Kjetil Haanes på et besøk i Palestina tidligere i år.
Haanes mot Hamas
Først ville ikke israelerne vite av dem, så ble Haanes blokkert av Hamas. Det er ikke lett å drive kurs i Palestina.
Tidligere nestleder i Norsk Journalistlag, Kjetil Haanes, er tilbake i Palestina for å holde konferanse sammen med International Federation of Journalists (IFJ) Aidan White. Det gikk ikke helt slik som de hadde håpet.
De to pressemennene skulle holde en konferanse i Gaza, mens noen andre skulle holde en parallellkonferanse i Ramallah. Dermed dro de to til Government Press Office i Jerusalem i forrige uke for å få de nødvendige klareringene.
Ignorerte papirer
– Svaret vi begge fikk var at vi ikke fikk slippe inn. Da vi spurte om grunnen ble det oppgitt av det var reglene som forhindret det, forteller Haanes per epost.
Selv hadde han med seg et anbefalingsbrev fra norsk UD om at han måtte få slippe inn, men dette avviste israelerne og sa at de ikke bryr seg om slike brev.
Haanes og White tror de ikke slipper inn fordi styresmaktene ikke liker rapporten IFJ skrev i januar. Rapporten konkluderte med at Israel har begått krigsforbrytelser gjennom angrep på mediene under Gazakrigen.
– Men i rapporten kritiserte vi også Hamas for å angripe den frie journalistikken.
Aidan White forsøkte likevel å komme seg inn i Gaza uten akkreditering, men for første gang i sin karriere som toppsjef i IFJ, lyktes han ikke med å komme inn i et område.
Selv om Gaza ikke ble en realitet fortsatte de med planleggingen av møtet i Ramallah, samt å få til en videolink til Gaza slik at deltakerne der likevel kunne følge deler av konferansen.
Ulovlig
Men igjen ble møtte de motgang. Mandag morgen møtte 70 journalister på hotellet i Gaza opp for å delta på konferansen, igjen ble det satt en stopper.
– Grunnen var at Hamas hatt gitt hotelldirektøren beskjed om at konferansen var ulovlig. Ifølge Hamas skulle IFJ ha søkt løyve til å arrangere den først, forteller Haanes og mener det uansett er et tydelig bevis på at Hamas forsøker å blande seg i journalistiske aktiviteter og legge begrensninger på den fire journalistikken.
Konferansen i Ramallah er snart omme, og selv om Haanes og IFJ har møtte flere hindre i Gaza, gir de seg ikke.
Forsøker igjen
– Vi skal så snart som mulig gjennomføre en tilsvarende konferanse i Gaza. Vi tror det er mulig å komme i dialog med Hamas, og vi vil arbeide gjennom flere kanaler for at Israel skal slippe oss inn.
Haanes karakteriserer konferansen i Ramallah som svært vellykket. I alt 60 journalister deltok på konferansen som er et IFJ-prosjekt i samarbeid med den norske UNESCO-kommisjonen hvor Haanes er en av organisatorene. Prosjektet er 100 prosent finansiert av norsk UD.