Vanskelige tv-vurderinger
NRK og TV2 har mange usendte intervjuer med terrorofre.
Både NRK og TV2 har vært til stede på Sundvolden, hvor de har intervjuet flere AUF-ungdommer som overlevde tragedien på Utøya. Mange naturlig nok fortsatt i sjokk.
– Det har vært vanskelige etiske vurderinger, med tanke på når det har vært – og når det ikke har vært – forsvarlig å intervjue de overlevende. Vår hovedregel har vært å ikke sende noen intervjuer med ungdommene live fra Sundvolden, samtidig som vi har foretatt vurderinger underveis på stedet. Men selvsagt blir det noen tvilstilfeller, og trolig har også NRK hatt noen glipp på dette området, sier Per Arne Kalbakk, som i Hans-Tore Bjerkaas feriefravær er fungerende kringkastingssjef i NRK.
Mange usendte
Kalbakk presiserer at NRK også sitter på mange intervjuopptak med overlevende fra Utøya som ikke er blitt sendt, nettopp fordi tilstanden til intervjuobjektene har vært slik at NRK har vurdert publisering som ikke-forsvarlig.
Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2 bekrefter at dette også er tilfelle for hans kanal.
– Det er mange som har ønsket å fortelle sine historier, og vi har filmet mange av dem. Men det har skjedd at noen har brutt ut i gråt under opptakene eller på andre måter vist seg å være så i sjokk at vi har avbrutt opptakene og latt være å sende dem, forteller Årsæther.
Vil fortelle
Kalbakk og Årsæther sier at mange av intervjuene er kommet i stand etter at ungdommene selv eller deres foreldre har henvendt seg direkte til tv-journalistene for å fortelle sine historier.
– Det er mange som har følt et stort behov for å formidle sine grusomme opplevelser på Utøya. For oss har utfordringen vært å finne balansen mellom ønsket å formidle det som har skjedd og vurderingen av den enkeltes tilstand. Vi skal ikke formidle sjokk, men vi skal heller ikke rygge tilbake for å formidle sorg, kommenterer Kalbakk.