Foto: SAS

SAS 'styreleder løy til mediene

Ikke særlig smart, mener mediefolk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Søndag slo flere medier opp at SAS-styret hastet til Stockholm for å møte bankene. Det sto om timer fra konkurs. Problemet er bare at styret aldri dro til Stockholm. Det ble værende i Danmark. Alt var en løgn fra styreleder Fritz Schur.

– Der tror jeg ikke noen av oss var, svarte Schur da han mandag fikk spørsmål om hvem i styret som hadde vært i Stockholm, skriver Danmarks Radio på sine nettsider.

Både svenske, danske og norske medier skrev om de tøffe forhandlingene som fant sted mellom styrets representanter og bankforbindelsene i Stockholm.

Uklokt

– Særlig moret vi oss over å lese om de tøffe forhandlingene jeg hadde i Stockholm og at jeg nå var på vei hjem. Men så fikk vi den roen vi ønsket, forteller Schur videre.

Økonomiredaktør Ola Storeng i Aftenposten sier at han oppfatter det som særdeles uklokt av styrelederen å lyve på denne måten.

– Det eneste som er verre enn å lyve, er å innrømme at du har løyet, sier Storeng. Han viser til Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker som ble tatt i løgn etter at han hevdet at et møte mellom EUs finansministre ikke fant sted.

Troverdighet er gull

Storeng legger til at det nødvendigvis ikke er slik at en løgn som Schur vil påvirke styrelederens troverdighet i hverdagen, men at det i en krise vil kunne være vanskeligere å tro det han sier.

Pressen, sier Storeng, vil uansett forholde seg til ham.

– Han kan kanskje leve med at pressen stiller spørsmål til hans troverdighet, men så spørs det hva slags ringvirkninger det får og hvordan motparten vil forholde seg til ham.

Storeng skrev på søndag en nettkommentar om propagandakrigen som pågikk under forhandlingene hvor han stilte spørsmål om sannhetsgehalten i retorikken fra SAS-ledelsen.

Også danske Journalisten har gjort en analyse hvor det spørres om hvor mye SAS-ledelsen løy.

Barnslig

Sjefredaktør Per Valebrokk i E24 sier han ikke klarer å hisse seg veldig opp over løgnen, men legger til at det for en kriserammet bedrift, som er et større troverdighetsbehov enn normalt, neppe er et sjakktrekk å lyve.

– Det er også ganske barnslig og nesten litt stusslig. Mens tusenvis av SAS-ansatte får helgen sin ødelagt av bekymringer, sitter styreleder Schur på hemmelig sted og morer seg over at han har løyet for skandinaviske medier, for sine kunder og ikke minst for sine ansatte.

Valebrokk sier han vet ingenting om Schur, men at han håper for SAS’ og Schur sin del at styreledere ikke oppfører seg like tåpelig til vanlig.

 

Powered by Labrador CMS