Dersom Stein N. Johansen ønsker å fortsatt delta i Aftenpostens nettdebatt må han droppe brukernavnet sitt. Foto: Martin Huseby Jensen

Brukernavnet ble for mye for Aftenposten

Et insektnavn mente Aftenpostens debattansvarlige hadde for negativ betydning for andre debattanter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi skrev om ham i magasinet vårt tidligere i år, Stein N. Johansen, som den gang takket av nettdebatten i lokalavisen Gjengangeren etter flere tusen innlegg. Hovedårsaken til at han ikke lenger ville delta i debatten til avisen var overgangen til Facebooks debattsystem. På nettsamfunnet Facebook ville den tidligere shippingmannen ikke. Men, sa han, det finnes jo andre nettsteder som fortsatt bruker Disqus, hvor hans profil Sigøynermøllen fortsatt kunne boltre seg. Som blant annet Aftenposten.

Her kan du lese reportasjen om nettdebatten fra Journalistens magasinutgave.  

Men det var fram til i sommer. Da opplevde Johansen å bli utestengt fra debatten. Kanskje var det noe han hadde skrevet som opprørte de ansvarlige for debatten. Han spurte i hvert fall, og tre måneder senere fikk han svar.

Uheldig kombinasjon

Kommentator Mala Wang-Naveen hadde undersøkt utestengelsen og fått til svar at moderatorene mente brukernavnet var upassende. Hun forteller videre at det var på et tidspunkt mange debattanter som hadde upassende brukernavn og at Johansen kanskje var rammet av dette.

– Kanskje du har noen betraktninger hvordan andre vil oppfatte ordkombinasjonen sigøyner og møll? Vi vil uansett oppfordre deg til å bytte brukernavn, eventuelt registrere deg på nytt med et annet, skriver Wang-Naveen i epost til Johansen.

Moderatorene kan neppe lastes for å tenke negativt når de ser brukernavnet. Romfolket har ikke stått høyt i kurs i den norske nettdebatten, men googlet de noensinne ordet? Første treffet i søkemotoren er en artikkel fra Agderposten hvor shippingforsikringsselskapet Gard advarer mot nettopp Sigøynermøll. Et insekt fra Asia som finner veien inn i skipslasten og gjør store skader på skogen i ankomsthavnene. Artikkelen forklarer også at insektet på norsk heter Løvskognonne, mens det på engelsk heter Asian Gypsy Moth.

Redaksjonelt ansvar

Som tidligere ansatt i shippingnæringen kjenner Johansen begrepet godt. Og han sender en epost til Aftenposten hvor han forklarer hva det betyr.

– Det er vi som har det redaksjonelle ansvaret for våre debatter, og vi mener “sigøynermøll” er et brukernavn som skaper uheldige assosiasjoner som kan være til skade for en allerede utsatt folkegruppe, svarer Mala Wang-Naveen. Hun understreker at Aftenposten ikke har noen andre motiver med utestengingen.

Begrunnelsen gjør at også vi spør oss hvor går grensen i Aftenposten? Nettdebattansvarlig Ingvild Berg forteller at avisens debattanter på et tidspunkt hadde brukernavn som var basert på skjellsord. Dermed innførte Aftenposten en regel som gjør at brukere med denne type navn blir utestengt.

– Hvis brukernavnet er det viktigste for ham, bør han oppsøke andre debattarenaer, skriver Berg.

Politisk korrekthet?

Hun forteller at hun ikke vet om leserne har reagert på brukernavnet til Johansen, selv om Aftenposten frykter for at det skal skape uheldige assosiasjoner hos leserne, men at det er de debattansvarlige som har tatt en redaksjonelle avgjørelse.

– Men er ikke dette en frykt for ikke å være politisk korrekt?

– Det handler ikke om å være politisk korrekt, men å redusere risikoen for at nettdebattene sporer av. Vi har hatt mye hets av romfolk i våre debatter, og det ønsker vi selvsagt å unngå. Og selv om Johansen selv forklarer betydningen av ordet i en mail til oss, og artikler på Google henviser til det engelske ordet gypsy moth når de omtaler det “farlige skadedyret”, kan det misforstås av andre debattanter. For når man velger seg et brukernavn, er det ikke plass til noen fortløpende forklaring av navnets betydning for de andre debattantene.

Powered by Labrador CMS