600 journalister fra 150 mediehus over hele verden har det siste året samarbeidet om å granske nær 12 millioner lekkede dokumenter om hemmelige selskaper og skjulte formuer.
Pandora Papers: Skjulte formuer avdekket gjennom massiv lekkasje
Aftenposten og E24 med i stort internasjonalt gravesamarbeid.
De skjulte formuene og forretningene til rundt 35 nåværende og tidligere statsledere er avslørt gjennom en stor dokumentlekkasje kalt «Pandora Papers».
Det melder blant andre Aftenposten/E24 og BBC , som er blant 150 medier som har samarbeidet om å avsløre skjulte formuer og hemmelige selskaper.
I tillegg til statslederne har de funnet blant annet 300 politikere og offentlige tjenestemenn og 130 dollarmilliardærer. Blant dem er 46 russiske oligarker.
Samtlige har plassert penger eller drevet forretninger fra steder som er kjent for mye hemmelighold og lav skatt, skriver Aftenposten/E24.
300 nordmenn
Flere statsledere navngis i avsløringene. Blant dem er Jordans konge, Tsjekkias statsminister og presidentene i Ukraina, Kenya og Ecuador.
Aftenposten/E24 har funnet over 300 nordmenn i de lekkede dokumentene. Blant dem er frisører, redere, yrkessjåfører, advokater og investorer. De fleste eier anonyme selskaper i skatteparadis og har verdier der.
Ikke ulovlig
Å plassere verdier i skatteparadiser er i seg selv ikke ulovlig, men verdier som flyttes utenlands, kan redusere et lands skatteinntekter. Hemmelighold kan åpne for ulovlige pengestrømmer i form av skatteunndragelser, korrupsjon og hvitvasking.
Jordans kong Abdullah har i en årrekke flyttet hundrevis av millioner ut av landet, samtidig som internasjonal bistand flommet inn i landet, skriver Aftenposten/E24. De 14 luksusboligene han skal ha kjøpt i England og USA mellom 2003 og 2017, har en anslått verdi på 900 millioner kroner. Alle ble kjøpt gjennom såkalte skallselskaper registrert i ulike skatteparadiser.
Luksusvillaer i Frankrike
Gravejournalistene har videre funnet at Tsjekkias statsminister Andrej Babis eier luksusvillaer på den franske rivieraen. Pengene gikk via selskaper i skatteparadiser og USA, skriver E24.
Babis, som kom til makten etter å ha kritisert korrupsjon og Tsjekkias rike elite, har så langt avvist å kommentere saken.
Blairs kone
Lekkasjen viser også at Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair og kona skal ha spart 3,6 millioner kroner i eiendomsskatt på å kjøpe en bygning i London via et skatteparadis. Det gjorde de gjennom å opprette et selskap som deretter kjøpte selskapet som eide bygget.
Ifølge kona, advokaten Cherie Blair, har ikke mannen selv vært involvert i handelen. Eierskapet var organisert slik etter ønske fra selgeren, framholder hun ifølge BBC.
Bistand til Jordan
Kong Abdullahs advokater framholder at monarken ikke har gjort noe galt og påpeker at han ikke har unndratt skatt siden kongen ifølge jordansk lov ikke trenger å betale skatt.
Jordanere har de siste årene demonstrert mot korrupsjon og fattigdom, og regjeringen har erklært at de vil slå ned på alle skjulte midler i utlandet.
Kongedømmet er helt avhengig av bistand, som først og fremst kommer fra USA. Norge ga i fjor 230 millioner kroner i bistand til Jordan, mesteparten via FN-systemet og humanitære organisasjoner som jobber med flyktninger i landet.
Pandora Papers består av nesten 12 millioner dokumenter og filer som er lekket til International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
Over 600 journalister fra 117 land har dykket ned i de skjulte formuene det siste året.
Fakta om Pandora Papers
- 600 journalister fra 150 mediehus over hele verden har det siste året samarbeidet om å granske nær 12 millioner lekkede dokumenter om hemmelige selskaper og skjulte formuer.
- Tilgang til de lekkede dokumentene har de fått gjennom International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som er en ideell nyhetsredaksjon basert i Washington DC med et nettverk av gravejournalister over hele verden.
- Journalistene har funnet 35 nålevende og tidligere statsledere, mer enn 300 politikere og offentlige tjenestemenn og 130 dollarmilliardærer som har plassert penger eller drevet forretninger fra steder kjent for lav skatt og mye hemmelighold.
- Pandora Papers avdekker de reelle eierne av 29.000 anonyme selskaper, en lang rekke bankkonti, privatfly, luksusbåter, antikviteter, villaer og eksklusive kunstverk.
- Hovedbolken av dokumentene stammer fra tidsrommet 1996 til 2020, og fra 14 ulike advokatfirmaer, formuesforvaltere og rådgiverselskaper.
- ICIJ opplyser at kilden ikke har stilt noen betingelse for å gi ICIJ tilgang til dokumentene.
Fakta om grave-nettverket ICIJ
- Det internasjonale journalistnettverket ICIJ består av mer enn 280 gravejournalister i over 100 land og territorier.
- Samarbeider med over 100 medieorganisasjoner, inkludert Aftenposten, BBC, New York Times og The Guardian.
- Har som mål å få journalister fra ulike land til å samarbeide, fremfor å konkurrere, om grenseoverskridende prosjekter.
- Har gjennom årene jobbet med en rekke prosjekter som tobakkssmugling, organisert kriminalitet, asbest, klimalobbyister, krigene i Irak og Afghanistan.
- Prosjektet Panama Papers fikk stor oppmerksomhet over tid etter at de første sakene ble publisert i april 2016. Dette ble beskrevet som tidenes største dokumentlekkasje. 376 journalister hadde jobbet i et år med å granske 11,5 millioner dokumenter om skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.
- I 2017 slapp ICIJ prosjektet Paradise Papers, basert på lekkasjer som avslørte økonomiske hemmeligheter fra skatteparadiser og omtalte politikere, kongelige og en rekke kjente internasjonale selskaper.
- I 2020 sprakk Fincen Files, som består av 2.100 rapporter om mistenkelige transaksjoner sendt fra amerikanske banker til byrået Fincen, USAs svar på Økokrim. Totalt beskrives 2.000 milliarder dollar i mistenkelige transaksjoner, men lekkasjen avslører ikke hvorvidt varslene beskriver lovbrudd.
- Søndag slapp ICIJ Pandora Papers, som avslører hvordan finanssystemet gagner verdens rikeste og mektigste. Lekkasjen består av millioner av dokumenter om de skjulte formuene og forretningene til blant andre 35 tidligere og nåværende statsledere, samt 300 offentlige tjenestemenn.