Sidsel Wold rapporterer fra Gaza. Arkivfoto: NRK.

På vei til Libya i drosje

Norske reportere til opprøret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Libya har den siste uken vært stengt for utenlandske medier, men nå lekker grensene. Ifølge nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther tok TV 2s Fredrik Græsvik seg over grensa til Libya på torsdag, og like bak følger flere andre norske reportere.

På vei

Ifølge Aftenpostens utenriksredaktør Kjell Dragnes er deres Midtøsten-korrespondent Jørgen Lohne på vei gjennom ørkenen fra Egypt til grensen mot Libya.

– Vi regner med at det vil ta en viss tid før han er på plass. Vi har ikke hatt kontakt med ham den siste tiden, men vi tror han vil være i området utpå kvelden i dag torsdag. Når han er på plass der må vi ta en diskusjon med ham, og med oss selv, om vi finner det tilrådelig å krysse grensen, sier utenriksredaktøren.

Dragnes viser til at det er kommet motstridende meldinger om situasjonen, noen om at det er rolig, mens andre at det er langt der ifra.

– Normalt sett er vi ytterst tilbakeholdne med å sende folk inn i krigsområder, noe Libya må kunne karakteriseres som.

På plass

Dagbladet har ifølge redaksjonssjefene Frode Hansen og Rolf Fiske hatt en mann inne i Libya i to dager. Dette er noe de har gjort i samarbeid med svenske Expressen, en ordning som ifølge Hansen innebærer at de to avisene deler regningen.

I NRK har man nærmest omringet landet. Utenriksleder Knut Erik Holm forklarer at frilanser Erik Aasheim befinner seg i Tunisia. Det samme gjør Hallvard Sandberg og Karl Hans Johansen som da intervjuet fant sted torsdag ettermiddag var på vei fra flyplassen utenfor Tunis i retning grensen mot Libya.

– Vårt nærmeste team Sidsel Wold og Mohammad Alayoubi sitter nå i ei drosje på vei vestover fra Kairo gjennom ørkenen. Vi regner med at de vil være der i kveld en gang, og at et av teamene vil klare å ta seg inn i Libya i løpet av morgendagen.

Sikkerhet

Wold har allerede dekket opprørene i Tunisia og Egypt, men situasjonen i Libya framstår som klart farligere. Holm forteller at NRK gjennomførte generelle sikkerhetsvurderinger før de sendte sine folk.

Rutinene omfatter kommunikasjon med folk som er nær eller i landet, så langt det er mulig, samt at man følger nyhetsmeldingene som kommer ut av landet.

– Det er klart at dette er vanskelig, for det kommer motstridende meldinger om hvor trygt det er for journalistene.

Dekning

TV 2 har en mann på hver side av landet. Mens Fredrik Græsvik har tatt seg inn fra Egypt, avventer Bent Skjærstad situasjonen fra Tunisia. Nyhetsredaktør Årsæther sier TV 2 ikke har tatt sjansen på å la Skjærstad rykke inn ennå.

– På Egypt-siden er det roligere og mulig å reise inn over grensa. Fredrik har vært et godt stykke inne i landet, men det er ikke dekning for mobil eller satellitt, så han måtte reise ut igjen etter å ha vært der i rundt fire timer for å sende stoff hjem.

Årsæther forteller at så snart de føler det trygt nok, vil TV 2 la sine folk reise inn fra vestsiden også.

– Det er viktig å få folk inn som kan rapportere om hva Gaddafi har drevet på med de siste årene.

Powered by Labrador CMS