VG (i midten) kopierte opplysningen om et gult kort fra ANB (til venstre). Men kortet ble aldri delt ut, som BBCs rapportering til høyre viser. Klikk på bildet for større versjon. Foto: Skjermdump
VG gikk i fella
Gjenga falskt gult kort fra konkurrent som ville avsløre snylting på fotballnyheter.
Søndag ble den engelske fotballsesongen i Premier League avsluttet med ti serieoppgjør som ble spilt samtidig. Nettavisene rapporterte som vanlig fra kampene.
Falsk melding
VG Nett får neppe noen fair play-pris fra nyhetsbyrået ANB for liverapporteringen. De mener nemlig å ha tatt nettavisen i ufint spill ved å kopiere fra nyhetsbyråets livestrøm.
– VG bruker systematisk fra det vi leverer på liverapporteringene i fotball. Vi har hatt mistanke om det lenge, så i går la vi inn et falskt gult kort, sier sjefredaktør Hallgeir Westrum.
Westrum sier at nyhetsbyrået har sett antydninger til lignende også fra norsk cupfotball og fra 1. divisjon.
I søndagens kamp mellom Chelsea og Blackburn ble finta ANB la ut som en lissepasning til nyhetsbyrået. Skjermdumper viser nemlig at det falske gule kortet dukker opp i begge livestrømmene.
«Gult kort Chelsea Daniel Sturridge. Usikker på hva han får kort for, men det kan se ut til å være for munnbruk,» skrev ANB i sin livestrøm.
VG Netts livestrøm viser følgende tekst: «Gult kort Chelsea: Sturridge. Sturridge får gult kort for munnbruk.»
Men i BBCs detaljerte strøm fra kampen er det ikke registrert noe gult kort i det aktuelle tidspunktet.
Westrum sier at ANB lot det «gule kortet» ligge ute i tre-fire minutter. Det ble fjernet da mistanken var bekreftet.
VG beklager
Sportssjef Øyvind Brenne i VG Nett legger seg flat i søndagens tilfelle. Han forklarer feilen med at det var en hektisk arbeidsdag med mange kamper som gikk samtidig.
– I går var det en eneste runde der alle kampene gikk samtidig. Det er bare å beklage at vi ikke fulgte godt nok med selv, og deretter ikke dobbeltsjekket andrehåndsopplysninger. Det skal ikke skje igjen, sier Brenne.
Han avviser samtidig at avisen henter systematisk fra konkurrenters liverapportering.
– Det er hundre prosent sikkert at vi ikke systematisk henter fra dem. Vi følger Premier League-rundene med mange folk i sving, og følger så mange kamper som mulig på TV og web-TV. Vi bruker våre egne øyne, men som i all journalistikk bruker vi flere kilder.
– På engelsk fotball fortrinnsvis engelske nettsteder, hvor vi kryss-sjekker opplysninger vi skulle overse. I går skjedde det en glipp som jeg ikke har problemer med å beklage.
– Hvorfor tror du ANB ser det som nødvendig å legge ut et falskt kort hvis dette ikke er systematisk?
– Det er vanskelig å spekulere på, men det ligger i sakens natur at det er mye likt fordi det er snakk om faktiske hendelser, sier Brenne.
Søndag hadde avisa fem-seks personer i arbeid til å følge de ti kampene samtidig. Mest fokus var på toppkampene hvor Manchester United og Manchester City var involvert.
Brenne sier at én person normalt sitter med flere kamper samtidig, men at opplysninger skal sjekkes mot flere kilder.
Sender regning
Westrum reagerer kraftig på episoden. Nyhetsbyrået setter av én person til å følge hver kamp i Premier League, riktignok på TV.
– Vi bruker ganske mye penger på å drive denne virksomheten. Det er spesielt at en av de sterkeste redaksjonene driver systematisk med dette, sier Westrum.
Politianmeldelse er utelukket. Men byrået vil sende regning til VG Nett selv om han ikke vil si noe om beløpet.
– Vi må gå gjennom omfanget av det og regne på det. Men det er klart at VG har god trafikk på dette. Spørsmålet er hva vi skal legge til grunn for beregningen.
Brenne vil ikke kommentere hvordan de vil forholde seg til en faktura, men sier det må bli en sak mellom VG og ANB.
Sitering
På spørsmål om Westrum hadde godtatt hendelsen med en kildehenvisning svarer han:
– Selvsagt. Da hadde de gjengitt oss, sier Westrum.
Men Brenne sier det ikke er naturlig å oppgi kilde på hver hendelse gjennom en fotballkamp:
– Vi er rigget for å dekke det hundre prosent selv. Det er ikke vanlig i denne sjangeren å vise til andre kilder, sier Brenne, men legger til at det kan diskuteres om det bør legges inn en linje i topp eller bunn på hvilke kilder det refereres fra.
Byråtjenester
Westrum forventer at VG i fremtiden henter innholdet gjennom egne medarbeidere.
– Vi har nok livemedarbeidere. Men vi vil ha det hos oss og våre partnere.
Brenne sier at VG abonnerer på en byråtjeneste med scoringsvarsler fra cuprundene. Ut forrige sesong leverte NRK livedekningen fra 1. divisjon til VG, men nå leverer et byrå resultatene også her.
– Vi følger de norske og engelske kampene selv, i tillegg til Champions League, landskamper og noen utvalgte storkamper som oppgjør mellom Real Madrid og Barecelona.