Thomas Aune og Frode Lia i Fotball.TV drømmer om reportasjer og dokumentarer fra andre steder enn Grønland i Oslo.

Burundi, Laos og Vanuatu: Fotball.TV har store planer for tiden etter pandemien

– Man må tørre å være smale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et gammelt meieri på Grønland i Oslo har de fire fotballprofilene Frode Lia, Aleksander Schau, Thomas Aune og Tor-Kristian Karlsen startet en ny tv-kanal. Frode Lia hadde en idé om en helt egen fotballkanal på nett, og midt under pandemien startet de fire partnerne opp Fotball.TV.

– Det er klart at det vi kan gjøre nå bare er en liten del av det vi kommer til å gjøre. Vi kan ikke reise, ikke møte så mange og fotballen har jo vært stengt helt ned, sier Lia.

Selv om pandemien setter begrensninger for oppstarten, er drømmen bak prosjektet å skape en helhelhetlig fotballjournalistisk plattform, ifølge den tidligere Josimar-redaktøren. En arena som kan knytte til seg gode journalister som vil lage bra innhold på TV, og der inntektene skal gå til dem som lager innholdet

– Vi håper at de beste dokumentarene, magasinprogrammene og reisereportasjene kommer til å være her. Det er et par steg dit. Men erfaringene jeg gjorde meg i Josimar, er at det er fint med flere steg og det å starte litt forsiktig, sier Lia.

– Man må tørre å være smale

Da Fotball.TV startet opp i desember i fjor var partnerne naturlig nok klar over at reiser ville bli vanskelige å gjennomføre. Nå leverer nett-kanalen seks forskjellige programmer, i tillegg til å lage spesialprogrammer om aktuelle tema. Blant annet sendes programmer om Toppserien for kvinner, Fantasy Premier League og at magasinprogram om overganger.

Lia sier han tror at Fotball.TV sin fremtidige suksess vil være avhengig av at de tør å være smale.

– Fotballen har mange aspekter ved seg med ulike ligaer, ulike land, forretningssiden og den politiske delen. Det dekkes ikke så mye ellers på TV. Vi når nok ikke alle, men det trenger vi ikke heller. Underholdningsaspektet er også viktig, og vi har lyst til å lage bra ting, sier Lia.

Frode Lia tror at Fotball.TV kan tjene på å tørre å være smale.

– Hva er det da?

– Vi er ikke så originale, tenker jeg. Hvis man liker noe selv så er det ofte ganske mange andre som gjør det også. Det er jo utgangspunktet. Og hvis to eller tre av oss synes det er bra, så tenker jeg at det mest sannsynlig er litt bra.

Det viktigste er likevel at det er gøy å jobbe med Fotball.TV, ifølge Lia.

– Hver eneste gang vi går inn døra her er det lystbetont. Vi liker å jobbe med hverandre og jeg synes det er helt fantastisk.

Smalt, men bredt

Medeierne Aleksander Schau og Thomas Aune har lenge vært aktive både på TV, radio og podkast med historier fra fotballverdenen.

Med programmer som FK Fotball og Fotballklubben har de nærmest skapt seg sin egen sjanger med finurlige historier fra fotballen. I en slags folkelig connosieur-rolle har de i flere år levert nerdete fotballstoff fra inn- og utland. Nå ser de frem til at vaksiner og lettere restriksjoner vil gjøre det enklere å komme seg ut av byen.

– Vi begynner vel med noen små reportasjer i Norge og litt breddefotball. Akkurat nå er jo utlandet helt umulig, sier Aune.

Tor-Kristian Karlsen, Frode Lia, Thomas Aune og Aleksander Schau står bak nett-TV-kanalen for Fotball.TV.

For utenlandsturer blir det. Målet å få på plass minidokumentarer og reportasjer så snart smittesituasjonen tillater det.

– Det er rett og slett pandemistyrt. Vi venter på at folk skal bli vaksinert. Men vi er små og det er kort vei fra idé til produksjon, sier Schau.

Burundi, Laos og Vanuatu

Om ikke temaene er brede er i alle fall reiseønskene i Fotball.TV vidtrekkende. Det finnes mange gode historier som ikke er fortalt fra England, Spania og resten og Europa, men de har også planer om turer til fjernere strøk.

– Vi ønsker å dekke Afrikamesterskapet. Og så er det flere gode fotballhistorier fra Burundi. Kanskje Nigeria og Elfenbenskysten. Og så er vi gira på Vanuatu og Romania, sier Schau.

Det er bare fantasien og et og annet regime som setter grenser, fortsetter han.

– Fotball i Laos virker også veldig spesielt. De kampene vi har sett er kjønnsfordelingen på tribunene fullstendig annerledes enn her. Det er omtrent 90-10 kvinner mot menn.

Audiovisuell EM-bibel

Grunderne i Fotball.TV ønsker ikke å si noe om hvor mange abonnenter kanalen har skaffet seg så langt, annet enn at de er fornøyde med tallene. Nå forbereder de seg på EM til sommeren og frokostsendinger som skal gå hver eneste dag.

– Vi skal kjøre gjennomgang av EM-gruppene og et dypdykk for hvert eneste lag. Det blir en audiovisuell EM-bibel, så nå er det nytt pensum frem til det braker løs 11. juni, sier Schau.

Hver morgen under hele mesterskapet skal det også være EM-frokost klokka ni.

– Det blir forskjellige gjester som skal snakke om hva som har skjedd og det tror jeg blir en fin ting på morgenkvisten. Hyggelige folk med peiling som snakker om noe de liker, sier han.

Powered by Labrador CMS