NRKs Sidsel Wold og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. Foto: Helge Øgrim
NRK får Israel-kritikk
Dekningen av Midtøsten er god, men ikke balansert, fortalte forsker Kringkastingsrådet.
Noen uker etter at en representant for Israels forsvar på Skup-konferansen anklaget NRK for partisk journalistikk om Midtøsten, behandler Kringkastingsrådet i dag en omfattende klage fra landets ambassade i Oslo.
NRK engasjerte Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved Ilpi til å vurdere balansen i dekningen. I tillegg har NRKs egen forskningsavdeling foretatt en kvantitativ analyse av kildebruken.
Tydelig ståsted
Hellestveit har jobbet mye med konfliktene i Midtøsten. Nå har hun sett på NRKs behandling fra 2008 til i dag ved å studere innslagene i Dagsrevyen, Urix, Aktuelt, Brennpunkt og andre programposter.
De tre hendelsene hun konsentrerer seg om er Gazakrigen i 2008, det israelske valget året etter og flotiljen til Gaza i fjor.
– NRK har jevnt over en ganske bred nyhetsdekning. Men det er forskjeller mellom de ulike TV-redaksjonene. Noen av dem har en veldig tydelig narrativ. Der er palestinerne den svake part og det er Israel som må gjøre noe, sier Hellestveit til Journalisten.
Forskeren er overrasket over i hvor stor grad norske politikere, ikke minst den politiske ledelsen i Utenriksdpartementet, opptrer som eksperter og premissleverandører i NRKs dekning.
Narrativ
Hellestveit mente NRKs dekning langt på vei reflekterer den utenrikspolitiske konsensus i Norge, som igjen ligger nær synspunktene til Fatahs moderate fløy og den israelske venstresiden.
– NRK har et særlig ansvar for å tenke over hvilken grunn-narrativ de har, og se om den kan utfordres, fortalte hun Kringkastingsrådet. Hun understreket at denne narrativen er norsk, og ikke NRK-spesifikk.
Fredsforskeren mener den skarpe kritikken fra ambassaden faktisk har noe for seg:
– Israels kritikk er ikke helt revet ut av løs luft. Man kan ikke si at partene Israel og palestinere behandles likt. Men det skyldes ikke en intensjon om å svekke den ene parten.
Roser Dagsrevyen
– Dagsrevyen er eksemplarisk. Jeg har gjennomgått samtlige sendinger over tre år. Det er vanskelig å forstille seg at det kan gjøres på en bedre måte.
Hun roser NRK for bevisst og gjennomført begrepsbruk i omtalen av konfliktene og for en klar holdning til skillet mellom begrepene jøde og israeler.
Hellestveit mener at også de lange programpostene som Aktuelt, Spekter og Debatten kommer godt fra balansekravet. Mens Dagsnytt 18 og Brennpunkt virker mer fanget av sin egen grunnfortelling.
– Disse analytiske programmene er nok mest tiltet mot den palestinske siden.
Forsvarer seg
NRKs utenrikssjef Knut Erik Holm åpnet møtet med å imøtegå klagen fra ambassadråd Aviad Ivri.
Holm viste til innslag der Israels sysnpunkter kom godt fram, og spurte hvorfor Ivri hadde hoppet bukk over disse i sin dokumentasjon.
Medieforsker Hilde Thoresen fra NRKs analyseavdeling presenterte en omfattende gransking av kildebruken i 161 innslag og reportasjer. Den viste at de aller fleste kildene av i alt 374 er norske. Palestinske og israelske kilder er like mye brukt, henholdsvis 16 og 15 prosent.
NRK-korrespondent Sidsel Wold fortalte at hun de siste månedene har unnlatt å rapportere innføringene av flere anti-arabiske lover og bestemmelser i Israel på grunn av den hetsen og belastningen slik nyhetsdekning kan medføre.
Frank Rossavik og flere andre medlemmer av rådet ga Wold sterk ros for innsatsen som korrespondent de siste fire årene. Rossavik mente samtidig at den virkelighetsoppfatningen der Israel framstår som et land i en ekstremt utsatt posisjon, i liten grad kommer fram i norsk offentlighet.