NRK sender fem reportere og programledere til OL i Vancouver, som dessuten sendes i HD-kvalitet. Foto: NRK/Scanpix
Kutter i OL-budsjettet
Avisene sender færre enn planlagt til Vancouver.
Nedskjæringer i avisøkonomien får konsekvenser for pressens dekning av De olympiske leker. I 2006 reiste 90 norske avisjournalister og fotografer til vinter-OL i Torino, mens flere sto på venteliste for å få akkreditering.
Fire år senere klarer ikke det norske pressekorpset å fylle akkrediteringskvoten. Under OL i Vancouver vil den norske pressedelegasjonen være redusert med nærmere en tredjedel.
Første gang
Reidar Sollie er styreleder i Norske Sportsjournalisters Forbund og leder av Dagsavisens sportsredaksjon. Han sier at det tidligere har vært såpass rift om akkrediteringene at de har måttet kjempe for å få tildelt flere fra Den internasjonale olympiske komité. Dette var tilfelle ved Torino-OL, der de fikk økt den opprinnelige kvoten med 25 plasser.
I år er situasjonen en annen. Avisene søkte i utgangspunktet om 15 flere akkrediteringer enn kvoten norske medier var tildelt og endte med 74. Litt over ett år senere har flere enten trukket seg eller redusert antall journalister de vil sende ut.
I dag ønsker pressen, ifølge forbundets lister, å sende totalt 68 av sine medarbeidere til Vancouver, 52 journalister og 16 fotografer. Flere aviser oppgir til Journalisten at de vil sende færre enn oversikten viser.
– Dette er første gang i moderne tid vi ikke fyller kvoten, sier Sollie.
Ingen gratispassasjerer
Ifølge Sollie har avisene kuttet ned mer på journalister enn fotografer, og de som får reise betegner han som «dedikerte sportsjournalister». Sammenlignet med tidligere vil det bli færre journalister fra nyhets- og featureavdelingen i reisefølget. Han mener også at det er få ledere som blir med i år.
Sportssjef Jens Olav Kløverud i Dagbladet blir med til Vancouver. Han skal fungere som reporter sammen med tre andre journalister. I tillegg sender Dagbladet én fotograf. Ifølge Kløverud var de rundt åtte journalister i OL i Torino.
– Vanvittig dyrt
Kløverud sier at de gjerne skulle vært flere i Vancouver, men mangler ressurser.
– Det koster vanvittig mye å sende folk dit. Dessuten vil mye av det som skjer komme tett opp til deadline.
Dagbladet har i år valgt å styrke redaksjonen hjemme i Norge.
– Så lenge vi er godt bemannet her, tror jeg ikke det at vi er færre på stedet enn tidligere behøver å påvirke dekningen. Vi har gjort et godt forarbeid vi håper å nyte godt av.
– Nett-OL
Sportsredaktør Jan-Erik Sveum i NTB tror det blir et «nett-OL» fra konkurransene.
– Det er et problem med deadline denne gangen. Alle de store norske øvelsene er ferdig etter 22, så det sier seg selv at det blir vanskelig for avisene å få det med.
Fem skrivende journalister vil representere NTB i Vancouver, i tillegg til at de samarbeider tett med tre fotografer fra Scanpix. Sveum tror det er like mange som var i Torino.
Selv reiser Sveum som skrivende redaktør, for å dekke på lik linje med de andre.
Annerledes dekning
Fra Aftenposten drar fem faste journalister pluss en frilanser og en fotograf til Vancouver. I Torino hadde de åtte journalister og to fotografer på stedet. Avdelingsleder Martin Gray i sportsredaksjonen medgir at dårligere økonomi har ført til kutt og endringer. I år har de valgt å satse på reportasjesjangeren.
VG satser
VGs OL-dekning vil besørges av totalt ti journalister (medberegnet tre fra VG Multimedia) og tre fotografer, ifølge avdelingssjef Trond Johannessen i sportsredaksjonen. Dette er like mange journalister som de hadde i Torino og en ekstra fotograf.
– Vi kaster ikke rundt oss med penger, men økonomiske nedskjæringer vil ikke påvirke vår dekning. Vi har en satsning på OL som er slik vi ønsker.
Johannessen sier det vil bli et godt OL for papiravisen fordi mye foregår på det som er kveldstid i Norge. VG har deadline klokka 01.15 på hverdager, 23.30 lørdag og 00.15 søndag.