«Det kunne vært et nøye planlagt maleri. Som Rembrandts Anatomiske Leksjon. Men det er det ikke. Det er en grav alvorlig dødsulykke som er fotografert. Roen i bildet fremhever alvoret», skriver juryen. Foto: Tormod Flem Vegge / Fædrelandsvennen

Juryen: Det kunne vært et nøye planlagt maleri

Her er vinnerne av Sørlandets pressepriser 2019.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Agderposten og journalist Synnøve Skeie Fosse vant Sørlandets pressepris i kategorien årets sak under journalistkonferansen Hustri i Kristiansand lørdag kveld, skriver Agder Journalistlag i en pressemelding.

Sammen med Tarald Reinholt Aas, som stod for den digitale bearbeidelsen, ble hun kåret av juryen til vinner i klassen for årets sak.

Tormod Flem Vegge fra Fædrelandsvennen vant for årets foto, mens Frank Mersland og Jacob Buchard fra Fædrelandsvennen vant i kategorien årets feature.

Her er vinnerne og juryens begrunnelser:

Årets feature

VINNER: Prestens hemmelighet

Juryens begrunnelse: «Kjærligheten er langt ifra endimensjonal. Den er utfordrende, kompleks og konstant i utvikling. Den er med oss hele livet og tar mange former. Kjærligheten er den universale følelsen vi alle har til felles.

Gjennom tidene har imidlertid samfunnets normer skapt hindringer for hvem det er akseptabelt å elske. For å bryte ned disse barrierene, er vi avhengige av de som står fram som sunne forbilder og forteller sine historier. En prest fra Sørlandet som gjennom hele livet har kjent på annerledeshet og etter en lang emosjonell reise kan stå rakrygget og fortelle at kjærligheten er størst av alt, er nettopp en slik historie det trengs å sette søkelyset på i vår landsdel.

Fotograf Jacob Buchard mottok feature-prisen på vegne av ham selv og Frank Mersland. Til venstre juryleder Liv Iren Hognestad. Foto: Knut Knudsen Eigeland / Hustri

Det er et solid stykke journalistisk arbeid, hvor pennen føres respektfullt om en manns indre kamp over flere tiår. Forholdet mellom journalist og intervjuobjekt er preget av tillit og forståelse. Resultatet er en sterkt formidlet historie som utfordrer normer som fortsatt finnes i enkelte sosiale lag, og ikke minst inspirerer de som i dag føler på den samme annerledesheten.»

Tekst: Frank Mersland, Fædrelandsvennen
Foto: Jacob Johannes Buchard, Fædrelandsvennen

Hederlig omtale: Den tomme stolen

Juryens begrunnelse: «Våre familier er gjerne grunnsteinene hvor vi finner trygghet, tilhørighet og samhold. Når en del av familien brått forsvinner, mister vi også en del av oss selv. Tre familier opplevde det utenkelige da de mistet sine kjære i Mandalselva på julaften - dagen de fleste familier er samlet.

To like, skjebnesvangre hendelser i 2008 og 2015 med tragiske utfall. Igjen står de pårørende med sine historier og refleksjoner gjennom sorg, savn og minner. Disse tre individuelle historiene skildrer tanker og følelser som det er lett å kjenne seg igjen i. Journalisten har gått dypt inn i hva det innebærer å miste noen en er glad i, hvilke ringvirkninger det medfører og hvordan en lærer seg å leve med det i etterkant. Dette formidles på en fabelaktig måte i høy journalistisk kvalitet.»

Tekst: Hanne Christine J.N. Borø, Lindesnes
Foto: Hanne Christine J.N. Borø og Petter Emil Wikøren, Lindesnes

Hederlig omtale: Livet uten Liv

Juryens begrunnelse: «En sterk historie som i tillegg til å fortelle om den fryktelige opplevelsen av å miste den en holder aller kjærest, retter fokuset på demens. En tabubelagt sykdom stadig flere får diagnostisert i ung alder.

Et viktig tema som berører mange. Gjennom detaljrike skildringer fra ektemannen og sønnen, blir leseren kjent med Liv og hvordan hun var som menneske både før og etter sykdommen rammet henne.

Journalisten har også koblet inn ekspertkilder med faglig kompetanse, setter et kritisk søkelys på hvorvidt Lindesnes er forberedt på å håndtere et økende antall demensrammede, har fakta om sykdommen og informasjon om forebyggende faktorer. Dette løfter reportasjen opp i et større perspektiv, og den skiller seg ut blant mengden.»

Laget av Signe Marie Rølland, Lindesnes

Årets bilde

Vinner: Utforkjøringen

Juryens begrunnelse: «Det kunne vært et nøye planlagt maleri. Som Rembrandts Anatomiske Leksjon. Men det er det ikke. Det er en grav alvorlig dødsulykke som er fotografert. Roen i bildet fremhever alvoret.

Årets foto-vinner Tormod Flem Vegge (til venstre) og jurymedlem Sondre Lindhagen Nilssen. Foto: Knut Knudsen Eigeland / Hustri

Det haster ikke lenger å få opp bilen. Sjåførens skjebne er allerede forseglet. Nå er det verdighet som gjelder. Fotografen står på behørig avstand og tar et bilde som fanger alt. Hele situasjonen. Dykkeren som har festet lina til bilen slik at den kan trekkes opp av vannet. Ambulansepersonellet som står på brua og ser på, og som vet at det er for sent.

Brannmannen som er i ferd med å pakke ned utstyr i utrykningsbilen slik at den er klar for neste oppdrag. Skogen og menneskene lyses opp av blålyset og gir bildet et malerisk preg. Situasjonen er konkret, men fotografiet er abstrakt og gir rom for tolkning, undring og spørsmål. Hvem er de to svartkledde på brua? Hvem satt i bilen? Hvordan kunne dette skje?

Fotografen har, i det som trolig var en kaotisk og vanskelig situasjon, utført sitt samfunnsoppdrag med diskresjon, verdighet og empati.»

Bildet er tatt av Tormod Flem Vegge, Fædrelandsvennen

Hederlig omtale: En danske på ski

Juryens begrunnelse: «Har han lagt ut på en hyggetur, med Swix og Kvikk Lunsj i sekken? Eller er han siste overlevende etter katastrofen? Helt alene i en by som naturkreftene har tatt kontroll over. Er det dommedag? Eller er det bare en dansk kirkegjenger som skal til domkirken en stille søndags morgen? Det er fantastisk med bilder som uten en forklarende bildetekst får fantasien til å løpe løpsk. Fotografen har evnet å fange et øyeblikk som vekker vår nysgjerrighet og får oss til å stoppe opp i undring.»

Bildet er tatt av Jacob Johannes Buchard, Fædrelandsvennen

Hederlig omtale: Bestevenner

Juryens begrunnelse: «Noen ser kanskje bare en gammel, krumbøyd mann. Andre ser en pleietrengende pasient. Vi vet ikke hva lille Lycke på to år ser. Men i ansiktet hennes ser vi begeistring og beundring.

Hun befinner seg helt i starten av livet, mens han nærmer seg slutten. Likevel er det et sterkt bånd mellom dem. Kanskje er dette siste gang de ser hverandre? Det er jenta som med sitt tillitsvekkende, forventningsfulle blikk drar oss inn i bildet. Hun gir all sin oppmerksomhet til den gamle mannen. De er fire, men akkurat der og da er det bare de to, og det har fotografen evnet å fange. Vakkert!»

Bildet er tatt av Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

Årets sak

VINNER: Superlegen

Juryens begrunnelse: «Barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter er en lege som mange barn med dårlig helse på Sørlandet er i kontakt med. Agderposten avslørte at Skjærvik var den legespesialisten i Norge som behandler flest pasienter og har fått mest i overføringer fra staten. Siden 2004 har han mottatt over 150 millioner kroner i tilskudd og refusjoner. Konsultasjonene kan være så korte som 15 sekunder.

Synnøve Skeie Fosse og Tarald Reinholt Aas vant for årets sak. Foto: Knut Knudsen Eigeland / Hustri

Agderposten lurte på: Har friske barn blitt erklært syke for at legen skal legge seg opp en millionformue? Ingen hadde interesse av å avdekke et system som kunne utnyttes, verken tilsynsmyndigheter, helseforetak eller helseforvaltningen. Etter avsløringene har myndighetene varslet innstramminger i regelverket som kontrollerer helsepersonell. Helfo gransker superlegen som nå må betale tilbake fem millioner kroner etter feil takstbruk. Fylkeslegen har startet behandlingen av fire klagesaker. Agderposten fulgte pengene og fant gull.»

Tekst og foto: Synnøve Skeie Fosse, Agderposten
Digital tilrettelegging: Tarald Reinholt Aas, Agderposten

Skjærviks advokat Nils Grytten har tidligere uttalt til NRK at hans klient er uenig i kravene fra Helfo. – Skjærvik har solid faglig dokumentasjon for sin praksis og takstbruk, som i det vesentlige samsvarer med takstbruken til andre spesialister som tilbyr samme behandlingsopplegg.

Hederlig omtale: Feiloperasjonene ved Flekkefjord sykehus

Juryens begrunnelse: «Nesten ingen saker vekker større følelser enn de som handler om den norske sykehusmodellen. Spørsmål om nærhet til befolkningen vektes mot kvalitetskrav og store nok fagmiljøer.

Som pasient forventer man å få hjelp. NRK Sørlandet gikk modig og systematisk inn i alle sakene om feiloperasjonene ved Flekkefjord sykehus, og redaksjonen gjorde mer enn arkivslalom. Et varslingsdokument fra Sørlandet sykehus satte fart i granskningen. NRK har kvalitetssikret saken ved å sammenlikne feiloperasjoner i Flekkefjord mot landsgjennomsnittet. Den grundige dokumentasjonen satte pasientene først: de svakeste som blir operert med fare for å i verste fall bli skadet for livet.»

Artikkelenserien er laget av Kari Jeppestøl  Arntzen, Heidi Ditlefsen, Paal Wergeland, Per-Kåre Sandbakk (foto),  Siv Kristin Sællmann (TV), Thomas Nikolai  Blekeli (digital utviklingsleder), NRK Sørlandet

Hederlig omtale: Byen vår

Juryens begrunnelse: «Hvordan står det til, Kristiansand? Fædrelandsvennens gravegruppe har satt diagnosen på Kristiansand ved hjelp av store mengder data i kombinasjon med tydelige og viktige enkelthistorier.

Utenforskap, eldrepolitikk, ungdomsproblemer, integrering, ja, rett og slett en klassereise på Sørlandet. Fædrelandsvennen har levert en visuelt lekker safari fra vest til øst, og et bredt politisk flertall har fått øynene opp for at Kristiansand trenger ny medisin. Klasseskillene øker, og alt er langt fra greit. Journalistikken er dyp og grundig. Det er folkeopplysning på sitt ypperste, men også i kjernen av det journalistiske samfunnsoppdraget.»

Artikkelserien er laget av Connie Bentzrud, Frode Nordbø, Sondre Zachariassen og Tarjei Leer-Salvesen, Fædrelandsvennen.

Til Sørlandets pressepris 2019 kom det inn i alt 64 bidrag, en økning fra 46 bidrag året før.

I 2019 fordeler bidragene seg slik: I kategorien for årets sak kom det 16 bidrag, årets feature-klassen fikk inn 25 bidrag, og til årets foto-kategori ble det levert 23 bidrag.

Bidragene har vært publisert i tidsrommet 1. september 2018 - 31. august 2019.

Juryen har bestått av leder Liv Iren Hognestad (Mediehøgskolen Gimlekollen), Heidi Løland-Andersen (Lillesands-Posten), Fridtjof Nygaard (Lindesnes Avis/Lister), Katrine Lia (Agderposten), Tomm Wilgaard Christiansen (frilansfotograf) og Sondre Lindhagen Nielsen (student, Mediehøgskolen Gimlekollen).

Powered by Labrador CMS