt å klistre et brev over hele papirforsiden torsdag 1. juli, med adressat Folkerepublikken Kina.
Brevet tar for seg bekymringsfull utvikling for pressefriheten i Hongkong, med de nylige arrestasjonene av redaksjonsledere for Apple Daily som knagg. For en uke siden så hele avisa seg nødt til å stenge.
«Det har lenge vært for mye. Nok er nok. Verden kan ikke lenger se passivt på at Kina gradvis suger luften ut av pressefriheten i Hongkong», innledes teksten.
Torsdag preger den forsiden ikke bare hos Aftenposten, men også hos svenske Dagens Nyheter, danske Politiken og finske Helsingin Sanomat.
Det var Politikens sjefredaktør Christian Jensen som kontaktet de andre avistoppene om å utforme et opprop mot de kinesiske angrepene på presse- og ytringsfriheten i Hongkong, forteller Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen til Journalisten.
– Da sa egentlig alle ja med en gang. Jeg tror vi alle har kjent litt på at utviklingen i Hongkong har gått så fort at man nesten blir nummen. Det er en grense som er nådd når et samfunn som Hongkong begynner å bygge ned den frie pressen, sier Eilertsen.
Hun legger til:
– Det er mye annen aktivisme jeg vil holde Aftenposten langt unna, det er en veldig viktig forskjell mellom aktivisme og journalistikk. Men pressefriheten og ytringsfriheten er så grunnleggende rettigheter, det finnes ikke noe demokrati uten. Et samfunn som taper dette, taper så enormt mye, da er demokratiet i full forvitring.
Formålet er en så tydelig markering som mulig, både til pressekolleger på den andre siden av verden og leserne her hjemme:
– Vi er ikke naive og tror at Kina skal endre praksis på grunn av det fire aviser i Norden gjør, men vi håper redaksjoner i Hongkong merker vår solidaritet, og vi gjør det som en markering for hjemmepublikummet om dramatikken i det som foregår nå, sier Eilertsen.
– Forventer du reaksjon fra kinesisk hold?
– Vi kommer til å lage oppfølging, og ønsker deres reaksjon, som vi gjør fra alle vi er kritiske mot. Vi regner med at de er kritiske tilbake. Sånn må det være, så får vi ta de debattene som følger av det.