– Dette er ikke noen helt ny retning for Se og Hørs journalistikk, men det er en variant som ikke er veldig ofte i bruk, sier Jonas Jørstad til Journalisten.
Jørstad er digitalredaktør i Seoghør.no og Dagbladet Kjendis, og er også en av journalistene bak artikkelen «Spørsmålene Ørjan Burøe nekter å svare på», som ble publisert på nett først hos Se og Hør, senere hos Dagbladet, i løpet av onsdag 20. februar.
Til Journalisten forklarer Jørstad hvorfor Se og Hør i dekningen av trakasseringsanklagene mot komiker Ørjan Burøe valgte å publisere en liste med ubesvarte kritiske spørsmål, og hvordan de har jobbet med den mye omtalte saken.
Burøes manager synes saken ble «veldig spesiell». Se hans uttalelser lengre ned i artikkelen.
Utsatte intervjuavtaler
Jørstad forteller at kjendisdesken har jobbet for å få til et intervju med Burøe siden komikeren selv mandag i forrige uke snakket om egen oppførsel i en podkast.
– Jeg har flørta med feil jenter. Jenter som ikke har vært min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene, og det er ikke bra. Det er langt over kanten, og det har gjort at jeg har mistet en del gode venner. Og det er min skyld, det må jeg stå i, sa Burøe, og ble sitert i en rekke norske medier.
Etter at beklagelsen skapte reaksjoner og ble karakterisert som bagatelliserende, svarte Burøe på spørsmål fra blant annet VG og Nettavisen, i tillegg til noen korte oppfølgingsspørsmål fra Dagbladet og Se og Hør. Allers kjendisdesk ba senere om et mer utdypende intervju, men opplevde at en mulig avtale ble utsatt flere ganger.
– Til slutt, som et siste alternativ og som en mulighet for tilsvar til nye påstander som har kommet siden forrige uke, formidlet vi 20 spørsmål vi ønsket svar på via Burøes manager, Erland Bakke, sier Jørstad. Han understreker at han opplever at dialogen med manageren har vært ryddig og åpen.
– Kritisk tilnærming
I løpet av dagen tirsdag fikk kjendisdesken beskjed om at det ikke ble intervju, forteller Jørstad. Da orienterte de om at den ubesvarte spørsmålslista kom til å bli publisert.
– Vi mente likevel saken hadde så stor nyhetsverdi og hadde blitt så aktualisert i løpet av uka, at det var viktig for oss å formidle at vi hadde jobbet med en kritisk tilnærming. Jeg mener offentligheten hadde krav på å få vite at vi gjør et journalistisk arbeid for å få svar, at vi ikke har sittet med armene i kryss og ventet, men har jobbet med temaet. Derfor publiserte vi spørsmålene uten svar, sier Jørstad.
Spørsmålene lyder blant annet:
- «Vi sitter på en rekke grove sexmeldinger som det tyder på at du har sendt til et knippe unge kvinner. Har du sendt mange slike meldinger som du i dag ser er svært grove?»
- «Mange av dine kolleger, blant annet flere store kjendiser, har reagert med avsky for måten du unnskyldte deg på. Kan du nå i ettertid forstå hvorfor folk reagerer som de gjør?»
- «Forrige uke valgte du selv å snakke om din egen families vanskelige tid mens du ba om unnskyldning. Du er også blitt anklaget for å bruke dem som «skjold» mot stormen. Hva tenker du om det?»
Beskriver ikke enkeltsaker
– De grove meldingene det vises til i et av spørsmålene, beskrives ikke videre i artikkelen?
– Nei. Vi har hittil vurdert det til at vi ikke går inn i beskrivelser av enkeltsakene. Det er et viktig element at dette ikke er politianmeldte saker. De framstår som troverdige, men dokumenteres ikke av annet enn påstander og eventuelle skjermdumper. Til syvende og sist står det igjen som påstander om straffbare handlinger.
Tirsdag kveld, dagen før artikkelen ble publisert, la Burøe ut en ny beklagende tekst på sin Facebook-profil.
– Naturlig å gå kritisk til verks
– Aner vi en ny type journalistikk fra Se og Hør her?
– Dette er ikke noen helt ny retning, men det er en variant som ikke er så ofte brukt. Se og Hør har kanskje ikke noen stor tradisjon for hardt kritisk søkelys på kjendiser, men har jo i stor grad utført kritisk dekning av kongehuset, for eksempel med dekning av Marius Høibys liv og virke i utlandet, eller Märtha Louises engleskole, sier Jørstad, og legger til:
– I dette tilfellet gjelder det en så alvorlig situasjon rundt en kjent norsk person, med mange berørte, og i tillegg et generelt samfunnsproblem som har blitt satt søkelys på det siste året. For oss var det helt naturlig å gå kritisk til verks.
Tett redaktørkontakt
Kjendisdesken Jørstad leder, publiserer saker både hos Se og Hør og Dagbladet. Jørstad forteller at i dette tilfellet har både Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen og Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen vært informert om arbeidet med saken.
– Vi har alltid en løpende dialog om hva vi har på gang og hvordan vi jobber. I dette tilfellet har det vært naturlig å involvere nyhetsredaktøren og vaktsjefer i Dagbladet for en etisk vurdering. De har vært informert om hele saksgangen og arbeidet med saken.
– Har det vært en vanskelig sak å jobbe med?
– Ja, den vanskeligste på lang tid. Den inneholder mange ulike aspekter og vurderinger, både juridiske og etiske. Og den inneholder ekstremt mye følelser. Det har vært viktig for oss å ta hensyn til varslere som etter lang tid tør å fortelle om dramatiske, krenkende situasjoner i sine liv. Og det har vært veldig viktig for oss å ta hensyn til at familien til Burøe også er en uskyldig part i situasjonen.
– Hvordan jobber kjendisdesken med denne saken videre?
– Vi er fremdeles interessert i et intervju der vi kan stille oppfølgingsspørsmål. Dette ble en mellomløsning, og det er et tankekors at spørsmålene fremdeles står ubesvart.
Manager: – Veldig spesiell sak
– Jeg syntes hele den saken ble veldig spesiell. Jeg kan jo lage 40 spørsmål kongen ikke ønsker å svare på, det betyr jo ikke at jeg har satt meg ned med kongen og spurt han om disse spørsmålene. Denne saken ble litt mye Se og Hør og litt for lite Dagbladet, skriver Burøes manager Erland Bakke til Journalisten.
Bakke forteller selv at kontakten med Jørstad og kjendisdesken har vært daglig og god. Slik beskriver manageren selv tiden før publisering:
– I helgen varslet han at det ville komme en henvendelse fra en journalist om intervju med en rekke spørsmål på mandag. Denne henvendelsen kom rett før midnatt mandag kveld, skriver Bakke.
Manageren forteller at han tirsdag, blant mange mediehenvendelser, forklarte at Burøe var i utlandet og uten mobildekning til kvelden.
– Cirka klokken 22.30 la Ørjan ut en uforbeholden beklagelse på sin Facebook-side. Dette orienterte jeg Jørstad om og fortalte ham at jeg jobbet med Ørjan og de spørsmålene Se og Hør hadde sendt over. Når Jørstad så beklagelsen til Ørjan, så ønsket han ikke svar på spørsmålene, og kjørte ut saken dagen etter klokken 09.00.
Til Bakkes beskrivelse svarer Jørstad:
– Bakke og Burøe fikk spørsmålene ett døgn før vi publiserte, og det var etter flere muntlige og skriftlige avslag om intervju. Vi kunne lagt frem dokumentasjon på alle tidspunktene, men jeg tror ikke vi skal kjede noen med en debatt om det. Som manageren er inne på, har vi hatt mer enn daglig kontakt i hele prosessen. Det tenker jeg sier det meste.