Bløff i Høyesterett

Høyesterett har gitt ham retten til å være anonym. Nå avslører «Finneren» at hele saken som Aller Internett gikk til topps i rettssystemet med, bygger på en bløff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Han fant en runestein, nektet å levere den inn «i bytte mot knapper og glansbilder» og endte opp med å selge den på Ebay for 20.000 kroner.

Aller: «Burde gå til politiet»

Det var i hvert fall historien som nettdebattanten med signaturen «Finneren» fortalte på DinSide.no.

Glad for vern

Historien til den anonyme debattanten pådro seg raskt politiets interesse, men Aller Internett nektet å utlevere informasjon om hvem som hadde skrevet innleggene. Det endte med støtte fra Norsk Redaktørforening og prinsippavgjørelse i Høyesterett: Kildevernet gjelder også i diskusjonstråden under artikler i nettaviser.

Journalisten har møtt den anonyme «Finneren». Han mener det ville ødelagt debatten på nett hvis ikke debattantene hadde hatt det samme kildevernet som den som har skrevet et leserinnlegg i en papiravis.

– Debatten ville blitt veldig regulert. Folk ville måttet passe seg på alle bauger og kanter, sier han.

Men hele saken bygger på en gjennomført bløff. Det innrømmer «Finneren» nå.

– Den er oppdiktet, sier han.

Han har diktet opp runestein-funnet for å sette saken på spissen og få engasjement rundt debatten.

«Priset» funnet lavt

I innleggene har han beskrevet ganske detaljert hvordan runesteinen så ut.

– Jeg gjorde research og sjekket hva som står på andre runesteiner. Så tidfestet jeg den til rundt 1150, i stedet for 1000-tallet som jeg tror de fleste ville gjort, sier han. At han fortalte om en pris på bare 20.000 kroner, var også bevisst for å få historien til å se mer sannsynlig ut. Det er gjort mange funn i hjemkommunen Ringsaker, og «Finneren» oppga kommunen for å gjøre historien mer troverdig.

En av dem som har kommentert innleggene på DinSide, skriver rett ut at den som tror på historien, like gjerne kan tro på nøkken og dodraugen. Den diskusjonen har ikke politiet eller rettsapparatet lagt noen vekt på.

– Jeg har fortalt til Aller Internett at historien var oppdiktet, men det har det ikke virket som om de har trodd på, sier «Finneren».

Redaksjonen fant ham

Da han skrev innlegget, opprettet han en egen e-postadresse bare for anledningen. Praksisen hos DinSide er endret i ettertid, men den gangen måtte ikke nettdebattantene oppgi annet enn e-postadressen sin. Da politiet fattet interesse for saken, fikk «Finneren» likevel en henvendelse fra Aller.

– Jeg var overrasket over at de faktisk hadde funnet ut hvem jeg var og tiltalte meg med navn. For alt det de visste, kunne det jo vært andre i familien på samme IP-adresse, eller en leieboer, for den saks skyld. Men de var helt sikre på at det var meg, forteller han.

Ødelegger kulturminner

Engasjementet i runestein-saken stammer fra en bekjent med museumsbakgrunn, som fortalte «Finneren» om brynjer og sverd som aldri blir levert til myndighetene, fordi den som oppdager dem, ikke får betalt.

– De ligger rundt på gårdene, eller de blir smeltet om og solgt. I Storbritannia, for eksempel, får den som leverer noe slikt, betalt etter nåværende markedsverdi, sier «Finneren».

Han ønsker seg en lignende ordning i Norge, der den som finner et kulturminne, får betalt for det. Det ville vært en billig måte for staten å sikre seg at verdiene kommer frem i lyset og tas vare på, mener han.Den debatten har han tenkt å fortsette, selv om han trolig kommer til å bruke en annen signatur neste gang.

Men nå gleder han seg først og fremst over at saken ikke førte til noe arkeologisk graveprosjekt rundt eller under huset hans.

– Hadde jeg faktisk funnet en stein, så hadde jeg kommet til å rapportere det, sier «Finneren».

Powered by Labrador CMS