I år vinner Aftenposten-journalist Helene Skjeggestad for reportasjen «Et russisk liv», sammen med den russiske journalisten Tatjana Solojova og fotografen Polina Jedakona.

IR-prisen til Aftenposten-journalist Helene Skjeggestad

Heder til den tidligere Moskva-korrespondenten og hennes russiske team.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hvert år deler organisasjonen Internasjonal Reporter ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema. Prisen ble delt ut under Skup-konferansen lørdag kveld.

I år vinner Aftenposten-journalist Helene Skjeggestad for reportasjen «Et russisk liv», sammen med den russiske journalisten Tatjana Solojova og fotografen Polina Jedakona.

På grunn av den vanskelige pressesituasjonen i Russland, måtte offentliggjøringen av navnene deres klareres på forhånd, opplyser Internasjonal Reporter.

Reportasjen forteller historien til en russisk familie gjennom tre tiår, og sto på trykk i A-magasinet i fjor.

– Det er selvfølgelig bra med erkjennelse, men bakteppe med det er når jeg vet hva som skjer i Ukraina, det skaper skår i gleden. Det er rart å ta imot en slik pris når de er i den situasjonen og kjemper sin livskamp. Men jeg er selvfølgelig glad, sier Skjeggestad til Journalisten.

Her er juryens begrunnelse:

I reportasjen «Et russisk liv» blir det post-sovjetiske Russland skildret ved hjelp av én families historie gjennom tre tiår. Med en bemerkelsesverdig forutseenhet er utviklingen i det russiske samfunnet beskrevet frem mot Ukraina-invasjonen i 2022. Historien om familien Trukhin gir et sjeldent innblikk i vanlige russeres gleder og bekymringer, og i deres kamp for en anstendig jobb og tilstrekkelige helsetjenester. Kildene forteller åpent om møter med mafiaen og styrtrike russere, og om familiens plass i et stadig mer autoritært Russland. Reportasjen er laget over to år, og bærer preg av et solid journalistisk fotarbeid og mange timers tilstedeværelse. Ved enkle analytiske grep gir den innsikt i hva som skjer på makronivå i det russiske samfunnet. Bildene i reportasjen er talende, og teksten er godt skrevet og bearbeidet.

I tillegg til hovedprisen, var det to reportasjer som fikk hederlig omtale:

Den første var reportasjen «Mysteriet Mihriay», laget av NRKs Asia-korrespondent Kjersti Strømmen og NRKs videofotograf Fang Yongbin.

Juryens begrunnelse:

I tv-reportasjen «Mysteriet Mihriay» er målet å finne ut hva som har skjedd med den forsvunnede uigur-kvinnen Mihriay Erkin. NRKs utsendte trosser kinesiske sikkerhetsvakter, banker på dører og ringer alle numre de kan. De får ingen svar, men jakten blottstiller Kinas autoritære regime, som ender opp med å fabrikkere en historie om Mihriays skjebne for korrespondenten. Reportasjen er et resultat av modig, kritisk og tilstedeværende journalistikk.

Den andre reportasjen som fikk hederlig omtale var NRK-reportasjen «Her stopper Taliban vitnemålsutdelingen for kvinnelige lærerstudenter», av NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal og fotograf Amanullah Azimi.

Aftenposten-journalist Helene Skjeggestad tar imot IR-prisen på Skup.

Juryens begrunnelse:

Vitnemålsutdelingen til de kvinnelige lærerstudentene i Kama-distriktet skulle være en fest, men ble en prøvelse få uker etter at Taliban hadde overtatt makten i Afghanistan. Fatimas modige tale og støtten fra en eldre forfatter ble møtt av trusler fra Taliban. NRKs utsendte fanget opp dette dramaet, og demonstrerte for verden hva som nå står på spill i Afghanistan. Reportasjen er et resultat av modig, kritisk og tilstedeværende journalistikk.

IR-Juryen har bestått av fire personer med solid journalistisk og internasjonal bakgrunn: Tove Gravdal (juryleder), Anne-Hege Simonsen, Per Olav Ødegård og Philip Crabtree.

Organisasjonen Internasjonal Reporter drives på frivillig basis av et ulønnet styre, og prisen finansieres av bidrag fra norske redaksjoner.

Pris kan gå til enkeltstående reportasjer og serier, inkludert fotoreportasjer. Det må ha vært publisert i et uavhengig norsk presseorgan i 2021. I år kom det inn 26 nominasjoner til IR-prisen.

Powered by Labrador CMS