Morgan Andersen-saken:

Redaktørene advarer Høyesterett - frykter for nyhetsdekningen

Redaktørforeningen bekymret for den løpende nyhetsdekningens kår. Morgan Andersen frykter for personvernet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag begynte den to dager lange rettsforhandlingen i saken mellom Aftenposten og Morgan Andersen i Høyesterett.

Aftenposten er først felt i PFU for brudd på god presseskikk i saken fordi Morgan Andersen ikke fikk samtidig imøtegåelse av påstander om han i nyhetsartikkelen «FFK-saken: Ny millionutbetaling granskes».  Så saksøker Andersen avisen for 3,5 millioner kroner for det han mener er ærekrenkelser. I tingretten får han ikke gehør for sin sak, men anker saken videre til lagmannsretten.

Denne rettsrunden vinner Andersen. Retten konkluderer med at artikkelen er injurierende og mener Aftenposten er erstatningspliktig.

Les også: Vant fram mot Aftenposten

Presseetisk lagmannsrett

– Lagmannsretten var veldig presseetisk i sin dom, sier stabssjef Arild Kveldstad i Aftenposten i en pause under første dag i retten.

– Kunne saken vært unngått om han hadde fått samtidig imøtegåelse?

– Det er rimelig å anta, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen.

– Men han var fengslet og fratatt telefonen og derfor utilgjengelig. Lagmannsretten mente vi burde brukt mer enn den timen vi gjorde for å få tak i ham, forklarer Kveldstad.

Stabssjefen regner med at det deadline for førsteutgaven av papiravisen nærmet seg og det ikke lenger var tid til å vente. Han mener man ikke kunne ventet med en løpende nyhetssak.

Kveldstad mener det er særlig deler av en setning det reageres på. «Han ble sykmeldt i oktober 2007, men en av de siste tingene som skjedde mens Andersen fortsatt var FFK-ansatt, var at Fredrikstad betalte en million kroner for en avtale som umiddelbart kan minne veldig om Piiroja-kontrakten.»

Historiens skisseblokk

Generalsekretær Arne Jensen frykter at Høyesterett skal gjøre slik han opplevde det ble gjort i saken mot Avisa Nordland, å se tilbake på alt som er skjedd når saken kommer for retten.

– Det er viktig at Høyesterett ikke nå lager trangere rammer for den løpende nyhetsjournalistikken. Denne saken er sånn sett en riktig case for å vurdere hva slags rammer vi skal benytte oss av.

Også sjefredaktør Hansen er bekymret for at Høyesterett vektlegger det som er blitt kjent siden publiseringen.

– Det er nyhetens natur å dekke fortløpende det vi vet nå, og så vurdere det etiske før man avveier om det skal publiseres. Nyhetene utvikler seg. De er historiens skisseblokk. Dilemmaet ligger i hva som er publiseringsverdig. Lagmannsretten mente for eksempel at vi burde hatt bedre tid før vi publiserte. 

Journalistikken kan bli dårligere

Morgan Andersen i Høyesterett. I bakgrunn hans advokat Carl Bore (hvit skjorte) og
Aftenpostens advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Martin Huseby Jensen

Til NRK har Morgan Andersen sagt han er glad for å få saken prøvd for Høyesterett. Inne i rettssalen sier han til Journalisten at det blir interessant å følge prosedyrene og å se hva de fem dommerne konkluderer med. 

Andersen mener det står om medienes rett til å gjøre hva de vil og om de dikterer hva ytringsfrihet er. Han viser til at Aftenposten ikke ville ta inn hans leserkommentar og derfor begrenset ytringsfriheten hans.

– Kravet til journalistene blir lavere om Aftenposten vinner. Og det blir større fare for borgernes vern.

 

 

Powered by Labrador CMS