Dagens Sea King-redningshelikoptre skal byttes ut. Direkte kontakt med fagfolkene som har ansvaret for de nye helikopterne, viser seg å være vanskelige. Foto: Inge Nordvik / NTB scanpix

Vil ikke gi journalister tilgang til ekspertene

Angst for ikke å ha kontroll, konkluderer Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke gi mediene mulighet for å snakke direkte med fagmenneskene som har ansvaret for å innfase Norges nye redningshelikopter AW-101, skriver nettstedet Aldrimer.no.

De nye helikopterne skal erstatte dagens Sea King-maskiner.

Aldirmer.no skriver:

«Mens det er Luftforsvaret som drifter redningshelikoptrene, er det Justis- og beredskapsdepartementet som er eier og oppdragsgiver. Etter flere forsinkelser og stadig hardere kritikk på beredskapsområdet, har regjeringen ytterligere skjerpet kontrollen med hvem som får lov til å uttale seg til mediene.»

Aldrimer.no har bedt om å få snakke direkte med ekspertene som arbeider med innfasingen av de nye helikoptrene fra Leonardo Helicopters. Men det er verken Forsvaret eller Justis- og beredskapsdepartementet interessert i å medvirke til, skriver nettsiden.

«Ndg (når det gjelder, red.anm) ønsket om intervju er svaret at departementet ønsker å besvare spørsmål knyttet til helikopteranskaffelsen skriftlig. Det er JD (Justisdepartementet, red.anm) som er eier av redningshelikoptertjenesten og som har ansvaret for arbeidet med anskaffelsen av nye redningshelikoptre. NAWSARH-prosjektet er en del av JD», skriver senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post til Aldrimer.no.

Bondevik skriver videre:

«Erfaringsmessig glir mange av problemstillingene over i spørsmål som er av en annen karakter enn hva prosjektet skal besvare. Og ofte glir spørsmål om anskaffelse/innfasing over i spørsmål som det er naturlig at politisk besvarer. Vi ber derfor om at det rettes spørsmål skriftlig til kommunikasjonsenheten i JD».

– Dette er nok et eksempel på at statlige myndigheter og andre offentlige etater vanskeliggjør muligheten for å drive journalistikk og vanskeliggjør muligheten for å få informasjon fra dem som faktisk har greie på det saken handler om, sier generalsekretæren Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til Aldrimer.no.

– Regjeringen og departementene drives åpenbart av en sterk angst for ikke å ha kontroll over enhver bit av informasjon og for at omdømmebyggesyken ikke kan pleies godt nok. Dette er dypest sett et sykdomstegn og indikerer en utrygg administrasjon med mangel på selvtillit, sier Jensen.

Les mer hos Aldrimer.no:

Powered by Labrador CMS