Papirdeskingen i Drammens Tidende tar mye lenger tid som følge av dataangrepet mot Amedia. F.v. Hege Svennevig (med ryggen til), Bente Lauritzen, Thore Alnes Øverland og Hanne Kjersti Løkken.Foto: Tore Sandberg
Amedia-journalister jobber uten wifi og lager avis på gamlemåten: – Moralen er høy
Dataangrep har sendt papirdeskere tilbake til gamledager.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Dataangrepet mot Amedia i romjula satte flere av konsernets systemer ut av spill. Turnuslister, lønnssystemer og systemer for papiravisproduksjon er blant annet blitt rammet.
Annonse
Ute i redaksjonene mener man likevel at kvaliteten på produksjonen har blitt opprettholdt, selv om flere Journalisten har snakket med har jobbet, eller fremdeles jobber, over mobilnett.
– Det er jo ganske mye lettere for oss som ikke har papiravis, men vi har ikke hatt internett på kontoret. Det ble tatt ned som et sikkerhetstiltak. Vi har fått oppgradert datapakkene og har jobbet over mobilnett, forteller redaksjonsklubbleder i Avisa Oslo, Eirik Løkkemoen Bjerklund, til Journalisten.
– Papirdesken har fått trøkken
På tross av litt tregere nett enn vanlig har konsekvensene etter dataangrepet ikke hatt noe å si for produktet, mener Bjerklund. At de fleste er på hjemmekontor på grunn av pandemien har i grunnen betydd mer, sier han.
– Det rent tekniske har egentlig gått overraskende bra. Men vi lurer jo på hvor lenge dette varer.
Det er papiravisproduksjonen som har opplevd de største problemene knyttet til dataangrepet. Men heller ikke hos Oppland Arbeiderblad har problemene gått utover kvaliteten på produktet, mener klubbleder Henning Gulbrandsen.
– Papiravisa kommer på gata. Det er litt trege datalinjer, men ellers går det greit. Det daglige journalistiske arbeidet pågår helt som vanlig, men de som sitter på papirdesken har nok fått trøkken, sier Gulbrandsen.
Annonse
Må klippe og lime
I Drammens Tidende er det nå på plass et provisorisk system der de i papirproduksjonen har tilgang til nødvendige servere. Men der de tidligere kunne overføre saker fra nettpubliseringssystemet til papir, må de nå klippe og lime tekst.
– Det er fryktelig tungvint, forteller klubbleder Thore Alnes til Journalisten.
Det daglige går helt greit, sier han, men hemskoen er papirproduksjonen som tar mye lengre tid enn normalt. I tillegg fantes det ingen back-up på turnusen for første halvår, og dermed er 30 journalister litt usikre på hvordan de skal jobbe fremover.
Men det ordner seg, mener Alnes.
– Vi lager en 24 siders avis i DT, og de siste dagene har vi begynt klokka åtte og vært ferdige seks. Det tar minst dobbelt så lang tid som vanlig. Vi har heller ikke oversikt over annonser, og får pdf-er vi må lime inn på sidene. Det er tungvint, men vi kommer ut og det er det viktigste, sier han.
– Tur tilbake til gamle dager
Ifølge Alnes går det journalistiske som normalt, selv om også Drammens Tidende en periode måtte jobbe på mobilnett og via en 5G-ruter i redaksjonen. Etter et voldsomt kaos i begynnelsen av krisen er det nå flere ting som har kommet på plass, og Alnes håper det meste er løst snart.
– Vi er også heldige og har typografer ansatt, og for enkelte er jo dette en liten tur tilbake til gamle dager. Nå sitter vi med blanke sider, og det er jo en del ting som ikke sitter i fingra, men det er litt gøy å lage avis fra bånn igjen. Så moralen er høy, og dette får vi til, avslutter han.