Politikere og partier deler mange saker fra norske medier på Facebook

Rødt og Frp deler flest Nettavisen-saker

Stortingspartiene deler flittig saker på Facebook, men sjelden de samme sakene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norske politikere og de politiske partiene deler flittig mediesaker på sosiale medier. Facebook er den mest populære delingsplattformen blant partiene, og i en ny analyse fra byrået Analyse og Tall kommer det frem at partiene, i årets første fem måneder, delte saker fra 129 ulike medier.

NRK deles mest

I den nye analysen viser det seg at de politiske partiene deler flest saker fra NRK på Facebook. Tallene er samlet inn fra Facebook sitt åpne API, og tar utgangspunkt i innlegg fra Facebook-sidene til partiene og partienes politikere.

Blant alle partier på Stortinget deles det mest fra NRK, VG, Nettavisen og Dagbladet, og totalt kartlegger analysen 5.972 lenkedelinger. Ifølge Håvard Lundberg i Analyse og Tall, er det en blokktendens med tanke på hvilke partier som deler fra ulike medier.

– Rød blokk deler mer fra Klassekampen, Fri Fagbevegelse og Dagsavisen, mens blå blokk deler mer fra TV 2, Nettavisen og E24, skriver han i en e-post til Journalisten.

NRK, VG og Nettavisen er mediene som deles mest av norske partier og politikere

Nationen er store hos Senterpartiet (Sp) og Miljøpartiet De Grønne (MDG), og 6,8 prosent av Sps Facebook-delinger er fra avisen, mens 14,3 prosent av MDG sine delinger er fra samme sted. Blant Kristelig Folkepartis (KrF) Facebook delinger er 10,5 prosent fra avisen Vårt Land.

Nettavisen deles

Hele 20 prosent av Facebook-delingene fra Fremskrittspartiet er saker fra Nettavisen. Rødt deler riktignok flest saker fra NRK, men Nettavisen er en klar nummer to. Nesten 10 prosent av Rødt sine totale Facebook-delinger er fra Nettavisen.

Det er SV som deler mest fra Fri Fagbevegelse, mens både Høyre (H) og Arbeiderpartiet (Ap) deler hyppig fra regionsaviser i Midt-Norge og Nord-Norge, ifølge rapporten. Ap har både Nordnorsk debatt, Trønderdebatt og Midtnorsk debatt på sin topp 10 liste.

Politiske ekkokamre

Noe av det mest interessante ved analysen fra Analyse og Tall er at partiene deler veldig lite av de samme sakene.

– Når det for eksempel er store debatter som foregår, kunne man jo tenke seg at politikere og partier lenker til samme innhold. Men vi ser at de i svært liten grad lenker til innhold som andre partier også lenker til, forteller Lundberg.

De eneste som har lenker til overlappende innhold er regjeringspartiene, ifølge analysen.

Nationen, Fri Fagbevegelse og Nettavisen er blant mediene som deles mest av partiene, etter VG og NRK

– Det kan være et tegn på en ekkokammertendens på sosiale medier, at man i dette tilfellet ikke lenker til samme saker. Men det kan også være fordi man, på sosiale medier, kun ønsker å lenke til ting som setter partiet i et godt lys, sier Lundberg.

– Vi har ikke undersøkt om partienes preferanse for mediene handler om at mediene skriver hyppigere eller mer fordelaktig om enkelte partier, men det ville være interessant å se om vi også kan finne en skjevfordeling her, sier han.

I analysen ble det kun funnet 23 delinger av saker fra alternative medier. Dette var saker fra Resett.no, Document.no og Human Right Service, og samtlige delinger var fra Facebook-sider som representerer Frp.

Hele analysen kan du få tilgang på her.

Powered by Labrador CMS