Schibsted tar servicedesken tilbake til selskapet, blant annet til Akersgata, der også VGs og Aftenpostens redaksjoner er. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Schibsted snur: Henter hjem IT-tjenester

– NRK bør tenke seg om, sier klubbleder Kagge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

3,5 år etter at Schibsted satte ut IT-tjenestene til selskapet IBM, bygger de nå i stedet en felles, intern support-tjeneste for hele Schibsted.

Som Journalisten skrev sist uke, ser NRK nå på mulighetene for å gjøre det motsatte: NRK planlegger å sette ut nesten all IT-drift.

Fra og med sommeren 2019 vil Schibsted, som blant annet eier VG, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen, etablere en sentralisert servicedesk for Norge og Sverige.

– Mer effektivt

Den skal basere seg på felles prosesser, felles verktøy og felles team, skriver selskapet i en intern e-post til ansatte, signert Director Business Relations Eva Sjøstrand.

«Dette vil gi oss flere selvbetjeningsløsninger, supportmedarbeidere på lokasjon som kan tilby et enda bredere spekter av tjenester enn i dag - og bedre utnyttelse av kompetansen i hele teamet», skriver hun.

Kommunikasjonsdirektør Camilla Kim Kielland i Schibsted sier de gjør dette fordi de ønsker en mer effektiv servicedesk med felles team og felles verktøy, og en tjeneste som er nærmere de ansatte.

– Vi får flere selvbetjeningsløsninger og de som sitter på de ulike lokasjonene vil kunne tilby flere tjenester, sier Kielland til Journalisten.

– Betyr det at IT-tjenestene har vært lite effektive etter at man satte de ut?

– Ting har fungert, men generelt kan man alltid jobbe for at ting skal bli enda mer effektivt. Vi ønsker hele tiden å skape en bedre brukeropplevelse, og gjøre det bedre for de ansatte, sier Kielland.

Erlend Skarsaune, leder av redaksjonsklubben i Stavanger Aftenblad. Foto: Fredrik Refvem

– Har opplevdes tungvindt

Klubbledere i Schibsted er glade for nyheten om at selskapet henter hjem IT-tjenestene.

– Vi ser veldig fram til det. Vi har opplevd det tungvindt at vi her i Stavanger må ringe til Dublin for å få hjelp, sier klubbleder i Norsk Journalistlags (NJ) redaksjonsklubb i Stavanger Aftenblad, Erlend Skarsaune, til Journalisten.

IT-supporten har nemlig hatt mange av medarbeiderne i Dublin, og selv om de har snakket norsk eller svensk og har gjort sitt beste for å hjelpe, har dette vært lite effektivt og lite fleksibelt, ifølge Skarsaune.

Han forteller at ordet «Dublin» har vært et uttrykk for frustrasjon og for noe tungvindt blant de ansatte disse årene.

– IT-problemer oppstår gjerne litt akutt, så det å kunne gå bort til noen i samme lokale gjør det hele mye enklere, sier han, og mener det bygger en fellesskapskultur å ha tjenester lokalt.

Den nye servicedesken til Schibsted skal ha hovedkontor i utgangspunkt i Oslo, og lokalkontorer i Bergen, Stavanger og Kristiansand. Selskapet har alt lyst ut stillinga som teamleder, og vil om kort tid også søke etter supportmedarbeidere, kommer det fram av e-posten som gikk ut til de ansatte.

Overrasket over NRK

Også i Aftenposten ser de fram til å få IT-tjenestene tilbake til avishuset, forteller klubbleder Gunnar Kagge.

– Viktigst er prinsippet om at vi har en del spesialisert programvare og systemer som vi har utviklet her, og derfor trenger den kompetansen innomhus, sier han til Journalisten.

Gunnar Kagge, leder av redaksjonsklubben i Aftenposten.

– Det har vært noe misnøye med ordningen som har vært.

Kagge understreker også at IT-arbeiderne i Irland har gjort en god jobb – det er prinsippene og strukturene som ikke har vært optimale. Han vet ennå ikke konkret hvilke endringer som vil skje i praksis, men håper på mer målrettet IT-service og mindre byråkrati for småting.

Både Kagge i Aftenposten og Skarsaune i Stavanger Aftenblad, stusser litt over at NRK planlegger å sette ut IT-drifta.

– De bør tenke seg om. Kanskje bør de snakke med ledelsen i Schibsted om hvorfor vi sender tilbake tjenestene. Det er ikke sikkert at et billigere tilbud på papiret betyr at man faktisk sparer penger, sier Kagge.

–Det er overraskende at NRK gjør dette nå, sier Skarsaune, og utdyper:

– Vi har jo sett flere selskaper, også som er større en Schibsted, som nå henter hjem igjen, så det virker som om NRK er litt sent ute. Jeg vet ikke hvordan NRK tenker om dette, men for oss er det bedre å ha tjenestene nært.

Powered by Labrador CMS