27. juli sparkes de 30. olympiske sommerleker i gang i London. 115 norske journalister, ekspertkommentatorer, fotografer og tekniske folk er akkreditert til lekene.
Det er etermediene som sender flest. NRK har egentlig en kvote på 62 personer, men TV 2 og P4 får 10 av disse plassene gjennom såkalt sublisensiering, som handler om nasjonale utvekslingsavtaler.
Det betyr at NRK alene sender 52 medarbeidere til Storbritannia, drøyt 30 av dem er redaksjonelle medarbeidere.
Uheldig
Men sportsredaktør Rune Haug hadde helst sett at han hadde fått enda flere akkrediteringer.
– Ingen av kringkasterne i EBU (den europeiske kringkastingsunionen, journ.anm.) er fornøyde. Den internasjonale olympiske komité har tatt utgangspunkt i tilstedeværelsen under Beijing-OL, og overført det til London. Det slår uheldig ut for alle europeiske kringkastere, sier Haug.
Han opplyser at saken om få akkrediteringer er tatt opp sentralt i EBU.
Anne Rimmen og Pål Gordon Nilsen skal lose OL-sendingene fra et studio som bygges utenfor det akkrediterte området. Haug hadde ønsket seg dette studioet på innsiden.
Men han mener at for få akkrediteringer enn ønsket ikke har noe å si for seerne.
– Seerne vil forhåpentlig ikke merke det. Men det skaper logistiske problemer, sier Haug, som ikke minnes hvor mange akkrediterte NRK hadde til sommerlekene i Aten i 2004.
NRK vil for øvrig ha rundt 150 personer i sving på Marienlyst. Ifølge et presseskriv fra kringkasteren vil London-studioet fjernstyres fra Oslo.
– Smertefullt lavt
Heller ikke TV 2 er fornøyd med antallet akkrediterte. De sender et lite team bestående av to reportere, samt én videojournalist og en fotograf til lekene. Julie Strømsvåg skal rapportere fra utsiden av den olympiske bydelen.
Den kommersielle kringkasteren får sine akkrediteringer gjennom NRK. Men som Rune Haug sier TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen at det er den olympiske komité som har skylden for få tildelte plasser.
– Det er et veldig lavt antall for å dekke sommer-OL i et område som spenner fra den engelske kanal til hovedstaden London. Det er et krevende mesterskap å dekke med fire personer, sier Hagen.
TV 2 kjøpte i fjor sommer rettighetene til å sende vinterlekene i Sotsji i 2014 og i Rio de Janeiro i 2016. Sportsredaktøren sier det særlig er med tanke på de kommende OL-ene at kanalen ønsket seg flere folk på plass i år.
– Antallet vi har fått i år er smertefullt lavt.
Under Aten-lekene i 2004 hadde TV 2 16 akkrediteringer, noe som inkluderte tre til TV 2-Nyhetene.
Journalisten har forsøkt å ta rede på hvor mange akkrediteringer NRK som norsk rettighetshaver har hatt under sommerlekene i Sydney, Aten og Beijing, men har ikke lyktes dette.
Kringkastingsrettighetene og øvrige presseakkrediteringer deles nemlig ut på to forskjellige måter, ved at førstnevnte går gjennom EBU, mens sistnevnte går gjennom Olympiatoppen.
Stor pågang
Fordelingen av akkrediteringer til skrivende journalister og fotografer skjer gjennom Norske Sportsjournalisters Forbund. Til sommerens OL har denne kategorien en kvote på 53 personer. Fordelingen er på 39 journalister, 11 fotografer, samt tre tilleggsakkrediteringer for enkeltidretter.
– Det er nesten nøyaktig like mange som for fire år siden. Men det har vært større pågang i år, og det har nok med nærheten til London å gjøre, sier Reidar Sollie, som er leder i sportsjournalistforbundet.
Det var søkt om 65 akkrediteringer da fristen gikk ut for litt over ett år siden.
Det er NTB som med seks journalister sender flest. Deretter følger Aftenposten, Dagbladet, VG med fem journalister hver. VG Nett sender i tillegg fire journalister.
Regionavisene Adresseavisen, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen sender to journalister hver. Stavanger Aftenblad sender sammen med Agderposten, Avisenes nyhetsbyrå (ANB), Asker og Bærums Budstikke, Bergensavisen, Dagens Næringsliv, Dagsavisen og Nettavisen én journalist hver.
Når det gjelder fotoakkrediteringer har Scanpix størst delegasjon med fire fotografer. Adresseavisen, Aftenposten, ANB, Bergens Tidende, Dagbladet og Digitalsport sender én fotograf hver.
Når det gjelder skrivende journalister og fotografer er den internasjonale kvoten på 5.600 personer, ifølge et notat på den IOKs nettsider. Dette er på linje med OL-ene i Sydney, Aten og Beijing.
I notatet heter det videre at den europeiske kvoten er økt med 14 prosent siden forrige sommerleker. Det er på nivå med hva europeiske medier hadde i Aten, men økningen skyldes flere akkrediteringer til britiske medier.