Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, kona til Tom Hagen, en av Norges rikeste, har vært borte i ti uker. Først nå omtaler mediene saken, her Margrethe Håland Solheim i TV 2 og Natalie Remøe Hansen i VGTV. Foto: NTB / Scanpix

Derfor har mediene ventet med å omtale den antatte kidnappingen

– Jeg kan ikke huske at politiet har kommet med slik anmodning før.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen skrev Aftenposten at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har vært borte siden 31. oktober, og mest sannsynlig har blitt kidnappet.

Det skal ha blitt krevd ni millioner i løsepenger i kryptovaluta, opplyser Aftenposten og VG. Hagen er kona til en av Norges rikeste personer.

Politiet vil ikke bekrefte denne summen, men sier at de jobber etter en hovedhypotese om at hun er bortført mot sin vilje.

Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten, sier til Journalisten at de har kjent til saken i flere uker, men at de ikke har skrevet om den av hensyn til Hagens liv og helse.

– Vi fikk en klar anmodning fra politiet om at offentlighet i denne saken kunne innebære reell fare for liv og helse. Selv om dette er en sak med åpenbar offentlig interesse, veier hensyn til liv og helse absolutt tyngst, sier hun.

– Sjelden anmodning

Det er sjelden at politiet kommer med en slik oppfordring, ifølge Strøm-Gundersen.

– Jeg kan ikke huske at politiet har kommet med slik anmodning før. Det er uvanlig at politiet eller andre myndigheter anmoder mediene om ikke å skrive om en sak. Når det først skjer, antar vi derfor at de har gode grunner til det, fortsetter hun.

Aftenposten valgte å skrive om saken i dag fordi politiet har innkalt til en pressekonferanse om saken i dag.

– Vi avventet bekreftelse fra politiet før vi publiserte, sier Strøm-Gundersen.

– Hvordan er det å ta disse vurderingene?

– Når vi vet at det er en sak med stor offentlig interesse, er det naturlig å tenke seg godt om. Vi har gjort vurderinger underveis, men hensynet til kvinnens liv overgår egentlig alt annet.

Trussel om medieomtale

Også VG har vært kjent med saken før i dag.

– Da VG fikk kjennskap til etterforskningen, var den åpenbare konklusjonen at saken hadde stor offentlig interesse. Det var like åpenbart at medieomtale kunne sette mennesker i fare. Situasjonen var uoversiktlig. I denne fasen mente vi at hensynet til liv og helse veide tyngre enn informasjonsbehovet, sier VGs redaktør, Gard Steiro til egen avis.

VG skriver også at de har opplysninger om at det har kommet trusler om at medieomtale av saken ville medføre død.

Trenger tips

På politiets pressekonferanse klokka 11, sier politiinspektør Tommy Brøske at de velger å offentliggjøre saken i dag fordi de trenger tips for å komme videre i etterforskningen.

De har fram til nå holdt en lav profil i etterforskningen, også internt i politiet, forteller han.

– Saken er svært krevende, det er det ingen grunn til å legge skjul på. Vi har behov for informasjon, og det er bakgrunn at vi nå av taktiske grunner velger å gå ut med saken. Vi håper og tror at vi kan få informasjon fra publikum gjennom denne offentliggjøringen, sier Brøske, som jobber i Felles enhet for etterretning og etterforskning.

Han sier at offentliggjøringen har vært en vanskelig beslutning å ta, men at de håper og tror at det kan gi verdifull informasjon som de trenger for å komme videre i saken.

– Tid er en av flere viktige faktorer i en etterforskning, og vi er avhengig av tips og opplysninger som kan bringe denne saken videre. Vårt hovedmål er å gjenforene fornærmede med sin familie, sier han.

Familien ønsker ikke å bli kontaktet av mediene, opplyser Brøske de frammøtte mediene om på pressekonferansen.

– Vil oppfordre pressen til å respektere dette, sier han.

Powered by Labrador CMS