Stengt suksess

Al Jazeera har opplevd 2500 prosents økning på sin engelske nettside.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge New York Times har Al Jazeeras engelske nettside opplevd en trafikkøkning på 2500 prosent siden fredag. Egyptiske myndigheter stengte søndag tv-kanalens kontor i Kairo, og trakk tilbake lisensen deres i Egypt. Men nettsiden har fortsatt å dekke opprøret 24 timer i døgnet. Deres norske korrespondent, Samir Shatara, forklarer hvordan de jobber.

Fra Doha

Al Jazeeras team på hovedkvarteret i Doha i Qatar jobber kontinuerlig med saken, og klarer å sende nyheter fra Kairo 24 timer i døgnet. Bildene sendes gjennom en annen frekvens enn den myndighetene har stengt av.

– Våre reportere i Egypt får ikke jobbe, men vi gjør det på en annen måte. Al Jazeera intervjuer folk på telefon fra hovedkvarteret i Doha, og bruker sine korrespondenter i utlandet. Al Jazeera har også en egen nettside med filmer og bilder fra folket og fra andre byrå.

Siden Shatara viser til, er Al Jazeeras Storify-side, som viser bilder fra sosiale medier som You Tube og Twitter.

Følger reaksjonene

Shatara har ingen kontakt med kontoret i Kairo, men arbeider med saken sett fra norske forhold.

– Vi følger reaksjonene her, har dekket demonstrasjonen utenfor den egyptiske ambassaden og formidlet pressemeldinger fra det norske utenriksdepartementet. Vi har også tatt kontakt med Norsk Journalistlag, som fordømmer stengningen av Al-Jazeera.

Føler seg trygg

Seks reportere fra Al Jazeera ble pågrepet men senere frigitt av politiet mandag. Shatara har ikke hørt at lignende har skjedd journalister fra andre medier. Flere norske medier har sendt reportere til Egypts hovedstad. Mandag ble TV 2s reporter Fredrik Græsvik og fotograf Frode Hoff forsøkt pågrepet av soldater. Demonstrantene dannet en ring rundt de to, og soldatene ga opp pågripelsen. Det er ellers ikke rapportert om forsøk på å stanse norske journalister i arbeidet.

Journalistene Lars Akerhaug og Erlend Skevik er i Kairo for VG. Akerhaug og Skevik sier de tar sine forholdsregler, men at de ikke er så utsatt som de som filmer med de største kameraene, og de som filmer soldatene.

– Vi kjenner situasjonen såpass godt at vi ikke føler oss utrygg, sier Lars Akerhaug.

Powered by Labrador CMS