Advokat Per Danielsen har ført flere ærekrenkelsessaker mot mediene. Her fra lagmannsretten under ankesaken mellom hjernekirurg Per Kristian Eide og TV 2.

Ba om lukkede dører i ærekrenkelsessak mot Dagbladet

Dommeren sa nei.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dommeren i en kommende sivil sak mot Dagbladet har torsdag formiddag levert svar på en begjæring om lukkede dører i saken.

Det er saksøkers side, ved advokat Per Danielsen, som ba om lukkede dører under deler av forklaringene «som angår privatlivets fred».

Men begjæringen har ikke blitt tatt til følge. Saken skal gå for åpne dører, men med visse restriksjoner for gjengivelse.

Parter, rettslige aktører og andre tilstedeværende forbys å offentlig gjengi opplysninger som kan være egnet til å identifisere saksøker, står det i kjennelsen.

Det forbys også å gjengi informasjon om konkrete helseopplysninger om sakens parter.

Saksøker kilde, avis, journalist og redaktør

Journalisten har tidligere fortalt at saksøkeren er en mann som i en lengre Dagbladet-artikkel blir anklaget for gjentatte overgrep av en kvinne.

Overgrepene skjedde ifølge kvinnen da hun var svært ung.

Mannen avviser anklagene. Han har saksøkt kvinnen, Dagbladet AS, journalisten bak saken og sjefredaktør Alexandra Beverfjord for ærekrenkelser, og krever erstatning.

Kvinnen står fram med navn i saken, og selv om mannen er anonymisert, mener advokaten hans at han lett kan identifiseres.

– Dagbladet tror tydeligvis avisen kan slippe unna fordi den ikke har nevnt min klients navn. Det er i tilfelle en katastrofal misforståelse. Det er tusenvis av mennesker som kjenner denne gamle historien fra år tilbake, og dermed er identifikasjonskravet etter gjeldende rett overoppfylt, har advokat Danielsen uttalt til Journalisten.

– Kan reise prinsipielle spørsmål

Dommerfullmektig Mathias Råheim skriver i kjennelsen at det må mye til før saker som gjelder ytrings- og pressefrihet skal gå for lukkede dører.

«Denne saken gjelder blant annet spørsmålet om hvor langt media kan gå i å omtale et straffbart forhold og de impliserte. Saken kan med andre ord reise prinsipielle spørsmål av allmenn interesse», skriver Råheim.

– Vi er tilfreds med at vi har vunnet frem på det vesentlige. Det sentrale for oss har vært at man skal slippe å få gjengitt opplysninger om privatliv, helse og seksualliv i mediene, sier advokat Danielsen til Journalisten i dag.

Redaktørforeningen involvert

I kjennelsen går det fram at de saksøkte partene anførte at begjæringen ikke burde tas til følge.

Den kvinnelige kildens side tok selv til orde for forbud mot gjengivelse av konkrete helseopplysninger.

Norsk Redaktørforening leverte et støtteskriv der de understreker at det skal svært sterke grunner til for å stenge dørene for pressen. I tilfelle avgjørelsen skulle bli lukkede dører, ba redaktørforeningen retten vurdere en løsning med unntak for pressen eller et begrenset referatforbud.

Advokat Jon Wessel-Aas representerer både Dagbladet AS, journalisten og redaktør Beverfjord. Han vil ikke kommentere kjennelsen før han har konferert med sine parter, opplyser han til Journalisten torsdag.

Den saksøkte kvinnelige kilden representeres av John Christian Elden.

Saken går for retten fra mandag 8. juni.

Powered by Labrador CMS