Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Vi lyttet ikke til Sofie, konkluderer VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under lørdagens debatt «Etter dansevideoen», om VGs håndtering av dansevideo-saken, og medienes behandling av kilder og dekning av Giske-saken.
Annonse
– Det som har gått fundamentalt feil er at vi ikke lyttet til Sofie og hennes meldinger inn til VG. At hun ikke ville være med på denne saken og at vi ikke fremstilte situasjonen riktig. Det er alvorlig, fortsetter hun.
Håndlykken opprettholder at hun tror på Sofie.
– Det Sofie sier, er det vi legger til grunn, sier hun.
Mener alle medier gjør disse feilene
NRKs Espen Aas leder debatten som både handlet om VG-saken og hele metoo-dekningen i norske medier. Flere av paneldeltakerne tar selvkritikk for hvordan de har møtt kilder i metoo-saker og er glad for at det har kommet på dagsorden.
– Hvor mange i denne salen kan legge hånden på hjertet, og si at de aldri har prøvd å legge ord i munnen på kildene, spør generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening til humring fra salen.
Han fokuserer på at ledende spørsmål med underliggende premisser har vært en vanlig metode i norsk journalistikk.
– Det slår helt forskjellig ut hvis du møter en stortingspolitiker eller et ungt menneske som aldri har snakket med en journalist før, sier Jensen.
– Det er mange saker i PFUs database som handler om uklare premisser, om folk som mener seg helt feil gjengitt. Men de har ikke fått den eksponeringen som denne saken har fått, sier Jensen.
Aftenposten har blant annet har reflektert over at unge mennesker, spesielt i dekningen av metoo-saker i Unge Høyre, opplevde et skjevt maktforhold i møte med voksne journalister. I samtaler med unge politikere har de fått tilbakemelding om at det ikke alltid var like lett å forstå hvordan pressen fungerer.
– Uansett om vi gjør alt riktig for å gjøre premissene klare, så har vi en erkjennelse av at vi ikke alltid nådde frem med det budskapet, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.
Annonse
– Kanskje vi alle skal se oss i speilet
Kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen er kritisk til at mange kolleger i andre aviser tidlig slo fast at sitatet i VG-sakenvar fabrikkert av journalisten.
– Det er mye man kan si om VG og press på kildene, men det hadde vært greit om vi kan være enige om at han ikke har fabrikkert et sitat, sier Ulstein.
Hun mener den viktigste lærdommen av saken er at alle reflekterer over hvordan de selv håndterer kilder.
– I stedet for at vi peker på en person og en avis som har gjort en feil, så kanskje vi alle skal se oss i speilet. Mer bevissthet rundt kildebruk og mer forpliktende forhold til fakta kan være nyttig for å flere å ta med seg, fortsetter hun.
Nyhetsredaktør Håndlykken fikk etter debatten flere kritiske spørsmål fra publikum om håndteringen av dansevideosaken. Hun oppsummerte med at saken om Trond Giske og Sofie ikke kjennetegner VGs journalistikk.
– Det er mange dyktige VG-folk i denne salen som synes dette er en vanskelig periode, fordi det stilles spørsmål ved all journalistikken vår. Vi tar saken så alvorlig, fordi den fraviker så grovt fra vår vanlige journalistikk. Det er sårt for oss og derfor tar vi det på det største alvor, sier Håndlykken.
Debattpanelet besto av Tora Bakke Håndlykken – nyhetsredaktør i VG, Tone Tveøy Strøm-Gundersen – nyhetsredaktør i Aftenposten, Hege Ulstein – kommentator i Dagsavisen, Tone Sofie Aglen – politisk redaktør i Adresseavisen og Arne Jensen – generalsekretær i Norsk redaktørforening.
Fremover vil det bli lettere å se hvor og når VG har endret feil, fortalte VGs nyhetsredaktør Håndlykken til Journalisten onsdag. Hun sa avisen skal ha en gjennomgang av hvordan de bedre kan tydeliggjøre feil med «disclaimere» i enkeltsaker. De vil lage en oversikt der samtlige feil som rettes opp i VG framkommer, fortalte hun.
– Så vi skal være helt åpne når vi gjør feil. Det er det minste vi kan gjøre når vi trår feil, sånn som i denne saken, sa Håndlykken.