NRK:

- Vi må se på NRKs tilstedeværelse, sier Kårstein Løvaas. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no/Høyre

- Synes Aftenposten vinkler hardt

Det er ikke snakk om å øke NRK-lisensen gjennom nettbetaling, slik det kan fremstå i Aftenposten, sier Høyres mediepolitiske talsperson. Han står helt alene om forslaget Aftenposten skriver om.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Dette er høyttenkning, sier Kårstein Løvaas til Journalisten. - Det er lenge til Høyres stortingsgruppe skal konkludere, og de andre gruppene. Jeg synes Aftenposten vinkler hardt. Jeg kan ikke si hva regjeringen mener. Sitatene som står på trykk er ting jeg har sagt, men jeg uttaler meg som mediepolitisk talsmann i Høyre og tenker høyt.

Aftenpostens forside tirsdag slår avisen fast at «Regjeringspartiene vil at du skal betale for NRK på nett». På seksjonsforsiden følger avisen opp med at Høyres planer for NRK blant annet går ut på innføre nettbetaling, og at Høyres mediepolitiske talsmann «forteller om partiets planer for statskanalen».

Reiser debatten

Løvaas sier til Journalisten at han ønsker å reise debatten, som mediepolitisk talsmann. Forlaget er hans, og det er ikke vedtatt enstemmig i partiet. Noe også kulturminister Thorhild Widvey sa klart fra om på Twitter tirsdag kveld etter at Aftenposten publiserte artikkelen.

Forslagene om NRK som er beskrevet i Aftenposten er ikke behandlet i Regjeringen eller i Høyres stortingsgruppe.

— Thorhild Widvey (@ThorhildWidvey) 7. april 2015

Høyres mediepolitiske talsmann sier til Aftenposten at det kan være at de som allerede betaler lisens også skal måtte betale en liten tilleggsavgift for å logge seg på nettsidene til NRK, mens de som ikke betaler må ut med mer.

Til Journalisten modererer han dette og sier at det først og fremst gjelder dem som ikke betaler lisens.

- Det er ikke høyrepolitikk å øke lisensen til NRK.

Færre kjøper tv

Løvaas viser til medieutviklingen som viser at stadig færre kjøper fjernsynsapparat. Han konkretiserer dette med sin egen 15 år gamle datter som ser på NRKs innhold på nettbrett og mobil. Den dagen hun flytter ut av huset tror Løvaas det vil være utenkelig å betale NRK-lisens.

Han kaller det heller en innloggingsmodell. Hvor de som betaler lisens kan logge seg inn, og de som ikke betaler forhindres fra å benytte seg av NRKs tilbud på nett.

Når det gjelder selve Stortingsmeldingen om NRK sier han:

- Den kommer i juni. Jeg har ikke sett en eneste setning av den. Men vi må komme med innspillene nå når den skrives, ikke når det er ferdig konkludert, sier han.

Løvaas legger til at meldingen ikke bare skal handle om finansieringen av NRK, men også hva NRK skal være for fremtiden. Selv oppdraget. Blir dette annerledes, blir også trolig finansieringen annerledes. Han sier at det kan godt hende NRK forblir på nett som i dag, men da må finansieringen være gjenstand for diskusjon. Eller kanskje kan NRKs tilstedeværelse på nett bli som hos de tyske lisenskringkasterne RDF og ARD, altså marginal utover videoinnholdet de produserer.

- Feil fokus

NRK har feil fokus, mener han og sikter til ambisjonene om å være størst og å se på de andre medieaktørene som konkurrenter. De må heller se på kvalitet framfor kvantitet, sier han og viser til P2 som han mener er en fantastisk radiokanal.

Selv har Løvaas arbeidet for P4. Høyres mediepolitiske talsmann sier han sa opp denne jobben for to år siden. Det er mest ryddig på den måten, særlig når han skal drøfte NRK.

Høyttenkningen kommer på bakgrunn av innsamling av informasjon om at lisensen på lang sikt er truet, tilbakemeldinger fra den øvrige mediebransjen og at stortingsmeldingen nå skrives.

- Hadde jeg skrevet artikkelen selv, ville jeg nok skrevet den annerledes, sier Løvaas til Journalisten.no.

Må forstå rollen sin

- Ja, vi har dekning for vår forside, sier kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten. Hun viser til at Kårstein Løvaas har et klart mandat som mediepolitisk talsmann. - Regjeringen har varslet ny NRK-politikk, og når den mediepolitiske talspersonen til det største regjeringspartiet, som også har statsråden, i et intervju med oss hvor tema er hva han og stortingsgruppen tenker om nettopp NRK, er det selvsagt journalistisk interessant og gir en pekepinn på hva regjeringen vil foreslå. 

Kulturredaktør Sarah Sørheim forteller at Løvaas fikk lese både sitater og konteksten disse stod i. Foto: Birgit Dannenberg

Sørheim sier at Aftenposten ikke legger skjul på at forslaget ikke er behandlet i regjeringen, og at det står som et forsøk på å starte debatt. Hun legger til at Aftenposten har snakket med langt flere i stortingsgruppen og at utspillet fra Løvaas i så måte ikke var overraskende. 

- Det er dårlig rolleforståelse fra hans side når han som mediepolitisk talsmann ikke tror at hans uttalelser oppfattes som en refleksjon av stortingsgruppens syn på mediepolitikken.

Powered by Labrador CMS