Aller Internett holder hus i gamle fabrikklokaler i Mølleparken i Oslo. Foto: Kathrine Geard
Store sprik hos Aller Internett
Klubben og ledelsen uenige om utgangspunktet for kuttene i bemanningen.
Ti stillinger skal kuttes, og to til skal være i spill. Klubbleder Tore Neset forteller om en nedbemanning hvor ledelsen og redaksjonsklubben ikke har hatt samme utgangspunkt.
Ikke frivillig
Neset er i tillegg til klubbleder også redaktør i ITAvisen. Han forklarer at sluttpakkene som ledelsen har tilbudt de ansatte er på tre måneders lønn, i tillegg får de ansatte lønn i oppsigelsestiden – hvor arbeidsplikten faller bort. Har de jobbet mer enn et år i bedriften, vil de få en halv månedslønn med på kjøpet for hvert år.
Tidligere i uken fikk flere av dem som skal nedbemannes beskjed om at det ikke lenger var behov for dem. Og Neset karakteriserer sluttpakkene som styrte.
– Vi forsøkte å få ledelsen til å gå ut med et generelt tilbud om sluttpakker, men det var det ingen vilje til. Vi møtte bare veggen, sier klubblederen.
Men sluttpakkene var ikke den første veggen klubben møtte.
Motsatt ende
Klubblederen forteller at redaksjonsklubben har vært involvert siden prosessen begynte og at ledelsen har gitt informasjon underveis. Men uenighetene oppsto da listen over hvem som skulle gå eller ei ble presentert.
– Vi er selvfølgelig forpliktet til å følge NJs syn om at ansiennitetsprinsippet skal gjelde. Og det opplever vi at ikke har skjedd. Ledelsen har begynt i motsatt ende, sier klubblederen.
Neset forteller at ledelsen nærmest etablerte en ny modell og så håndplukket folk som fikk tilbud om sluttpakke. Han mener ledelsen nesten så bort fra prinsippet om ansiennitet.
Klubblederen mener de kunne spart seg for problemer om de hadde begynt i motsatt ende.
– For nå settes medarbeidere opp mot hverandre.
Kan se bort
Administrerende direktør Petter Danbolt viser til at det i hovedavtalen er åpning for å fravike ansiennitet dersom det er saklig grunn til det. Noe han mener blir høyst relevant i Aller Internett, fordi selskapet har mange ulike nisjepublikasjoner med stort faglig spenn.
– Vi er et mediehus som består av nisjemedier med til dels høyt spesialiserte og høyt kvalifiserte stillinger. Det gjør at en forsvarlig nedbemanning er komplisert, sier Danbolt.
– Det er selvsagt viktig for de ulike publikasjonene at deres respektive redaksjoner fyller de kvalifikasjonskriteriene som er nødvendige for den spesifikke nisjen, legger direktøren til.
Primært er det i redaksjonen kuttene skal tas. Danbolt forklarer at det tidligere er gjort grep på salgssiden med et tettere samarbeid med Aller Norge.
Etter kuttene er det rundt 40 NJ-medlemmer igjen i Aller Internett.