Det er ingen som mener at man burde skamme seg over sol og finvær, mener Eivind Trædal. Her et sommerøyeblikk fra varmen den siste uken. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Mener «solskam» og «værskam» er et medieskapt fenomen
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Medias jobb er å dekke nyhetene, ikke skape dem. «Solskam» og «værskam» er en 100 prosent mediefabrikkert diskusjon, sier Eivind Trædal, politiker i Miljøpartiet de Grønne.
Annonse
Mandag publiserte NRK saken «Klimaforsker: Ikke skam dere, nyt varmen!» Saken starter med at klimaforsker Bjørn Samset avviser NRKs spørsmål om folk burde skamme seg over å nyte finværet. Samtidig viser han til at bakgrunnen for ekstremvarmen er bekymringsfull.
Senere i saken refereres det til en Facebook-diskusjon mellom Trædal og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, hvor sistnevnte mener Trædal sprer værskam og annen skam.
I Facebook-innlegget under er deler av diskusjonen som ble referert av NRK.
I ettertid har NRK fått kritikk, blant annet fra klimaforsker Samset, for å skape en «kunstig polemikk» om «nyordet værskam».
Trædal skrev mandag selv følgende på Facebook:
– Jeg skrev med bekymring om hetebølgen som har rammet Europa og Norge, uten å nevne ordet «skam» med et ord. NRK lager en hel artikkel basert på hvorvidt vi bør føle «værskam» ... uten å kontakte meg for kommentar. Er det ikke mulig å bekymre seg over tidenes hetebølge i Europa uten å bli anklaget for å spre «skam»?
NRK slettet fem avsnitt
Etter kritikken valgte NRK å slette fem avsnitt som refererte til diskusjonen mellom Trædal og Selbekk på Facebook. «Denne er fjernet fordi Trædal selv mente denne kunne skape et inntrykk av at han mener folk burde føle skam når de gleder seg over finværet, noe han ikke mener», skriver NRK.
Trædal er positiv til at NRK har valgt å fjerne ham fra saken, men er samtidig kritisk til at de sprer det han kaller «ragebait» i sosiale medier.
– Jeg er ganske sjokkert over NRK. Personlig har jeg ikke sett noen bruke ordet sol- eller værskam, bortsett fra folk som jobber i media, sier Trædal til Journalisten.
– NRK har ikke funnet noen mennesker som faktisk mener at det ikke skal være greit å glede seg over varme. Det er ingen utenfor media som har brukt de ordene. Jeg ble heller ikke kontaktet for noen kommentar, fortsetter han.
Han mener at for eksempel ordet «solskam» kun er brukt av enkeltjournalister i NRK og VG.
– I denne omgang var det Vebjørn Selbekk som påsto at jeg hadde spredt «værskam». Jeg er bekymret for utviklingen med hetebølgen i Europa. Det er selvfølgelig ikke det samme som å påføre noen skam, sier Trædal.
Han er kritisk til at nyordet «værskam» blir én av de store sakene, spesielt når det har vært en større debatt i sosiale medier om hvordan norske medier dekker klimaendringene.
– Jeg mener NRK gjør to alvorlige feil: Først dekker de en pågående klimakatastrofe gjennom en serie gladsaker, og så forsøker de å drite ut alle som er bekymret og klistrer på oss at vi sprer vær- og solskam.
Annonse
«Får stå for hans regning»
Espen Olsen Langfeldt, programredaktør i nyhetsdivisjonen i NRK, svarer følgende på kritikken fra Eivind Trædal.
– Grunnen til at vi fjernet dialogen fra Facebook er at Eivind Trædal påpekte at utdraget skapte et feilaktig inntrykk av hva han egentlig mener. Da var det redelig av oss å fjerne denne delen, og endringene er også synlige i den reviderte artikkelen, skriver Langfeldt på e-post til Journalisten.
Han mener saken likevel var verdt å publisere, selv om de fem avsnittet med Facebook-diskusjon ble slettet i ettertid.
– At Trædal har sterke meninger om NRKs journalistikk, får stå for hans regning. Men vi mener at saken - som har bidrag fra både Cicero og Meteorologisk institutt - er både substansiell og informativ om et tema som mange nordmenn heldigvis er veldig opptatte av. Og gjennom tropedøgnene de siste dagene publiserte NRK en rekke saker hvor vi setter fokus på klimautfordringene, fortsetter Langfeldt.
Kritisk til at NRK slettet
Mens Trædal er kritisk til at NRK refererte til Facebook-diskusjonen, er Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk kritisk til NRK for at den ble slettet.
– NRK brukte altså en uke på å beklage «jødesvin»-saken, mens man da fikset dette i løpet av to timer. Det er tydelig hva som prioriteres i statskanalen, sier Selbekk til Journalisten.
Han mener NRK aldri burde slettet diskusjonen.
– Jeg synes det var pinglete av NRK. Det var en helt grei meningsutveksling på NRK. At NRK sletter det betyr at de mener at Eivind Trædals versjon er riktig. Men man må leve med at ting han sier oppfattes på ulike måter. Det må gå an å la folk nyte noen finværsdager uten å tenke på apokolypse eller at nå koker kloden, sier Selbekk.
– Men nå koker jo kloden. Det er ganske ille det?
– Jo, jeg er enig og jeg er ingen klimaskeptiker. Men jeg er helt overbevist om at Trædal og andre ikke hjelper klimasaken gjennom å påføre folk skam og rope ulv, ulv. Det får helt motsatt virkning.
– Eivind Trædal mener sol- og værskam er et medieskapt fenomen og kritiserer media for det. Forstår du kritikken?
– Det er han som påfører sol- og værskam. Det er han som har gått ut i sosiale medier og advarer mot å snakke om finvær. Det er katastrofe vi skal snakke om hele tiden. Jeg oppfatter det som at vi ikke kan glede oss over noen finværsdager.
NRK vil ikke svare på kritikken. Trædal mener Selbekks oppfatning er en hersketeknikk.
– Han velger å skape en slags assosiasjon til flyskam, sammen med de helt legitime advarslene om at hetebølgen er et tegn på katastrofale klimaendringer. Man gjør ingenting galt ved å kose seg i finværet, men man gjør noe galt hvis man forurenser. Det er ikke moraliserende. Det er sunn fornuft.