Truls Bjørkum Larsen (t.v) og Christian Nørstebø ble permittert like etter de fikk fast jobb i Lillesands-Posten.
Foto: Lillesands-Posten
Kan komme tilbake på jobb i redaksjonen fordi kirka åpner igjen
Avisøkonomien helt avhengig av annonser fra lokale arrangementer.
Lillesands-Posten ansatte i begynnelsen av mars journalistene Truls Bjørkum Larsen og Christian Nørstebø. Et par uker senere var begge permittert 50 prosent.
Som i mange andre aviser, ble avisa sterkt påvirka av at annonsørene trakk annonser da koronarestriksjonene ble iverksatt.
For Lillesands-Posten hadde det stor betydning at kirkene og menighetene måtte stenge, og at hverken dem eller andre lokale foreninger og kulturinstitusjoner kunne holde arrangementer.
Da kjøpte de heller ikke annonseplass i avisa.
– Dette er annonser som betyr en god del, sier ansvarlig redaktør og daglig leder Thor Børresen til Journalisten.
Slike annonser fra lokale arrangementer utgjør cirka en tredel av annonseinntektene i løpet av et år, forteller han.
Faste annonsører
Den norske kirke og flere frimenigheter annonserer fast hver uke i lokalavisa i Lillesand i forbindelse med gudstjenester. Den siste tiden har de bare fått inn noen annonser for «drive in»-gudstjenester som har erstatta noen gudstjenester.
– Annonsene er ikke alltid så store, men til sammen blir det ganske mye årlig, sier han.
Til vanlig har de mange slike «småannonser». Selv om disse faste kundene får gode rabatter, er det likevel mer innbringende enn annonsene fra for eksempel Kiwi og Rema, som de får via et annonsesamarbeid med andre lokalaviser, forteller Børresen.
Starter med gudstjenester
Nå som koronarestriksjonene har blitt mildere, kan kirker og menighetshus ha gudstjenester igjen. I Agder og Telemark bispedømme starter gudstjenestene opp igjen 24. mai.
– Vi regner med at det da kommer annonser, sier Børresen.
Dette er en av grunnene til at det ser lysere ut for Lillesands-Posten, og som gjør at de to permitterte journalistene Truls Bjørkum Larsen og Christian Nørstebø er tilbake på jobb for fullt denne uka.
Redaktør Børresen ser også at det er positivt for avisøkonomien at hverdagen begynner å komme tilbake i samfunnet for øvrig, at det kommer en krisepakke til mediene, i tillegg til at de har kutta noen kostnader.
– Det blir uansett et tøft år for oss i 2020. Permitteringer var ikke noe vi ønsket, det var siste utvei. Derfor krysser vi alt vi har for at vi nå kan rulle videre med alle fire. Det er klart det er kjempetøft for en avis med fire ansatte og unnvære ett årsverk, sier han.
Fortsatt permittert
Mange mediehus har permittert ansatte. Journalisten har registrert at minst 70 bedrifter har permittert, men de aller fleste har holdt journalistene på jobb.
Journalistene Larsen og Nørstebø regnes fortsatt som delvis permitterte, men mottar lønn istedenfor penger fra Nav. Dette er en ny ordning, der ansatte kan jobbe i seks uker mens de er permittert.
– Jeg håper at signalene i løpet av disse seks ukene er så positive at vi kan fortsette uten permitteringer etter det, sier Børresen.
– Kjedelig
Larsen og Nørstebø har jobba annenhver uke siden de ble permittert. Larsen jobbet som vikar i avisa før han fikk den faste jobben, så han var ikke helt fersk da han ble permittert.
Han er glad for at han nå er tilbake for fullt i Lillesands-Posten.
– Når man bare jobber annenhver uke, mister man kontakten med kilder, som man ellers opprettholder ved å være konstant på jobb, sier Larsen til Journalisten.
Larsen forteller at han har fått gjort mindre de ukene han har vært på jobb, siden han må bruke tid på å orientere seg om hva som har skjedd siden sist.
Hverdagen som permittert har også gått utover privatøkonomien, siden han ennå ikke har fått utbetalinger fra Nav.
– Det er kjedelig å ikke få full lønn og å vente på svar og penger fra Nav. Jeg forventer at det kommer, men kjedelig og vente og ikke vite noe, sier han.