Redaksjonene i Amedia-bedriftene blir stadig tynnere befolket. Her desken i Drammens Tidende før de siste kuttene og før de flyttet over elva 12. mai. Foto: Birgit Dannenberg
Slik kutter Amedia
Omfanget av nedbemanningen i de enkelte bedriftene begynner å bli kjent.
(Oppdatert med flere aviser)
Fristen for å søke sluttpakker er nå ute i de aller fleste av Amedia-bedriftene. Nå starter meldingene å komme inn om hvor mange årsverk som kuttes rundt i redaksjonene og ellers i mediehusene.
Det er fare for at så mange som 700 av totalt 3.300 årsverk forsvinner i konsernet. Amedia skal som kjent kutte kostnader tilsvarende 500 millioner kroner, med full virkning fra 1. januar 2015. Og det er ikke slutt med det, for konsernet venter at det blir behov for nye kutt allerede neste år.
De formelle beslutningene om nedbemanning og sluttpakker skal tas på styremøter i de enkelte mediehusene og bedriftene i juni. Men løpet er i praksis lagt og prosessene igangsatt lokalt.
Se tidlinje med oversikt over artikler om nedbemanningen i Amedia nederst i artikkelen.
Delvis oversikt
Journalisten har bedt om og fått tilbakemeldinger fra et stort antall redaksjonsklubber i Amedia. De fleste svarer at de foreløpig ikke har oversikt over konsekvensene av kostnadskuttene. Men noe begynner å avtegne seg, blant annet følgende (i alfabetisk rekkefølge):
• I Bergensavisen er det per i dag 47,7 årsverk i redaksjonen, og det er lagt opp til en reduksjon på 5-6 årsverk.
• I Firda har de ansatte fått melding om at inntil fire av 21 årsverk i redaksjonen skal bort.
• Firdaposten legger ned et avdelingskontor i Svelgen, noe som betyr at en journalist må gå. Avisa hadde sju NJ-medlemmer i 2013.
• Fremover i Narvik kutter to stillinger i redaksjonen. 11 NJ-medlemmer jobbet i avisa i 2013.
• Glåmdalen kutter fem av 21,3 redaksjonelle medarbeidere. I alt skal åtte av 29,5 årsverk i bedriften bort. På 16–17 år er antall årsverk i Glåmdalen redusert fra 100 til i underkant av 30.
• Hamar Arbeiderblad (delvis eid av Amedia) er inne i en langsiktig prosess som innebærer kutt av fem redaksjonelle stillinger. Det er for tiden 30 NJ-medlemmer i HA.
• I Laagendalsposten ligger det an til at redaksjonen nedbemannes med 3 av 17 årsverk.
• Avisa Nordhordland legger ned en journaliststilling og sitter igjen med 4,5 redaksjonelt årsverk.
• I Nordlys ser det ut til at åtte redaksjonelle årsverk forsvinner. Stillingsrammen i redaksjonen vil dermed være 31 årsverk.
• Østlandets Blad forbereder seg på å redusere redaksjonen fra 22 årsverk i desember 2013 til 14 i juni 2015, og kanskje enda mer.
Titalls millioner
I de største mediehusene i Amedia, som Drammens Tidende, Romerikes Blad og Tønsbergs Blad, er situasjonen foreløpig uoversiktlig. I DT frykter redaksjonsklubben at så mange som hver tredje stilling kan forsvinne. Mediehuset må spare 25-30 millioner kroner. Foreløpig er det ikke avklart hvor mange årsverk som kuttes og hvor mange som er aktuelle for sluttpakker eller AFP/gavepensjon.
Tønsbergs Blad melder foreløpig om kutt av “et betydelig antall” redaksjonelle stillinger, som følge av at mediehuset må spare 19 millioner kroner.
Romerikes Blad skal kutte i alt 15 årsverk. Vel halvparten er allerede tatt gjennom ubemannede stillinger. De fleste av de gjenværende tas i redaksjonen.
I tillegg til å kutte i bemanningen ser redaktørene nå både på sidetall, frekvens og trykketid som mulige kostnadsbesparende tiltak.
Tillitsvalgte avventer
Britt-Ellen Negård, leder av Norsk Journalistlags konsernlag i Amedia (NJA), ønsker ikke å kommentere situasjonen nå.
– Vi avventer, og foreløpig er det mange ukjente faktorer. Men vi konstaterer at Amedia-bedriftene var svært forskjellig bemannet - og nedbemannet - før den pågående prosessen startet, og at de derfor løser prosessen på forskjellig vis.
Stor bekymring
På Amedias tillitsvalgtkonferanse 2014, som fant sted i Lillestrøm før helgen, ble det vedtatt en uttalelse som er sendt til styret og administrasjonen i Amedia. De tillitsvalgte ser med stor bekymring på tempoet i den pågående nedbemanningsprosessen.
“Hastigheten er så høy at vi frykter at det vil skje brudd på Hovedavtalen og Arbeidsmiljøloven flere steder i konsernet. Den enkelte ansatte og bedrift er satt under et kraftig press. Bedriftene blir påtvunget store kutt uten konsekvensanalyser. Vi frykter at kuttene blir tatt på feil steder, noe som igjen kan medføre at evnen til inntjening og til å utføre samfunnsoppdraget svekkes i framtiden”, heter det i uttalelsen.
Savner en visjon
De tillitsvalgte savner en konkret visjon for hva Amedia skal være i framtiden og hvordan man skal komme seg dit.
I tillegg mener de tillitsvalgte at fristene for å vurdere å søke sluttpakke er svært korte. De krever at all nedbemanning og alle omplasseringer må skje ved frivillige løsninger, og at tilbudene om sluttpakker, AFP og gavepensjon tilbys alle uten avkortning i ytelsene.
“Vi forventer at kuttene fordeles på alle ledd i konsernet, inkludert administrasjon og ledelse”, heter det avslutningsvis.
Tidslinjen under viser utviklingen i Amedias kuttprosess.