Klubbleder Stig Sandmo måtte søke bistand hos Norsk Journalistlag da lokalbefolkningen vendte seg mot lokalavisen Aust-Agder Blad. Alle foto: Ole Dag Kvamme

Aust-Agder Blad har hatt fire redaktører de siste to årene.
– Kritikken var jo et varsku

En massiv leserstorm gjorde at den forrige redaktøren måtte gå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag gikk Camilla Glad (43) av på dagen som redaktør i Aust-Agder Blad. Hun var den tredje redaktøren i avisen på et halvannet år.

Redaksjonen skal ha vært innstilt på å gå hardt ut for å kaste redaktøren, da avisens styreleder og regiondirektør i Amedia, Jan-Arild Frønes Tveten, kom dem i forkjøpet.

På et allmøte klokken 10 tirsdag informerte han at redaktør Camilla Glad frivillig gikk av som redaktør og daglig leder.

Onsdag fikk Aust-Agder Blads fire journalister sin fjerde redaktør på halvannet år, når Trond Nøstvold Tou (40) tar over. Det kan snart komme en femte redaktør.

– I utgangspunktet er det et midlertidig engasjement, men avhengig av hvordan det går, kan det bli permanent, sier Tou til Journalisten.

LES OGSÅ: Camilla Glad går av på dagen som redaktør i Aust-Agder Blad

Full gass fra mandag

Styret ble orientert og avgangen behandlet i et ekstraordinært styremøte samme dag. Camilla Glad skal ha hatt en ordinær arbeidskontrakt med seks måneders prøvetid og to ukers etterlønn.

Innholdet i avtalen etter den frivillige avgangen er ikke kjent, men skal inneholde etter det Journalisten forstår en noe bedre avtale enn to uker.

Trond Nøstvold Tou er i dag nyhetsredaktør i Kragerø Vestmar Blad. Avisen er i samme konsern og har samme publiseringssystem. Nøstvold Tou var innstilt som nummer to, da tidligere Lars Taraldsen ble redaktør i Risør i 2018, en liten evighet siden når det gjelder Aust-Agder Blad.

– Jeg starter for fullt fra førstkommende mandag, da er det full gass. Jeg gleder meg, sier Tou.

– Avisen ble tynn igjen

Det ble aldri noe av folkemøtet som Camilla Glad inviterte til, for å svare på kritikken. Hun tok kåpa og gikk før det.

Det er mørk, kald oktoberkveld i Risør når Journalisten kommer dit på dagen møtet skulle være.

– Ja, jeg har fått med meg at hun gikk. For avisens del tror jeg ikke det betyr så mye. Folk leser den uansett, sier Kjell Egestad, der han henter melk og brød på nærbutikken i Risør sentrum.

Knapt en levende sjel er i gatene. Pubene er snaue. Innflytter etter bare 40 år i byen, Kjell Egestad, får rollen som «svarer for lokalbefolkningen»

– Vi har holdt avisen i alle år, og vil fortsette med det, sier Kjell Egstad.

– Avisen var tykk og god igjen tidligere i år, men den siste tiden har den blitt tynn igjen. Og stoffet fra Gjerstad ser jeg ikke mer til. Det vanskeligste er egentlig at jeg ikke får logget meg på nettavisen. Når jeg ringer avisen, kommer jeg bare til en automat som setter meg hit og dit, sier Egstad.

– Aldri tar noen telefonen. Men krangel i en lokalavis, er ikke det normalt da? Han som begynte har jo arbeidet der selv, og kjenner avisen? Selv er jeg innflytter, og har bare bodd her de siste 40 årene. Kona mi kommer herfra. Vi har holdt avisen i alle år, og vil fortsette med det, fortsetter han.

Kamp i sosiale medier

Om folk ikke er ute i gatene, er de i alle fall logget på sosiale medier i den vinterstille sørlandsbyen. Det som kan karakteriseres som et opprør i sosiale medier startet da den tidligere journalisten i Aust-Agder Blad, Bård Nylund fra Oslo skrev et innlegg som ble gitt en helside i lokalavisen lørdag 12. oktober.

Han opplevde avisen som mye dårligere etter at Glad startet 1. juni, og anklaget avisen for å være som et dårlig ukeblad, og mente Glad klippet og limte fra andre kilder når hun skrev ledere.

Innlegget ble delt på avisens Facebook-side, og andre Facebook-sider for Risør-folk, og avstedkom voldsom diskusjon. Flere fortalte at de tatt kontakt med avisen selv, og eieren Amedia med sin bekymring.

Som denne leseren, som også limer inn svaret, hvor Amedia takker for interessen.

I et langt svar gjengitt i gruppen Risør Etter Tanken – viser Amedias direktør for utgiverspørsmål og samfunnskontakt, Stig Finslo, til at de ikke ville inngripe overfor en uavhengig redaktør.

«På denne bakgrunn vil henvendelsen din ikke bli behandlet av konsernet sentralt, verken i forhold til inngrep overfor redaktøren direkte eller indirekte gjennom påvirkning av den dialogen som finner sted mellom utgiver (det lokale styret) og redaktøren eller innblanding i det ansvaret som tilligger selskapsstyret i den enkelte avis.»

Flere kjente Risør-folk fulgte opp, selv tidligere statsminister Torbjørn Jaglands kone Hanne Grotjod bidro i samme tråd forrige uke:

Camilla Glad svarte på innlegget med å beklage «Vi vet vi ikke har vært gode nok». Debatten fortsatte på bakrommet – i sosiale medier, hvor Aust-Agder la ut beklagelsen og invitasjon til folkemøte.

Faksimile av innlegg fra Bård Nylund på Aust-Agder Blads Facebook-side. Innlegget er redigert i ettertid.

Bård Nylund fulgte selv opp med enda tydeligere språk, på avisens egne Facebook-side:

Faksimile av innlegg fra Bård Nylund på Aust-Agder Blads Facebook-side. Innlegget er redigert i ettertid.

Sykdom og skifte

Hva leserne kan hende ikke var så godt kjent med, var arbeidssituasjonen til Camilla Glad.

Hun tok over etter Lars Taraldsen, som startet i jobben i 2018, etter at den forrige redaktøren Linda Aslaksen ble syk og sluttet i februar 2018.

Amedia har et stort trykk på å digitalisere avisleserne, og redaktør Lars Taraldsen var i kontinuerlige diskusjoner om retningen til avisen.

Etter bare 10 måneder sa Taraldsen opp, grunngitt private forhold. Han hadde fått samboer, og skulle bosette seg i Oslo.

Han satt ut oppsigelsestiden, og da det nærmet seg slutten, fant han ut at han likevel kunne kombinere sitt privatliv med redaktørrollen. Da hadde Amedia likevel landet på Camilla Glad, som var headhuntet til stillingen fra sin redaktørjobb i Åmliavisa.

Glad startet i Risør 1. juni, med en arbeidskontrakt som innebar 6 måneders prøvetid, og to ukers etterlønn om arbeidsforholdet ble avsluttet.

Presset på digitalisering var fortsatt stort, og Glad startet et arbeid for å endre måten avisen arbeidet på.

I august ble redaksjonsklubbens leder Stig Sandmo (55) sykmeldt i 80 prosent av arbeidstiden. 5. september fulgte også digitalsjef og journalist Mari Nymoen (40) etter, sykmeldt i 40 prosent av arbeidstiden.

Ingen av dem ønsker å kommentere årsaken til sykmeldingene.

Dermed var det bare to fast ansatte igjen i avisen i tillegg til redaktøren.

Hard kritikk å svelge

Da kritikken kom fra Bård Nylund, og mange kastet seg på, ble det ekstra tungt for redaksjonen. Det bekrefter klubblederen, som tirsdag kveld møtte Journalisten i Risør sammen med Mari Nymoen.

– Det var vondt å se avisen få så mye kritikk. Det var vanskelig å svelge. Vi bryr oss om produktet, og vil gjerne lage en god avis, sier Sandmo.

Journalisten Mari Nymoen og Stig Sandmo har begge vært delvis sykmeldt den siste perioden. De beskriver situasjonen i avisen som krevende.

Flere kilder forteller Journalisten at flere ansatte opplevde samarbeidet med ny redaktør som svært vanskelig.

Klubben gikk imidlertid ikke ut med verken støtte eller kritikk av redaktøren. Med klubblederen syk, var ikke redaktørens rolle gjenstand for styrebehandling i redaksjonsklubben før forrige uke.

– Jeg hadde første arbeidsdag på lang tid forrige onsdag. Jeg merket meg at stemningen var endret, og vi kalte inn til klubbmøtet og snakket om situasjonen, sier Sandmo.

Situasjonen var så krevende at redaksjonen forrige uke tok kontakt med hovedtillitsvalgt i Amedia, og søkte bistand hos Norsk Journalistlag.

– Kritikken var jo et varsku om at avisen måtte endres, sier Sandmo.

Tilbake på jobb

Kritikken om plagiat ønsker han si lite om. Etter beskyldninger om plagiat lokalt, fikk Medier24 flere journalistikkprofessorer til å vurdere stoffet.

– Hvis professorer har rett i at man ikke kan hente stoff sånn i lederartikler, så er det kritikkverdig.

– Hvordan opplevde du selv møtet med ny redaktør?

– Positivt og negativt. Vi i redaksjonsklubben ga tydelig beskjed om noen valg vi var uenige i, men har lagt dette bak oss nå, sier Sandmo.

Mari Nymoen vil likevel gjerne legge til at Camilla Glads svar om at «vi ikke har vært gode nok», ikke var bra.

– Bård Nylunds innlegg var saklig og poengtert, det var ikke svaret fra henne, sier Nymoen, som legger til at «det er mye folk ikke vet», uten å ville kommentere dette ytterligere.

Styreleder Jan-Arild Frønes Tveten var tirsdag kveld i Risør, men avviste Journalistens ønske om å møtes.

Begge var tilbake på jobb da Glad gikk, og bidro til å få ut ny avis.

De ønsker ikke å kommentere avgangen, utover å se frem til å fortsette arbeidet.

– Det var en del kritikk mot kommasetting, men vi er mer opptatt av å sette punktum, sier Sandmo.

Bård Nylund ønsker ikke svare på spørsmål fra Journalisten etter Glads avgang. Vi ønsket å spørre om tendenser til mobbing i sosiale medier, og hvorfor Glad kanskje fikk lite tid i jobben. Nylund ønsker ikke svare.

Camilla Glad har heller ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Stenbro bekrefter reaksjoner

Konserntillitsvalgt Eva Stenbro i Amedia bekrefter at hun var i kontakt med de ansatte. At redaktøren var omstridt eksternt påvirket redaksjonen, sier Stenbro, som ikke ønsker å kommentere hvorvidt også Glad var omstridt internt.

– Jeg vet det har vært voldsomme reaksjoner utenfra. Da er det ikke rart det skaper reaksjoner internt, sier Stenbro.

Før helgen anbefalte hun redaksjonen å avvente folkemøtet, som altså ikke ble noe av. Avgangen ønsker hun ikke å kommentere.

Styreleder Jan-Arild Frønes Tveten var tirsdag kveld i Risør, men avviste Journalistens ønske om å møtes. Han ønsket ikke svare på spørsmål, og svarte med å henvise til opplysningene som var lagt ut på nettsidene til Aust-Agder Blad.

Dermed er det ikke kjent hva slags støtte redaktøren fikk, hvorfor Amedia takket ja til avgangen hennes, hvilken avtale hun fikk, og reaksjoner på intern strid.

Ordfører Per Kristian Lunden i Risør sier han har som prinsipp å ikke kommentere lokalavisen offentlig.

– Men det er vel ikke så merkelig at redaktører er utsatt for offentlig kritikk, på linje med ordførere og rådmenn, sier Lunden.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening ønsker heller ikke å kommentere saken, eller hvorvidt foreningen var involvert.

– Jeg kommenterer sjelden redaktøravganger. Og vi kommenterer aldri vår egen rolle, skriver Jensen i en tekstmelding.

Powered by Labrador CMS