Jan Bøhler mener noen kanskje er litt hårsåre når NNPF uttaler seg om andre ting en legalisering.

Kringkastingsrådet

Jan Bøhler ber om mindre hårsårhet når NNPF uttaler seg

Diskuterte politiforening i Kringkastingsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag behandlet Kringkastingsrådet flere henvendelser som kritiserte bruken av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som kilde.

I en nettartikkel fra NRK Oslo og Viken som omhandlet en mann i 20-årene som hadde gjeld på grunn av narkotikasalg, ble den omstridte foreningen brukt som kilde. Foreningen Way Back og NNPF var kilder i saken.

Brorparten av NNPF sine medlemmer er ansatt i politiet, toll og påtalemyndigheten og kriminalomsorgen.

– Oppfordret til å klage

Publiseringssjef i NRK Oslo og Viken, Benedikte Fjelly, fortalte under møtet at det er mange organisasjoner som jobber for å påvirke politikk som også er naturlige kilder.

– Mange medlemmer er ansatt i politiet og har tett kontakt og kunnskap om narkotikahverdagen. De er en relevant kilde i artikkelen vår, sa Fjelly.

Bruker man ikke slike organisasjoner som kilder, vil lobbyvirksomhet skje i det skjulte, mener Fjelly.

Hun sier de er vant med å få mange reaksjoner fra mennesker som er for avkriminalisering og legalisering av narkotika, og at det i dette tilfellet ble oppfordret til å klage innad i miljøet.

– Men vi tar klager på alvor, sa Fjelly og henviste til at de i ettertid fikk inn et avsnitt i artikkelen om at NNPF er en omstridt organisasjon.

Hårsårhet

Rådsmedlem og Sp-politiker Jan Bøhler mener på sin side at artikkelen var viktig, og at den belyser hva man kan bli viklet inn i dersom man begynner med narkotikasalg.

– Jeg har selv hatt kontakt med foreldre som har vært utsatt for utpressing. Det er så mye vold og press i disse miljøene at vi fatter nesten ikke hva som er virkeligheten, sa Bøhler.

Det er opprettet et offentlig utvalg for å granske rolleforståelsen i politiet og bindingene til NNPF, og Bøhler presisert at det ikke er foreningen som er under granskning, men politiets rolleforståelse.

– Det er naturlig at fagpersoner på feltet får uttale seg. Et par av tingene NNPF sier er ikke relevant for saken, men utpressing vet de jo mye om. Noen viser kanskje en tanke for mye hårsårhet når NNPF spørres om noe som ikke angår avkriminalisering og legalisering, som jo er den store debatten.

Bøhler mener NNPF fikk relativt liten plass i artikkelen, og at det var stiftelsen Way Back som fikk størst plass av kildene.

– Noe NNPF sier er ikke så veldig godt, men helt innafor.

– Ikke spesielt omstridt

Da tidligere justisminister Anders Anundsen tok ordet vektla han at artikkelen var god, og at den fikk frem virkeligheten. Han mener også at NNPF heller ikke er en så omstridt organisasjon som noen skal ha det til.

– NNPF er ikke spesielt omstridt for de som støtter narkotikapolitikken som føres i dette landet. De fleste organisasjoner med et formål driver interessepåvirkning, og de fratas ikke kildeverdi fordi de har sterke meninger, sa Anundsen.

Han er ikke overrasket over klagene, fordi temaet er omstridt, men mener NNPF er en relevant kilde fordi de jobber med problemstillingen i praksis.

Leder for Kringkastingsrådet, Snorre Valen, var ikke overraskende noe uenig i uttalelsene til Anundsen. Han påpekte at NNPF er i en litt spesiell situasjon all den tid svært mange av medlemene jobber i politiet, som er «samfunnets maktmonopol». Noen ganger er det utydelig om det er polititjenestefolk som uttaler seg, eller om det er NNPF, mener Valen.

– Fordel for NNPF

– Det blir en fordel for NNPF i mange saker. Når de kommer med normative uttalelser er det et språk jeg assosierer med politiet. Det er bra det kom inn et avsnitt om NNPF i artikkelen, sa Valen.

Han understreke at man ikke skulle mistenkeliggjøre NNPF, men belyse at det er ganske spesielt at det er opprettet et offentlig utvalg som ser på rolleforståelsen knyttet til foreningen.

Etter Valens innlegg ba Anundsen om en replikk og spurte Valen om han mener det bør være spesielle restriksjoner på ytringer for NNPF, bare fordi de er ansatt i det offentlige.

– Det bør ikke være noen restriksjoner på ytringer. Men det stiller noen andre krav til hvordan man tilnærmer seg dem journalistisk.

Diskusjonen ble avsluttet med at etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, innrømmet at både NRK og andre medier ikke har vært tydelige nok på at NNPF er en interesseorganisasjon.

Powered by Labrador CMS