- Du kan gjerne kalle det sonede papirutgaver, men det vil bli separate lokale sider. Ja, det legges opp til felles sider i de to avisene, men det gjør vi i dag óg, sier Sverre Joakimsen som er ansvarlig redaktør i Finnmark Dagblad, Finnmarkposten og i Finnmarken.
Det var i midten av juni at styrene i Finnmarken og Finnmark Dagbladet besluttet at de to avisene skulle få felles ledelse og felles nettavis.
Onsdag møtes styret igjen og skal ta stilling til fremdriften i fellesprosjektet med grunnlag i ledergruppens rapport «Prosjekt Finnmark».
I de to største avisene gjennomføres det nedbemanning opp mot 11 årsverk. Samtidig som redaksjonene blir mindre er de også lokalisert mange steder i fylket. I alt på sju steder. Størst er Hammerfest og Vadsø som begge foreslås å ha fire journalister. Ansvarlig redaktør får dessuten base i Hammerfest, mens nyhetsredaktør blir sittende i Vadsø. Videre vil digitalredaktør med to frontsjefer og en journalist sitte i Lakselv. Alta og Kirkenes får begge tre journalister mens Lakselv, Tana og Honningsvåg får én hver.
Mye uavklart
Klubbleder Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken sier at hun opplever ledergruppens planer for fremtiden som ganske greie. Særlig er hun positiv til at det i planarbeidet legges opp til at journalistene skal være mer ute blant folk, og ikke minst det hun opplever som solid satsing på nett.
Det legges samtidig opp til at de to papiravisene, som begge skal beholde sine merkenavn, vil få en hel del fellesstoff, mer enn i dag. Men med felles redaksjonell ledelse tror hun gjennomføringen vil bli bedre enn den har vært. For nå er det mer tilfeldig, forteller hun, og med planlegging av fellesstoff allerede fra ukestart vil det bli bedre innhold for hele fylket.
- Det er mye som enn ikke er klart. Likevel ser vi det er mye jobb som skal gjøres med færre hender. Vi er spent på hvordan dette skal bli i praksis, sier Sandvik.
Med færre folk spredd på mange redaksjoner er kabalen om å få opp turnusen vanskeligere. Klubblederen tror likevel at det blir en løsning på dette. Etter styremøtet tas de ansatte med på en prosess hvor framtiden til de to produktene skal detaljplanlegges.
- Vi opplever at vi skal få være med å bestemme hvordan ting skal løses og hvilke produkter vi skal ha. Det kan bli bra.
En stor jobb
Nyvalgt klubbleder Helle Østvik i Finnmark Dagblad sier det er vanskelig å forutse hvilke konsekvenser forslagene til omlegging vil føre med seg.
- Vi gjør likevel vårt beste for å være med på konsernledelsens krav om å tilpasse oss både tiden, markedet og våre lesere. I ulike grupper skal vi diskutere særlig det innholdsmessige til de ulike plattformene, digitalt og på papir. Vi skal være med på å utforme hverdagen vår. Den største utfordringen blir likevel å ivareta samfunnsoppdraget med færre journalister i et fylke som er så vidstrakt både geografisk og når det gjelder motsetninger, unike kulturer, historier og næringsvirksomhet.
Østvik forklarer at det både for redaksjonen og for de to avisenes lesere nå blir en hverdag hvor nye tanker må få feste seg. De må lære seg å tenke Finnmark som ett fylke, ikke som to langs skillelinjen mellom øst og vest.
- Hvordan det vil gå, vet vi ikke. Vi har tydelig en stor jobb å gjøre, og vi må være løsningsorienterte for at det skal fungere.
Felles innhold
Sverre Joakimsen endte med å trekke det lengste strået og er dermed den eneste som i Norge er ansvarlig redaktør for to dagsaviser i tillegg til ei ukeavis. Snart også en fylkesbasert nettavis. Han skulle helst sett at kommunegrensene i Finnmark ble bygget ned. Særlig sett med redaksjonelt blikk.
Det er mye som går på kryss og tvers i fylket, som samfunnsliv, næringsliv, politikk og kommunikasjon, og som han mener haR felles interesse blant leserne i de to avisene.
- Det blir nå opp til redaksjonen, både ledelse og journalister å ha langt større fokus på det fylkesrelaterte - som vi også i dag skriver om, men som i dag kanskje bare vinkles mot Vadsø og ikke får et fylkesperspektiv.
I rapporten foreslås det at 8 sider av en 24 siders avis består av felles nyhetsstoff. Samtidig er forsiden lokalt tilpasset. Og i alt ytterligere 7 sider, inkludert nyheter og kultur vil være lokalt tilpasset. Dette gjelder også annonser.
- Vi blir færre mennesker og da må vi legge opp til en organisasjon som har arbeidsmønster både i det daglige og langsiktig som gjør oss i stand til å bedre fylle samfunnsoppdraget. Det er håpet mitt, avslutter Joakimsen.