Andreas Heen Carlsen leter etter gode saker i Harvester, en maskin som Sol har bygget. Foto: Kristine Lindebø
Kristine Lindebo
MORGENRUTINEN:
Sol-redaktør Andreas Heen Carlsen mener forsider bør redigeres med utgangspunkt i sannhetssøken og nysgjerrighet
– Smarte redaksjoner treffer målgruppa likevel.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Andreas Heen Carlsen, redaktør i Scandinavia Online (Sol).
Her kan du lese flere Morgenrutinen.
– Kaffe eller te?
– Kaffe.
– Hva har du på nattbordet?
– Magasinet Terrengsykkel, en Kindle med ganske mange bøker som Stephan Granhaug (konserndirektør for digital utvikling og innovasjons i Aller Media, journ.anm.) syns det er lurt at jeg leser, pluss romanen Jomsviking. Sistnevnte blir slukt.
– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?
– Umiddelbart. Det tikker inn rapporter og varsler idet jeg slår av flymodus litt over seks. Sol, NRK og selvsagt Drammens Tidende. Jeg er heldig som har en lokalavis med skikkelig tidligvakt.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– Regjeringen i øko-krig: Slik skal de stanse den svarte økonomien i Norge
– Hvor leter du etter gode saker?
– I Harvester, som er navnet på maskinen Sol har bygget. Harvester leser og tolker alle artikler som publiseres i Norge hele tiden. Det blir fort noen tusen artikler i døgnet. Det som er så kult med Sol, er at vi bruker Harvester til å finne god journalistikk i blant annet nisje- og lokalaviser, og kan sende masse lesere til saker de ellers aldri ville blitt oppmerksomme på.
– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?
– Jens Stoltenberg. Jeg syns det begynner å bli lenge siden vi hørte fra ham.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?
– Jeg er nysgjerrig, og blir lett begeistret for mennesker og saker, og tenker at det er et ganske bra utgangspunkt for å lage journalistikk.
– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg har fått være med på flere redaksjonelle oppstarter, som er veldig spennende.
– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?
– Aftenpostens avsløring av fiktive reiseregninger på Stortinget. Fordi saken vitner om at det er så mye grums rundt oss som bare kan ryddes opp i ved direkte og uredd konfrontasjon. Vi risikerer å plassere makta i en offerrolle i slike saker, men den sjansen må vi ta. Sannheten er viktigere.
– Er det lov å si to ting? I så fall: Faktisk.no har inspirert meg. Både for hva de er og hvor grundig de jobber, men også hele ideen bak satsingen. Se hva vi kan skape når gode redaksjoner samarbeider.
– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?
– At de som er mest politisk korrekte som regel er vinnerne i en hvilken som helst diskusjon. Framover skal vi heie på journalister som tør å utfordre også dem som «har rett».
– Litt mindre farlig, men desto dummere er det at journalistikk som handler om realityserier fremstår som nyheter – som om noe virkelig eller viktig har skjedd. For mediekonsernene handler dette ikke om klikkjakt. Det er en kamp om å være mest relevant for spesifikke målgrupper som ligger bak.
– Forsider bør redigeres med utgangspunkt i sannhetssøken og nysgjerrighet. Smarte redaksjoner treffer målgruppa likevel.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?
– Vi er i ferd med å finne ut av forretningsmodellene som skal finansiere journalistikken. Vi må jobbe ganske hardt med teknologi og plattform, for å klare å lage produkter som leserne vil elske like høyt som de verdsatte papiravisa. Uansett hvordan det blir, så må vi nok samarbeide bedre mellom mediehusene enn vi gjør i dag om akkurat dette.
– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?
– StreetArtGlobe på Instagram stopper meg daglig. Fascinerende.
– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?
– To uker. Fisketur i Femundsmarka. Det var intenst på mange måter. Det var et slit, men også spennende og ubeskrivelig vakkert. Dessuten landa jeg den flotteste ørreten jeg noensinne har sett rett oppunder en foss i elva Røa. Kommer aldri til å glemme det.
– Når logger du av for kvelden?
– Når jeg legger meg.