Med en politiker som mor og en redaktør som far er Christina Kullmann Five både spent og klar for å innta rollen som nisjeredaktør i Altinget.Foto: Anna Stjern
MEDIEFOLK:
Christina Kullmann Five blir Altingets tredje nisjeredaktør: – Jeg har fått politikken inn med morsmelken, bokstavelig talt
Går fra å være jurist i departementene til å bli redaktør for temaene EU og oppvekst.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Den tredje av foreløpig fem planlagte nisjeredaktører er signert til Altinget – det politiske avisprosjektet av det danske mediehuset ved samme navn. Christina Kullmann Five blir i førsteomgang redaktør for EU og EØS, og til våren skal hun være med på å bygge opp oppvekst-nisjen.
– Det var jo litt tilfeldig at jeg fikk denne sjansen, men jeg synes det passer godt med et skifte i min karriere nå. Det blir veldig spennende å bytte litt side av bordet, sier hun til Journalisten.
Juristen Five kommer nemlig fra rollen som fagdirektør i Barne- og familiedepartementet, hvor hun har jobbet i syv år.
– Jeg har vært gjennom mange store lovgivningsprosesser og sett mye av hva som skjer på innsiden av byråkratiet. Som rådgiver for statsråden vurderer jeg hva som har nyhetsverdi og hva som har politisk verdi, sier hun og legger til:
– Men det blir selvfølgelig annerledes å være i den andre enden.
Ansvarlig redaktør Veslemøy Østrem forteller at det har vært og fremdeles er viktig å sette sammen et team som kan spille på hverandre. Hun omtaler den ferskeste ansettelsen som utrolig spennende.
– Christina har en helt unik bakgrunn som jeg tenker at ganske få redaksjoner har: Dyp politisk kunnskap, departementskunnskap, skriftlig fremstillingsevne, og den juridiske biten som jo blir veldig viktig for oss, sier Østrem.
Fra start skal Altinget bestå av fem nisjeredaktører på seks nisjer, før avisprosjektet skal bygges videre på til våren. Five forteller at Altingets fokus på faglig tyngde og gode analyser var det som appellerte til henne.
– Veslemøy snakket om slow news, og det ble jeg begeistret for. At det ikke er noe vi bare skal spy ut for å være først, men at det skal være gjennomarbeidede produkter.
– Jeg er jo vant til å gjennomtygge ting veldig i byråkratiet før det kommer ut. Det hadde vært verre om jeg skulle starte i VG eller Dagbladet, ler hun.
Annonse
Mye følelser i debatten
De to nisjene Five skal lede er langt fra ukjente temaer for juristen. Fra tidligere av har hun jobbet med spørsmål knyttet til EU både som byråkrat her i Norge og som trainee i EFTAs overvåkingsorgan i Brussel.
– Jeg tenker at EU bare blir en viktigere og viktigere samarbeidspartner for Norge. Det så vi under koronakrisen og nå med Ukraina-krigen – at det blir en viktig arena å forholde oss til. Jeg har tidligere snakket om at det er veldig mye følelser i den norske EU-debatten, så jeg håper vi kan bringe frem litt mer konkrete fakta.
Likevel er det barn og oppvekst hjertet banker mest for, forteller den ferske nisjeredaktøren. Etter jobben for statsråden gleder hun seg nå til å sette et kritisk søkelys på temaer som gjelder barn og unge.
– At barn får en trygg oppvekst er en viktig investering i fremtiden, og da er det viktig at politikerne tenker forebyggende. Det er en viktig del av samfunnet som jeg føler at kanskje ikke får nok plass, kanskje fordi du ikke får de mest spennende sakene der, sier Five og legger til:
– Det blir spennende å se om vi klarer å få inn barns perspektiver på den nisjen. Det tror jeg ville være noe nytt.
Med tanke på at Five selv har vært med på å skrive lovutkastene i Barne- og familiedepartementet i mange år, er hun spent på å gå inn i en rolle hvor hun nå skal se hvordan lovene følges opp.
– Og så må jeg jo holde meg litt unna regelverket jeg har vært med på å utarbeide. Jeg får vel prøve å se på litt andre felt helt i begynnelsen.
Vokst opp på Høyres Hus
Five begynner i halv stilling som redaktør for EU-nisjen i oktober, fordi hun skal jobbe med et bokprosjekt om fotografen Morten Krogvold ved siden av. Oppvekst-nisjen skal bygges opp til våren etter at hun begynner for fullt 1. januar.
– Jeg er veldig glad i å skrive. Det er det jeg liker best, forteller hun.
I 2015 ga nisjeredaktøren ut sin første bok, som omhandler sin egen mor, Kaci Kullmann Five – Høyres første kvinnelige partileder.
– Jeg har fått politikken inn med morsmelken, bokstavelig talt. Jeg har vokst opp under et møtebord på Høyres Hus og i korridorene på Stortinget. Da skjønte jeg nok ikke så mye av diskusjonene, men jeg har fått en slags ryggmargsrefleks som kanskje ikke alle har.
I tillegg til politikk gjennom morsmelken, har Five vokst opp med en redaktør til far, nemlig Carsten O. Five som startet opp tidsskriftet Dine Penger.
– Jeg har blitt skremt fra å bli politiker, men akkurat redaktørrollen har jeg blitt mer inspirert av. Han har vært veldig opptatt av å snakke direkte til folk, og er flink til å få folk med seg. Det har jeg lært mye av.
Annonse
Drømmejobben
Og den nye nisjeredaktøren fikk så vidt prøvd seg som journalist, både i sommervikariat og som frilanser i Budstikka før hun ble «tatt av jussen».
– Jeg synes det er kjempegøy å være journalist. Det var nok kanskje det jeg egentlig hadde lyst til. Nå føler jeg at dette er drømmejobben min. At jeg har den juridiske ryggsekken og får lov til å jobbe som journalist – det er kjempestas for meg.
Både journalistikk og bokskriving er langt fra det samme som å skrive lovforslag, legger hun til. Å legge fra seg den byråkratiske stilen, og skrive på en mer fengende måte, blir første utfordring for å stable seg på beina som journalist.
– Det blir spennende og krevende, men jeg tror jeg er godt forberedt på det faglige og selve tankegangen. Man blir jo del av et godt team, og jeg tenker at jeg kan bidra positivt med innsikt i hvordan ting egentlig fungerer i departementene.
1. september skal Altinget være på plass i nye lokaler i Akersgata 32. Avisen skal lanseres til høsten, men nøyaktig lanseringsdato er det fremdeles for tidlig å si noe om.